Foto: Bonde i skogen med motorsag og verneutstyr

Slik bør du disponere tilskuddet

Over tid har landbruket nå opplevd sterk kostnadsvekst på mange varer. Tilskuddsutbetalingen i februar kan dermed være etterlengtet, og det kan for mange være litt ekstra viktig å disponere pengene riktig fremover.

Økte kostnader kan være utfordrende, og gjør at det i år vil være ekstra viktig å ha god oversikt over gårdens økonomi. Når tilskuddet kommer på konto i februar, er det derfor viktig å huske på at det er et helt år til neste utbetaling. 

– Sett deg inn i utgiftene som kommer, og finn ut hvor mye kostnadsveksten utgjør for din gård, oppfordrer, Marianne Kirchoff. 

Hun er leder for landbruksavdelingen i Landkreditt Bank, og har mye kunnskap om norske bønders økonomi. Her kommer derfor hennes fem viktigste råd for å disponere tilskuddet best mulig. 

1. Husk at pengene skal vare hele året

For å få et bedre bilde av økonomien din kan det være en enkel og lærerik øvelse å sjekke saldo på kontoen hver måned, gjerne for de to foregående årene. Da kan du danne deg et bilde av utgifter og inntekter gjennom året. 

Siden vi i både 2021 og 2022 har opplevd en sterk kostnadsvekst, vil det nå være viktig at du også tar en gjennomgang av kostnadsveksten på de ulike varene.  

Sett deg ned og regn ut hva den utgjør i kroner og øre for din drift, ved å ta for deg de ulike varene, som for eksempel strøm, kunstgjødsel, diesel og rundballeplast. Husk at også lånerentene har endret seg, noe som også påvirker økonomien fremover. Når du får summert dette og satt det opp mot tidligere regnskapsår, vil du få en bedre oversikt over økonomien din i året som kommer.  

– Sett opp budsjett og lag en plan for likviditeten. Ved å sjekke tidligere regnskapsår kan du få oversikt over hvilke kostnader og inntekter du pleier å ha, og til hvilken tid på året de kommer, råder Kirchoff. 

Slik får du en større forståelse av om den store pengesummen på kontoen, egentlig gir deg romslig eller trang økonomi fremover. 

 

2. Plasser pengene fornuftig

Har du forbrukslån og kreditter er dette steder du først bør bruke av tilskuddet, for å unngå unødvendige rentekostnader. 

– Landkreditt har en gunstig driftskreditt, og for mange er det fornuftig å få tilskuddet inn på denne kontoen. Fordelen med dette er at du får god oversikt over gårdens disponible midler. Har du driftskreditt, og har brukt av kreditten, er det i tillegg lurt å fylle opp igjen med tilskuddet. Da slipper du å betale rente på trekket, forklarer Kirchoff. 

Bruk kontoer med fleksible uttak 
Siden de fleste har behov for å bruke tilskuddet i løpet av året, er det smart å sette pengene på en konto som er fleksibel i antall uttak. For utbetalingen kan være en anledning til å hente inn litt renteinntekter, hvis tilskuddet ikke må brukes med en gang.  

– Hvis tilskuddet blir stående ubrukt over tid, kan det være lurt å flytte hele, eller deler av beløpet til en sparekonto. Denne har bedre rente på innskuddet, og har ingen begrensinger i antall uttak, fortsetter hun. 

Banksjefen skynder seg også med å tilføye at om du er medlem i Landkreditt eller Norges Bondelag kan det være lurt å sette tilskuddet på en vekstkonto. Denne kontoen har Landkreditts beste sparerente for beløp fra 100.000 til 500.000 kroner, og har ingen begrensinger på antall uttak. 

Sjekk våre ulike sparekontoer her: Får du tilskuddet inn på rett konto? 

Marianne Kirchoff.jpg

Leder for landbruksavdelingen i Landkreditt, Marianne Kirchoff, synes bøndene er flinke til å tenke langsiktig når tilskuddspengene kommer på konto.

3. Ta imot gode råd

Bruk gjerne en landbruksrådgiver, regnskapsfører eller rådgiver i banken om du er usikker på egen økonomi. De kan hjelpe deg å få bedre forståelse av totalbildet. 

Det er imidlertid viktig at du spiller med åpne kort, slik at de som skal gi deg råd får se hele bildet av økonomien. 

– Innimellom dukker det opp tilfeller hvor alt ser ut til å være i orden med økonomien. Både renter og avdrag betales i tide. Men så har bonden gjeld andre steder, som vi ikke ser. Det kan finnes forbrukslån til kjøp av traktor, eller betaling av sommerferien og barnehagen. Dette kan være vanskelig å fange opp, og da får vi heller ikke gitt disse kundene rådene som de trenger, sier Kirchoff. 

Hun oppfordrer derfor: 

– Vær ærlig med regnskapsfører, familien og banken hele veien. Still alle de «dumme spørsmålene» du måtte ha, og ta imot gode råd fra fagfolk. 

4. Sikre betalingsevnen med driftskreditt

En driftskreditt kan være fornuftig å ha på gården. Da er du forberedt på at utgifter og inntekter kan svinge i løpet av året. Med driftskreditt kan du slippe betalingsproblemer når en stor regning kommer i en periode av året hvor du har lite penger på konto. Du må likevel huske på at pengene skal tilbakebetales. 

– Vårt generelle råd er å prøve å ha et så lavt trekk på driftskreditten som mulig, i så store deler av året som det lar seg gjøre. 

Få bedre likviditet på gården med driftskreditt 

Skal du gjøre større planlagte investeringer kan det godt hende det er riktig å ta opp et lån i stedet for å bruke driftskreditten. Ved å ha en velfylt driftskreditt nå, kan du unngå å måtte ty til store trekk på driftskreditten mot slutten av året. 


Med gårdskreditt kan du selv styre investeringene på gården 

5. Ha en buffer for uår og uforutsette hendelser

Vi har nå hatt et par år der landbruket har vært utsatt for ekstraordinær kostnadsvekst på en rekke varer, og tørken i 2018 ga mange en vekker på at uforutsette hendelser kan snu opp ned på økonomien. 

De aller fleste tåler en periode med flere uventede ekstrakostnader, men for de med trang økonomi kan slike hendelser bli den berømte dråpen. Det lønner seg derfor å alltid ha den berømmelige bufferen i bakhånd. 

– Sett deg inn i hva kostnadsveksten vil utgjøre for deg, og følg nøye med på likviditeten. Ha god dialog med regnskapsfører og ring banken om du ser du får problemer, oppfordrer banksjefen. 

Husk gode forsikringer  

Forsikringer kan det også være verdt å tenke på når vi snakker om uforutsette utgifter. Har du tenkt gjennom hva som skjer om du selv blir skadet, langvarig syk eller dør? Har du maskinskade på den nye traktoren? Og står forsikringen i forhold til det faktiske dyreantallet du har i fjøset? 

For å ikke være riktig forsikret kan fort bli dyrt. 

– Det kan være lurt å ta en gjennomgang av forsikringene dine. Ting endrer seg, og det er dumt å ha forsikringer du ikke trenger, og ikke minst mangle forsikringer du skulle ha hatt. I tillegg kan det være mye penger å spare på å velge riktig selskap, avslutter Kirchoff med et lurt smil. 

Les også: Bli med Tarjei Bø på besøk til bonden Martin