Er du ny bonde, eller tenker å ta over gård? Utover høsten blir det flere muligheter for å møte andre bønder i samme situasjon på ny bonde-samlinger flere plasser i landet.

Landkreditt har sammen med andre samvirkeorganisasjoner og bondelag fått tradisjon for å tilby samlinger for nye bønder. I år blir det samling både i Øystese, Bodø og på Lillestrøm. 

Den største samlingen blir på Lillestrøm den 27. november i forbindelse med messen Agroteknikk. Her ventes opp mot 500 nye bønder til et bredt fagprogram og sosial nettverksbygging.  

Seminaret starter med at konsernsjefene i Landkreditt, Nortura, Tine, Gartnerhallen, Felleskjøpet og Geno drøfter hvorfor det er viktig å satse på nye bønder. Dina Fonn-Sætre og Henning Holand, potetprodusenter fra Steigen, vil deretter fortelle om sitt år som vinnere av «årets unge bonde 2020». 

Møt den nye landbruksministeren og Karsten Warholm 

Til samlingen kommer også mat- og landbruksministeren fra den nye regjeringen for å snakke om hvordan regjeringen skal gjøre det attraktivt å bli ny bonde.  

Olympisk mester i 400 meter hekk, Karsten Warholm, og hans trener Leif Olav Alnes, kommer også for å inspirere forsamlingen med sitt foredrag om motivasjon og samarbeid. 

Samlingen avsluttes med stor bankett og konsert, samt kåring av årets unge bonde 2021. 

Peder-Skåre.jpg

Peder Skåre er distriktssjef i Landkreditt Bank, og vil gi gode råd for å tjene penger som bonde på samlingen.

Setter bondens økonomi på dagsorden 

Økonomien i landbruket har fått stor oppmerksomhet gjennom året, særlig i forbindelse med bondeopprør og jordbruksoppgjør.  

Distriktssjef Peder Skåre i Landkreditt Bank vil belyse bondens økonomi med sitt foredrag “Hvordan tjene penger som bonde?”. 
 
- Det er mange faktorer som spiller inn på økonomien til den enkelte bonde, og bonden står hver dag ovenfor valg som påvirker bunnlinjen, forklarer Skåre.  

Til daglig besøker han bønder i Sør-Vest for å gi råd når kundene står i generasjonsskifter, utbygginger og andre prosjekter. 

I foredraget vil han derfor vise hvordan du som bonde kan gjøre fornuftige økonomiske valg i gårdsdriften. 

- Mange har ønsker om å gjøre store investeringer, men det er ikke alltid inntektene følger kostnadene en får med å bygge ut og øke produksjonen. Realistiske driftsplaner og stort fokus på god drift og økonomi er avgjørende, sier Skåre. 

Anders-Sigstad.jpg

Organisasjonssjef Anders Sigstad er opptatt av at Landkreditt skal bidra til rekruttering til landbruket. Samlinger for nye bønder flere steder i landet er ett av tiltakene.

 

Viktig med rekruttering til landbruket 

Organisasjonssjef i Landkreditt, Anders Sigstad, er opptatt av at Landkreditt skal bidra til rekruttering til landbruket. Landkreditt er derfor en av samvirkebedriftene som står som arrangør for samlingene for nye bønder. 

- Vi må legge til rette for at landbruket er et interessant yrkesvalg for unge og nye bønder ved å vise de spennende mulighetene som landbruket kan tilby, mener organisasjonssjefen.  

Gjennomsnittsalderen på norske bønder var i 2019 på 52 år, og bare hver tiende bonde var under 40 år. Det er derfor ingen tvil om at det er viktig å rekruttere bønder fremover, om norsk matproduksjon skal opprettholdes. 
 
- Vi opplever at det er en god interesse for å bli bonde, mange vil satse. Det er viktig at vi gir nye bønder et samlingspunkt hvor de kan utveksle erfaringer og bygge nettverk med andre bønder i samme situasjon. Å være en del av et fagmiljø er viktig for å lykkes som bonde i dag, tror Sigstad. 

Også samlinger i nord og vest 

Landkreditt er med som arrangør av ny bonde-samlinger flere plasser i landet. Først ut er kurs for unge bønder i Bodø 22.-24. oktober, før det blir samling for nye bønder i Øystese 5.-6. november og storsamlingen på Lillestrøm 27. november i forbindelse med Agroteknikk
 
Er du ung bonde, kommende bonde eller ny bonde? Bli med da vel! 

Her får du oversikt over høstens samlinger

Kurs for unge bønder i Bodø

Sted og dato: Radisson Blu Hotel, Bodø – 22.-24. oktober 2021 

Temaer/program: Eierskiftekurs ved Ole Chr Hallesby, faginnlegg av samvirkeorganisasjonene og Norges Bondelag. Sosialt samvær. 

Påmelding/les mer: nordland@bondelaget.no / www.bondelaget.no/nordland 

Påmeldingsfrist: Snarest, og til kurset er fulltegnet. 

Ny bonde-samling i Øystese

Sted og dato: Hardangerfjord Hotel i Øystese - 5.-6. november 2021 

Temaer/program: Fra programmet kan vi nevne besøk av styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag, som vil snakke om vekstmuligheter og markedsutvikling sammen med Ketil Lerfall i Gartnerhallen. Øystein Tholo holder innlegget «Ikkje høyr på far din!» og Peder Skåre fra Landkreditt snakker om hvordan du kan få penger til å gro som bonde. 

Påmelding/les mer: vestland@bondelaget.no / www.bondelaget.no/vestland  

Påmeldingsfrist: Senest 17. oktober 

Ny bonde-samling Agroteknikk

Sted og dato: 27. november, på messa Agroteknikk - Thon Hotel Arena på Lillestrøm.  

Temaer/program: Landbruksministeren kommer, det samme gjør Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes som vil holde foredrag om motivasjon. Peder Skåre fra Landkreditt gir økonomiråd til bonden, og du kan velg mellom et drøss av andre faginnlegg. Møt fjorårets vinnere av årets unge bonde, og bli med på kåring av årets unge bonde for 2021.  

Påmelding: Utgått

Påmeldingsfrist: Førstemann til mølla og før 1. november.