Foto: Ansatte i Landkreditt på gårdsbesøk

– Lærerikt og interessant! Det var konklusjonen etter at den første gruppen med Landkredittansatte hadde prøvd seg som bønder for en dag.

Landkreditt er nå i gang med en hospiteringsordning der alle ansatte skal ut på gårdsbesøk. Her får de møte bonden hjemme på gården, og se hvordan landbruket fungerer i praksis. De ansatte skal med andre ord komme seg ut av kontoret og få innblikk i landbrukskundenes daglige virke. 

– Vi gjør dette fordi vi skal være best på landbruk. Da må alle våre ansatte kjenne til landbruket og bondens hverdag, forklarer organisasjonssjef Anders Sigstad. 

Han har ansvaret for ordningen som skal få 200 ansatte ut på norske gårder. Sigstad tror ikke de ansatte bli utlært på en dag, men han er sikker på at det vil bidra til en god kompetanseheving for de ansatte. Dette er viktig i et konsern som er eid av norske bønder. 

– Vi håper dette gjør medarbeiderne enda mer nysgjerrige på de ulike produksjonene, og at det bidrar til at de kan gjøre en bedre jobb for bonden, sier Sigstad. 

246713718_259372662870205_4226922345081939458_n.jpg

Bonden er ikke sidrumpa 

Øyvind Gulbjørnrud og Mathilde Cudrio Andersskog jobber til daglig som webmanager og på juridisk avdeling i Landkreditt. De besøkte Hans Kristian Teien, på Vestre Teien gård, i Sande i Vestfold.  

På gården er det økologisk melk- og kornproduksjon, og gruppa fikk selvfølgelig bli med Hans Kristian en tur i fjøset. 

– Det var interessant å se hvordan det digitale har overtatt flere oppgaver i fjøset, med både automatisk fôring og melkerobot. Det var også lærerikt å høre hvordan en bonde jobber og hva bonden trenger i en finanspartner som Landkreditt, sier Gulbjørnrud. 

Andersskog syntes det var spesielt interessant å lære om hvordan landbruket har utviklet seg. Fra en tid der alt ble gjort manuelt, til dagens digitale landbruk med moderne teknologi og roboter. 

– Jeg ble veldig fascinert av melkeroboten – tenk at den vet hvilken ku som melkes, om det er noen hensyn som skal tas i forhold til den enkelte kua og at den kan analysere melka! Det er veldig spennende å få større innsikt i konsernets hovedkundegruppe, sier Andersskog. 


IMG_2923.JPEG

Imponerende arbeidsmoral 

Michael Rød Gundersrud er leder for utegående salg på forsikring, og var med på besøk til svineprodusent og kornbonde Hans Nummestad i Degernes. 

– Jeg ble imponert over hvor godt fokus det er på dyreholdet og alt arbeidet som blir lagt ned av bonden hver eneste dag. Dette er fascinerende og motiverende! 

Hva tar du med deg fra dagen inn i din daglige jobb for Landkreditt? 

– Arbeidsmoralen til en bonde, den er imponerende! Dette var et godt initiativ for at vi kan bli enda bedre på landbruk og få en bedre innsikt i bondens hverdag og arbeidsoppgaver, synes Gundersrud. 

Bygger kompetanse 

Landkreditt har så langt benyttet egne tillitsvalgte som mentorer og besøksgårder i ordningen. Dette er dyktige bønder, som også er gode til å formidle hvordan det er å være bonde. 

– Bøndene vi har besøkt så langt synes dette er kjempebra! De synes også det er spennende å få besøk, og bra at de kan bidra til å heve kompetansen blant Landkreditts ansatte, avslutter en fornøyd Sigstad, som nå skal planlegge mange gårdsbesøk fremover. 

245640775_561738468257533_165539335469304951_n.jpg

 

Hans Kristian Teien tillitsvalgt i Landkreditt og melkebonde i Vestfold. Han tok i mot ansatte fra Landkreditt på besøk for å lære bort litt om norsk landbruk.