Svindlere i sommersol

Svindlere er ekstra aktive i krise- og ferietider, så nå er tiden inne for å være ekstra på vakt. Men hva er det som bør få varsellampene til å blinke?

Svindlere benytter seg gjerne av kriser og ekstraordinære tider til å gjøre ekstra fortjeneste. Covid-19 er intet unntak. Nå går vi dessuten inn i sommerferieukene, noe som også pleier å være en ekstra aktiv periode for svindlerne. Hva bør du passe på?

Ikke klikk på ukjente lenker

Svindlerne kan ta kontakt med deg med en e-post eller en SMS som virker interessant, og som kanskje spiller på din frykt eller ditt ønske om å være oppdatert på alt som for eksempel gjelder covid-19. De ber deg kanskje om å klikke videre på for eksempel en lenke for å få mer informasjon. Det svindlerne da egentlig gjør, å lure deg til å slippe inn skadelig programvare på maskinen din.

Et overordnet råd for å unngå svindel, og som gjelder alltid og uansett, er å unngå å klikke på ukjente vedlegg og lenker.

Og husk at verken banken din, forsikringsselskapet ditt eller andre seriøse aktører vil be deg oppgi sensitiv informasjon via en e-post eller SMS. Er du usikker, sjekk med den angivelive avsenderen om de har sendt deg noe du faktisk bør se på.

Les også: Koronasvindelen er her

Bli rik i en fei med kryptovaluta

Når noe høres for godt ut til å være sant, er det som oftest det. Kjendiser misbrukes ofte i falske reklamer for investering på nett.

Nei, Olav Thon, Morten Harket og andre kjendiser har ikke blitt rike på kryptovaluta eller kjappe online investeringer. Styr unna!

Fått melding fra sjefen?

CEO-svindel er navnet på en annen svindelform som dukker opp med jevne mellomrom, og som vi også har sett tilfeller av nå på forsommeren. Svindlerne utgir seg for å være en ansatt eller en leder i et firma, og ber andre ansatte om å gjennomføre betalinger.

Denne svindelformen er ekstra slu ved at du som medarbeider i et firma, ofte vil ha tiltro til avsenderen og kanskje være vant til å skulle utføre handlinger på vegne av vedkommende.

Vær på vakt. Sjekk epostens avsenderadresse, følg de rutiner som gjelder på arbeidsplassen, ring den ansatte som har bedt deg om å betale og gjør en ekstra sjekk før betalingen legges inn.

Ukjent nummer?

Er du ringt opp fra et ukjent nummer, kanskje fra et land du egentlig ikke har en tilknytning til? Ikke svar på telefonanropet, og ring ikke tilbake.

Det finnes flere ulike former for telefonsvindel. Den kanskje mest kjente, er den som går under navnet Microsoft-svindel hvor du blir kontaktet med en beskjed om at det er noe galt med PC-en din. Vedkommende vil fikse problemet for noen få hundrelapper.

Svindlerne kjenner ingen grenser for servicenivå. Noen tilbyr seg til og med å fjernstyre datamaskinen din for å hjelpe deg med betalingen.

Det er ikke noe galt med PC-en din, og de er ikke ute etter å hjelpe deg. De er ute etter å stjele penger fra deg. Ikke gi dem tilgang. Slå av maskinen og ring banken om du gikk fem på!

Har du blitt oppringt av et utenlandsk nummer som bare lot det ringe et par ganger? Da kan du ha blitt forsøkt utsatt for en annen type telefonsvindel, hvor målet er at du skal ringe opp igjen til et internasjonalt nummer med høy minuttpris. Her gjør du med andre ord klokt i å unngå å ringe tilbake.

Din BankID er kun for deg

Noe vi ikke kan understreke ofte nok, er at BankID ikke skal deles med noen andre enn deg selv.  

BankID og BankID på mobil er din digitale signatur og legitimasjon. Både BankID-passordet og kodebrikken er strengt personlig, og skal ikke deles med noen. Heller ikke dine aller nærmeste.

For svindel forekommer dessverre også i nære relasjoner.

Les mer: Vokt dine hemmeligheter 

Er det noe du lurer på eller er usikker på kan du alltid prate med oss i Landkreditt. Vi har lang erfaring og kjenner til de fleste svindelformer.

Vær skeptisk, og ha en trygg og god sommer!

Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

  • Husk at svindlere og andre cyberkriminelle kan bruke alle tenkelige meldingskanaler for å nå deg, f.eks. e-post, SMS og sosiale medier. Vær skeptisk! 
  • Sjekk alltid avsenderens e-postadresse. I mange tilfeller er dette det enkleste tiltaket for å avsløre en svindel som leveres over e-post.
  • Vær obs på vedlegg Microsoft Office-dokumenter (som kan inneholde skadelig kode) og komprimerte filarkiver som f.eks. .zip (disse kan inneholde andre virusfiler).
  • Vær på vakt om vedlegget er av en filtype du ikke er kjent med.
  • Aldri godta aktivering av «innhold» eller «makroer» i Word eller andre Office-programmer. Kun godta slik aktivering dersom du er absolutt 100 prosent sikker på hvem som har laget og sendt dokumentet.

Få flere gode tips hos Norsis og Nettvett.no.

Kilde: Norsis.no og Nettvett.no