Vokt dine hemmeligheter

BankID bekrefter din identitet på linje med en håndskrevet signatur. Både BankID-passord og kodebrikke er strengt personlig. Det er dine hemmeligheter, som aldri skal deles med andre.

BankID og BankID på mobil har forenklet livene våre. Vi kan logge inn i nettbanken, sjekke skattemeldingen, signere låneavtaler, bestille legetimer og mye annet, når og hvor det passer oss. Vi trenger ikke en gang å bevege oss ut av sofaen. Stort enklere blir det ikke.

Kun for deg

BankID og BankID på mobil er din digitale signatur og legitimasjon. Dette er strengt personlig, og noe ingen andre skal ha tilgang til. Selv ikke partneren din, foreldrene dine eller barna dine.

For svindel forekommer dessverre også i nære relasjoner. Det kan dreie seg om familiemedlemmer som har misbrukt en BankID for å foreta betalinger, skaffe seg kredittkort eller kanskje ta opp lån i en annens navn.

Dine BankID-hemmeligheter

Du har både et personlig passord og en kodebrikke knyttet til din BankID. Vi kaller det ofte BankID-hemmeligheter, og de må du verne godt om. 

For husk på dette; deler du BankID-hemmelighetene dine med andre, gir du dem ikke bare tilgang til nettbanken din. Du gir dem også tilgang til sensitive helseopplysninger og andre deler av livet som mange nok helst vil ha for seg selv. Det handler med andre ord ikke bare om penger.

Avtalebrudd

Ikke bare gir du andre mulighet til å svindle deg og finne ut av sensitive opplysninger om deg. Det er faktisk et avtalebrudd å dele passord og kodebrikke med andre. Da du inngikk avtalen om BankID, aksepterte du at passord og kodebrikke aldri må deles med andre.

Får vi i banken vite at ditt passord og/eller kodebrikke er i andres hender, må vi som et sikkerhetstiltak trekke tilbake din BankID.

Du kan selv bli ansvarlig

Har du delt BankID-passordet og kodebrikke med andre, kan dette også få andre, alvorlige konsekvenser for deg. Du kan da selv bli holdt helt eller delvis ansvarlig dersom bankkontoen din misbrukes.

Legg til disponenter

Har du behov for at andre skal kunne disponere en av dine kontoer? Da trenger du ikke blande inn BankID. En tryggere løsning er å legge til disponenter til de kontoene du ønsker.

Dette løser du enkelt i nettbanken. Klikk på menyen oppe i høyre hjørne, og velg deretter legg til disponenter.

Gi tilganger til andre tjenester

Har du behov for hjelp til andre tjenester som skatt eller helse, må du sjekke om det er mulig å gi en annen person tilgang til denne tjenesten på vegne av deg.

På «Min skatt» på Skatteetaten.no kan du enkelt gi andre tilgang til å hjelpe deg med skatten, ved å legge inn navn og fødselsnummer på den personen. Da vil denne personen kunne hjelpe deg, uten at din BankID er involvert.

I Altinn finnes en tilsvarende løsning, hvor du logger inn med BankID og velger profil, andre med rettigheter til skjema og tjenester, legg til ny person eller virksomhet. På samme måten som på Skatteetaten.no legger du inn navn og fødselsnummer på personen som skal hjelpe deg.

Trenger du å endre passord?

Har du delt BankID-passordet ditt med andre? Da bør du endre passord. Dette gjør du i nettbanken ved å logg inn med BankID. Velg så «Endre passord» i menyen øverst til høyre.

Har du lånt bort kodebrikken, eller vet ikke hvor den er? Ta kontakt med kundeservice på 23 00 08 00 for å bestille ny.