Roboter overtar jordbærplukkingen innen 10 år

FOTO: Jordbærkurv i jordbæråkeren, og folk som plukker jordbær.

Koronapandemien viser hvor avhengig vi er av utenlandsk arbeidskraft. Men om noen år kan roboten ta over plukkingen av bær.

– Akkurat nå har vi 28 jordbærplukkere som er i karantene. De kan ikke begynne å jobbe på flere dager, men bæra er modne nå, sier jordbærbonde Simen Myrhene til landbruk.no.

Roboter er smittefrie og kan jobbe døgnet rundt

I år ser vi sårbarheten knyttet til vår avhengighet av utenlandske sesongarbeidere. Dette merker daglig leder Pål Johan From i Saga Robotics. De står bak utviklingen av landbruksroboten Thorvald. De merker nå en økt etterspørsel blant annet fordi en robot kan bidra til for eksempel å sterilisere et pakkeri om natten.

Thorvald har i de siste sesongene vært i drift i jordbærproduksjonen til Simen Myrene i Sylling. Den lyser UV-lys på jordærplantene om nettene. UV-lyset dreper muggsopp som er en stor skadegjører på jordbærplantene som dyrkes i tunnel. 

Bærprodusentenes svar på melkeroboten

Allerede neste sesong vil vi antageligvis se robotplukkere for jordbær på markedet. Det er i første omgang snakk om plukking av jordbær i tunnell, hengende jordbær. Pål Johan From tror ikke det vil være mange jordbær som plukkes av mennesker om 10 år.

Han får støtte av Simen Myhrene som spår at størstedelen av de oppgavene som repeteres vil bli gjort med robot. Men det vil fortsatt være behov for manuell arbeidskraft for å løse andre arbeidsoppgaver. Det er ikke alle oppgaver som er lønnsomt å programmere en robot til å gjøre.

Konkurransefortinn

Norske landbruksprodukter kan bli mer konkurransedyktige hvis tar i bruk robotisering. Mye er et spørsmål om forholdet mellom kostnad for teknologi og lønnsnivå. I andre europeiske land finner de det lønnsomt å bytte ut manuell arbeidskraft med robotteknologi.

– Hvis det er lønnsomt å bruke roboter for å plukke i et land som har lave kostnader så blir det veldig lønnsomt her i Norge hvor vi må betale folk det dobbelte, sier Myhrene til landbruk.no.