Martins "Hæmstelt" er årets Askeladd

Foto: Martin Trøsdal i bakeriet sitt
Prisen går i år til en ung baker med rykende ferske og velsmakende ideer. Martin Trønsdal har snudd korona til sin fordel og fått til et unikt tilbud for glade sambygdinger.

For 25. året på rad, deler Norges Bondelag og Landkreditt stolt ut Askeladdprisen. Denne prisen deles ut til unge voksne som har, eller er i ferd med, å etablere næringsvirksomhet på bygda. Årets vinner er en ekte Askeladd som har turt å satse når alt annet lå an til å bli stengt ned.

– Tusen takk, det er kjempestas å bli lagt merke til, også utenfor bygda. Det er ingen tvil om at dette er noe folk vil ha. Denne anerkjennelsen kommer godt med videre.

Med lokale, norske råvarer

Martin har siden oppstarten av 2018 drevet utsalg av ferske brød og bakervarer fra Gardsbakeriet Hæmstelt i Rindal. Han startet i en halv stilling, men ble etter hvert nødt til å si opp sin faste jobb som kokk ved Luftkrigsskolen i Trondheim, og flytta tilbake til heimbygda, for å drive bakeriet på fulltid.

– Markedet var stort for steinovnsbakte brød og boller i bygda, legger han til.

Han bruker norsk, økologisk, steinmalt mel fra Holli Mølle, egg fra nabokommunen, og melk fra gården han selv kommer fra.

– Hæmstelt er etter min mening et passende navn for bedriften, for det er jo nettopp hjemmelaga det er.

Startet opp med brødbil

Når koronaen kom til landet, ble det en stopp i flere av planene. Dette løste Martin fiffig med å starte med hjemlevering av nybakte varer til kundene i Rindal. Dette bidrog til at han klarte å holde omsetningen oppe.

– Årets vinner har vist at han har klart å snu en svært vanskelig situasjon for sin bedrift, til noe positivt. I en tid hvor alt stengte ned og hverken hytteturister eller andre kunder kunne komme til han, snudde han seg rundt og leverte varer til kundene. Dette er imponerende, utdyper leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Stort potensiale

Martin flyttet inn på nabogården for et års tid siden. Der fantes et av Rindals største stabbur, men det var nesten falleferdig. Med SMIL-midler fra kommunen fikk han mulighet til å starte opp restaureringen av stabburet. Tanken er at stabburet på sikt skal brukes som utsalgssted, en liten gårdsbutikk og kafe.

Å flytte utsalget fra hjemgården til gården hvor han nå bor, er første steg i utvidelsen av virksomheten.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og styreleder i Landkreditt SA, Hans Edvard Torp deler ut Askeladdprisen.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og styreleder i Landkreditt SA, Hans Edvard Torp deler ut Askeladdprisen. Foto: Norges Bondelag.

Imponert jury

Årets vinner har vist stort pågangsmot, endringsvilje og ikke minst evne til å se muligheter når de dukker opp. Juryen liker spesielt godt at Martin har tatt i bruk norske råvarer og foredlet disse på en fristende og nyttig måte. Spesielt er det bruken av norsk korn som trekkes fram som hederlig.

Martin har i tillegg vist at han samarbeider godt med lokale produsenter, og at han klarer å levere et produkt som er etterspurt i markedet.

- Vinneren av årets pris har gått inn i ei næring som er sterkt preget av store industriaktører, samtidig er brød og bakervarer er noe nordmenn flest er svært opptatt av. Vi bruker disse produktene hver dag og Hæmstelt har vist at det er et marked for lokalproduserte bakervarer, konstaterer styreleder i Landkreditt, Hans Edvard Torp.

Juryen som tildeler Askeladdprisen har bestått av Hans Edvard Torp og Anders Sigstad fra Landkreditt, Lars Petter Bartnes fra Norges Bondelag og Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag.

Askeladdprisen

Askeladdprisen er et samarbeid mellom  Norges Bondelag og Landkreditt, og deles ut til unge etablerere på bygda. Prisen har vært delt ut siden 1996 og er på 50.000 kroner. Juryen består av representanter fra Norges Bondelag, Landkreditt og Norges Bygdeungdomslag. Prisen deles ut på årsmøtet i Norges Bondelag, i juni hvert år.

Disse har vunnet Askeladdprisen

  • 2020: Martin Trønsdal, Gardsbakeriet Hæmstelt 
  • 2019: Lasse Johansen-Richardsen, Norhunt AS
  • 2018: Fredrik Bye, Ravnfilm
  • 2017: Avdemsbue og Avdem Gardsgrønt ved Anna Avdem og Sofia Bang Elm.
  • 2016: Traktorpikene ved Thrine Bye Heggum
  • 2015: Live Skinnes, Gardsfruene og Bryllupsbygda
  • 2014: Akre Matopplevelser ved Synnøve Galaasen Olsen
  • 2013: Fru Blom ved Stine Marie Bjørnstad
  • 2012: Skafferiet ved Charlotte Holberg Sveinsen
  • 2011: Treningssenteret StallSporten ved Hilde Kyllo og Jo Arne Kjøglum
  • 2010: Prog Skis ved Endre Hals
  • 2009: Ble Engineering AS ved Torgeir Straand
  • 2008: Vigrestad Iskremgarden ved Grete Waldeland Høiland og Ole Morten Høiland
  • 2007: Ekspedisjonen Skjenkestove ved Harald H. Opedal, Knut Opedal, Ivar Tveito Eidnes og Fredrik Opedal
  • 2006: DeNas’ ved Anne Karen Holstad og Christer Rognerud
  • 2005: Berge Godt og Grønt og Moods of Norway
  • 2004: Hotell Føniks
  • 2003: Solgunn Sårheim
  • 2002: Knut Olav Dokken og Smart Farm
  • 2001: Jon Reidar Wiig og Per Even Tjøstheim
  • 2000: Villa Leppefisk
  • 1999: Hege Grøthe og Magni Blom
  • 1998: Jørn Magne Flesjå og Jo Sætre
  • 1997: Torbjørn Bakke og Mari Pernille Jensrud
  • 1996: Kari Heistad og Pål Klomstad