Hvem er egentlig Tarjei?

Hvem er Tarjei Bø egentlig, når han ikke konkurrerer? Og hvordan opplevde han å få prøve seg som bonde for en dag? Det har vi forsøkt å finne ut av.

Den meritterte og folkekjære skiskytteren fra Stryn legger nå bak seg et fantastisk OL. Han har sanket medaljer i stor skala og har levert stor underholdning til sportsinteresserte nordmenn foran skjermen her hjemme. 

Har lært å ta i et tak 

Tarjei har vokst opp med mor og far og fire søsken på gård i Stryn. Vår felles bakgrunn i landbruket er én av grunnene til at nettopp Tarjei Bø ble Landkreditts samarbeidspartner.  

Men hvordan ser egentlig skiskytterstjerna på oppveksten på gård? Hvordan har det preget ham videre i livet? 

– Å vokse opp på gård var den beste oppveksten. Det var mye boltreplass til leking, og jeg fikk utfordret meg selv gjennom hele oppveksten ved å være med i fjøsen, i slåtten, jage kuene til fjells, hogge ved og klippe kilometervis med plen. Så jeg tror jeg ble lært opp til å ta i et tak, noe jeg har tatt med meg videre i livet, sier Tarjei.  

Som å spille data 

Så, hvor mye av gårdsgutten finnes fortsatt i Tarjei? Dette ville vi undersøke! En varm høstdag gikk derfor turen til Eidsvoll og bonden Anders Klaseie.  

Her fikk Tarjei testet sine ferdigheter som bonde, midt i høstinnspurten på gården - en av de travleste periodene i året for en bonde.    

740x488_anders-klaseie-og-tarjei.jpg

Tarjei fikk prøve seg som gårdsgutt hos bonden Anders Klaseie på Eidsvoll.

Hvor høyteknologisk landbruket har blitt, var noe av det som overrasket mest, skal vi tro skiskytteren – faktisk var det litt som å spille data. 

Det var spennande å sjå hvor moderne landbruket har blitt. Å så korn med traktor hadde jo blitt så moderne og digitalt at det var som å spille data, så det ble jeg veldig imponert av. I tillegg fikk jeg gode minner til oppveksten hjemme i Stryn. 

På gården fikk Tarjei prøve seg på alt fra fôring av dyr til å bedrive vedlikehold av skurtreskeren. Men ekstra stas var det nok å få lage sin egen rundball. 

Jeg syns det var veldig kult å lage min første rundball. Det fikk jeg aldri gjort hjemme i Stryn når jeg var liten gutt, men jeg husker hvor fascinert jeg ble av hvordan de laget de "eggene". Nå fikk jeg endelig muligheten selv! 

Rundballen måtte dessverre bli igjen på gården. Men nå er det kanskje en ku der ute som har fått maten sin servert fra en rundballe spesiallaget av en olympisk gullvinner? 

Møtet med dyra bød på en ekstra dose puls for skiskytteren.

– Det skumleste var når alle kuene brøytet seg plass for å få mat fra meg. Flere hundre kilo med sulten ku, det vil nok alltid være litt skummelt, selv for en som er vokst opp på gård. Da var det hyggeligere å mate saueflokken, som var veldig energiske, men litt lettere å ha kontroll over. 

Bonde for en dag

Hvordan gikk det da Tarjei fikk prøve seg som bonde for en dag?

Se filmen her

Vi trenger landbruket 

Dagen som bonde ga også rom for refleksjoner over landbrukets rolle og betydning. Det er viktig at vi ivaretar landbruket så godt som mulig, og at bøndenes vilkår er gode, understreker Tarjei. 

Det er viktig at vi kan være så selvforsynt med mat som mulig, og da må vi beholde hver jordflekk som vi kan. I tillegg er det viktig at bøndene får bedre vilkår og bedre betalt enn de gjør i dag. Skal bøndene bli motivert til å fortsette den tøffe og omfattende jobben det er å være bonde, så må de få mer igjen. Ellers vil vi miste en og en jordflekk, før det plutselig går opp for oss at nå er det er for sent, sier han.  

Veldig god på å spise 

God kvalitetsmat er viktig, ikke minst for en toppidrettsutøver som stadig er på reise, og som samtidig er avhengig av at kroppen fungerer optimalt.   

Er det noe spesielt fra det norske kjøkken som du savner når du er på reise ute i verden? 

Brunost må være en norsk oppfinnelse som vi ikke finner noen annen plass. På nystekt brødskive er det en favoritt. I tillegg så er det klart at jeg savner mammas hjemmelagde jordbærsyltetøy. Det er luksusvare! 

Og hvem står på kjøkkenet hjemme hos Tarjei - finner vi deg ved grytene? 

– Hjemme hos oss er det samboeren min Gita som lager mest middag. Hun er en mye bedre kokk enn meg, men som hun selv sier; jeg er veldig god på å spise. Jeg er nok bedre på frokost og lunsj, så vi har en god fordeling der. Da går det mest i nybakt brød med godt pålegg og nypresset appelsinjuice.

 

Illustrasjonsfoto i toppen av saken: kvoigtfoto.de