Landbrukseiendom med flott utsikt over Lågen. Kun 10 min fra Fåvang sentrum. Våningshus og kårbolig på solrikt tun.

Ringebu
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Borgen Nedre.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i et aktivt landbruksområde i Ringebu kommune, omtrent midt mellom Fåvang og Tretten. Det er fine turmuligheter i nærliggende skoger, både med stier, tømmerveier og skogsbilveier. Eiendommen ligger på østsiden av Lågen, ca. 9 km fra Fa°vang sentrum og under 20 minutters kjøretur fra Ringebu.

Kvitfjell ligger en halvtimes kjøretur unna, et snøsikkert sted som har ett av alpinanleggene med flest skidager. Her finner man alt fra bratte OL-løyper for de mer erfarne, til familievennlige løyper der kosen står i høysetet. Hvert år arrangeres det Verdenscuprenn i begynnelsen av mars. Gudbrandsgard hotell ligger ved foten av anlegget, med restaurant, skibar, peisestue, spa og barnevennlig bassengområde. Fra mars har hotellet uteservering på terrassen.

Området er barnevennlig med aktiviteter som Junior-skipatruljen og Barnas World Cup-løype. Langrennsløypene har også en svært høy standard. Det finnes ca. 600 kilometer med løyper som har utgangspunkt fra Kvitfjell. Det er også kort vei til Hafjell alpinanlegg, samt til Lilleputthammer og fantastiske Hunderfossen. Ellers har kommunen et godt tilbud innen flere idrettsgrener.

Det er ikke bare vinterstid at Kvitfjell gir gode naturopplevelser. Sommerstid kan fjellet og områdene rundt by på fantastisk turterreng. På Hafjell ligger Hafjell Bike Park, og ca. 15 minutter videre kommer du til Lillehammer med sjarmerende gågate, Maihaugen, badeland på Jorekstad og den kjente hoppbakken.

Servicetilbud:

Dagligvarehandelen kan gjøres på Kiwi Fåvang som ligger ca. 10 minutter unna. Ønsker du ytterligere servicetilbud har både Fåvang og Ringebu et variert utvalg. Lillehammer har alt av bymessige fasiliteter og ligger omtrent 35 minutters biltur unna. Kollektivtilbudet i området er buss og nærmeste holdeplass er Moastugu som ligger ca. 300 meter unna.

Fra eiendommen er det skolebussordning til Fåvang barneskole og Ringebu ungdomsskole. Vinstra, Gausdal og Lillehammer har videregående skoler. Kommunen har også et utvalg av både private og kommunale barnehager. Fåvang barnehage ligger ca. 10 km unna.

Kort fortalt:

- Skog- og landbrukseiendom.

- Flott utsikt over Lågen.

- Våningshus med hybel.

- Kårbolig over to plan.

- Driftsbygning og to vognskjul.

- Tilhørende seter på Rollstulen.

- Gode parkeringsforhold.

- Gode solforhold

- Konsesjon-, bo- og driveplikt.

- Med i Fåvang utmarkslag.

Adkomst

Fra Fåvang, kjør E6 ca 6,6 km. Sving til venstre inn på Losnabakkan, kjør 953 m. Sving til venstre inn på Fåvangvegen, kjør 331 m. Sving til høyre inn på Søre Goppollvegen, kjør 47 m. Hold høyre inn på Borgehauggjeilen, kjør 270 m. Direkte avkjørsel tilgårdstun.

Jord, skog og tun

Fra Borgehauggjeilen er det innkjøring til gårdstunet via portstolper. Gårdstunet er grønt og trivelig og består av våningshus, kårbolig, driftsbygning, stabbur og to vognskjul. Det er store plenområder rundt både våningshuset og kårboligen. Utsikten er langstrakt og flott over Lågen og solforholdene er meget gode.

Våningshuset har en sydvestvendt veranda med adkomst fra stuen. Verandaen danner dessuten tak over en markterrasse utenfor inngangspartiet i sokkeletasjen.

Totalt areal er 1 672,1 daa. hvor av:

220 daa. dyrket mark.

Dyrket mark består av i følge gårdskart 220 daa fordelt på 12 teiger. Fire av teigene på tilsammen 37,6 daa ligger ved Borgen Nedre ved Lågen. Fem av teigene på tilsammen 144,1daa ligger ved Borgen ca 800-850 m.o.h., og 2 teiger på 38,3 daa ligger ved Okshaugen ca 850 m.o.h.
Jordsmonnet er i hovedsak morene. På Rollstulen er det enkelte myrdrag med åpne grøfter. Arealene er best egnet til grasproduksjon og er i god hevd.

27,2 daa. innmarksbeite.

Innmarksbeite består av i følge gårdskart 27,2 daa fordelt på 8 beiter. Tre av beitene på tilsammen 14,2 daa er lokalisert på sætra. Et beite er lokalisert ved Spjøtsbekken og 4 av beitene på tilsammen 7,3 daa er lokalisert ved Borgen Nedre. Noe av arealet er inngjerdet. Gjerde av varierende kvalitet.

850,7 daa. skog.

Skogarealet er fordelt på 14 teiger. Se vedlagt kart og teigoversikt på neste side. Teigene ligger spredt og det er varierende driftsforhold.
Vegdekning er stort sett tilfredsstillende, men noe lang driftsveg for enkelte teiger. En teig ligger innenfor villreinområde.
Flere teiger ligger innenfor verneskoggrensen med restriksjoner for hogst.

Det er etter skogbruksplanen ble utarbeidet 2011 avvirket ca 825 m3. Hogstfelt er antatt tilplantet. En del rydding og tynning må påregnes i årene fremover. Det er i verdisettingen hensyntatt at det kan avvirkes tilsvarende tilveksten på skogen. Det vil si 257 m3 framtidig årlig avvirkning.

315,6 daa. uproduktiv skog.

258,6 daa. annet areal.

Eiendommen er fordelt på 16 teiger. Se vedlagt kart. Teigene ligger spredt over et stort område. Flere av teigene er høytliggende i fjellområder.

Arealene er hentet fra NIBIO Gårdskart. Det er gjennomført tomteutvidelse for hyttetomter ved Rollstulen sæterteig. Tomteutvidelsen medfører at 1537 m2 er fradelt og reduserer totalarealet på eiendommen med 1537 m2. Totalt areal etter fradeling blir 1670,5daa.

Jakt

Eiendommen er med i Fåvang utmarkslag.
Det ble siste år utbetalt kr 6578,-

Innhold og standard

Ved Borgen Nedre består bebyggelsen av våningshus, kårbolig, driftsbygning, stabbur og 2 vognskjul. På Husesvea står skogshytte med et lite uthus. På Rollstulen seterteig står selet, Lynnbua lagerhus og en utelåve.

Våningshus:
1. etasje: Entré, vaskerom, gang, kjøkken, spisestue, stue, bad/wc og 3 soverom.
Underetasje: Trappegang, entré, soverom, bad, stue, hybelkjøkken, gang, fyrrom, boder og baksterom.

Våningshuset ble bygd i 1968 og har standard i all hovedsak fra byggeår. Oppgradering og utskiftninger av innredning og utstyr må derfor påregnes. Boligen er bygd i skrånende terreng og har familievennlig planløsning over to etasjer.

Boligens hovedinngang er i første etasje. Entreen har et tilliggende vaskerom med inngang til kjøkkenet. I en romslig gang er det adkomst til tre soverom og bad, samt trapp til underetasjen. Boligen har to stuer, hvor en har en vedfyrt ovn.

I sokkeletasjen er det både utvendig og innvendig adkomst til en hybel som består av entré, soverom, stue, bad og hybelkjøkken. Ellers har underetasjen flere boder, fyrrom og baksterom med takkeovn og matbod.

Oppvarming - Teknisk: Boligen har vannbåren varme til radiatorer med nytt teknisk anlegg og borehull som varmekilde. Ellers er det oppvarming med vedfyring og strøm. I fyrrommet er det både gammel oljefyr og nytt teknisk anlegg. Trykktank står i en bod. Eiendommen har privat vannanlegg med brønn og privat avløpsanlegg med kummer og spredegrøfter.

Kårbolig
1. etasje: Entré, trappegang, vaskerom/wc, stue og kjøkken.
2. etasje: Trapperom, mellomgang, 3 soverom, bod og bad.
Kjeller: Trapperom og jordkjeller.

Kårboligen ble betydelig renovert rundt 1982 og har i all hovedsak standard fra den tid. Det må likevel påregnes noe oppgradering. Boligen har et flislagt, overbygd inngangsparti i første etasje med inngang til entré. Rommet har heltre gulvbord, panelvegger og paneltak, noe som går igjen i de fleste rom i huset.

Hovedetasjen består ellers av trappegang, vaskerom med toalett, samt stue og kjøkken. Stuen har flere vinduer og teglsteinspipe med tilkoblet vedovn. Det er bred åpning inn til kjøkkenet, som har innredning i L-form med profilerte fronter i tre. Benkeplatene er i laminat og oppvaskbenken har heldekkende stålbeslag.

I andre etasje er det tre soverom, bad, bod og gang. Badet har vinylbelegg på gulvet, våtromsplater på veggene og panel i taket. Det er montert gulvstående toalett, åpen dusjløsning med forheng og skap med nedfelt servant. På vegg over servanten er det veggskap og speil med belysning.

Oppvarming - Teknisk: Boligen har oppvarming med vedfyring og strøm. Varmtvannsbereder er fra 2018 og sikringsskapet har automatsikringer. Eiendommen har privat vannanlegg med brønn og privat avløpsanlegg med kummer og spredegrøfter.

Rollstulen sæter - Goppolvegen 770
Med gården følger sæter på Rollstulen. Adkomst via Goppolvegen som er helårsveg med bomavgift. Gården har andeler i Goppolvegen med årlig avgift. Dyrket mark er verdsatt som eget element.

Lagerhus
Oppført i bindingsverk på betongmur. Utvendig kledd med tømmermannspanel. Torvtak. Byggår er antatt omkring 2000. Grunnflate 46 m2. Skåle og utedo i enden med betonggulv. lagerrom i andre enden. God bruksverdi som lagerhus. Lite vedlikeholdsbehov.

Lynnbua
Oppført i laft på betongmur. Utvendig kledd med tømmermannspanel. Saltak tekket med torv. Kobla vinduer. Grunnflate 41 m2. Byggeår er ukjent. Tilbygd og renovert omkring år 2000. Inneholder entre, soverom, stue med kjøkken og hems. Kjøkken har treinnredning og integrert gassbluss. Oppvarming er vedovn og peis. Bygningen er i god stand og god bruksverdi som fritidshytte, men kan også ha en potensiell utleieverdi.

Selshuset
Gammel del er oppført i laft på steinmur. Tilbygg er oppført i bindingsverk på betongmur. Utvendig kledd med tømmermannspanel. Saltak tekket med torv. Doble gamle vinduer. Grunnflate 45 m2. Inneholder entre, mellomgang, sovekrok, kjøkken, stue, soverom. Kjøkken med benk og skap. Oppvarming er 2 vedovner. Godt vedlikeholdt og bruksverdi som fritidshytte, men kan også ha potensiell utleieverdi.

Utelåve
På dyrket mark er det oppført en utelåve i reisverk og laft. Saltak tekket med bølgeblikk. Liten bruksverdi og stort vedlikeholdsbehov.

Oppvarming, piper og ildsteder

Vånigshus:
Oppvarming - Teknisk: Boligen har vannbåren varme til radiatorer med nytt teknisk anlegg og borehull som varmekilde. Ellers er det oppvarming med vedfyring og strøm. I fyrrommet er det både gammel oljefyr og nytt teknisk anlegg. Trykktank står i en bod. Eiendommen har privat vannanlegg med brønn og privat avløpsanlegg med kummer og spredegrøfter.

Kårbolig:
Oppvarming - Teknisk: Boligen har oppvarming med vedfyring og strøm. Varmtvannsbereder er fra 2018 og sikringsskapet har automatsikringer. Eiendommen har privat vannanlegg med brønn og privat avløpsanlegg med kummer og spredegrøfter.

Reguleringsforhold

I henhold til kommuneplan regulert til natur, landbruk og friluftsliv (LNF- område).

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.

Det er opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 157
  • Bruksnummer: 2
  • Fylkesnummer: 34
  • Fylkesnavn: Innlandet
  • Kommunenummer: 3439
  • Kommuneområde: Ringebu
Les mer