Nesmoen gård i Nes i Ådal i Ringerike, totalt 10752 daa hvorav produktiv skog 9113 daa.

Ringerike
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Nesmoen Gård i Nes i Ådal i Ringerike kommune

Kort fortalt

- Landbrukseiendom på 10 753 daa.
- Skog, fulldyrka jord, jakt og fiske.
- Stort, flott gårdstun
- Nydelig våningshus fra 1860.
- Velholdt låve med muligheter.
- En balkong og tre terrasser.
- Nydelig, naturskjønn utsikt.
- To entreer og en luftig hall.
- Alle hvitevarer er integrert.
- Eget kjølerom i kjelleretasjen.
- Fire stuer, tre i første etasje.
- Finstue med vakre detaljer.
- Helfliset bad med boblekar.
- Toalettrom og vaskerom.
- Fire soverom og et kontor.
- Lagringsplass på loft og i kjeller.
- Ildsteder og gulvvarme i flere rom.

Beliggenhet

Landbrukseiendommen ligger i naturskjønne og barnevennlige omgivelser i Nes i Ådal i Ringerike kommune, ca. 600 meter fra sentrum. Gården grensende til Begna helt nord Sperillen.
Tettstedet ligger i dalføret Ådal, på veien mot Valdres, ca. 50 min. fra Hønefoss. Området har det meste man trenger med barnehage, skole, kirke, bensinstasjon, matbutikk, veikro og brannstasjon. I Nes Bygdehus setter i tillegg Bygdekinoen opp aktuelle filmer med jevne mellomrom.
Nes i Ådal strekker seg på begge sider av elva Begna og er omgitt av et fredfullt og landlig landskap. Elva gir meget fine fiskemuligheter, mens de vidstrakte skogene frister med flott turterreng. Blant annet er det nærhet til den skogkledde dalen Vassfaret, hvor det er fine fot- og sykkelstier om sommeren.
Ringeriksregionen har et variert og spennende idrettstilbud som blant annet inkluderer fotball, friidrett, judo, tennis og ishockey. Populære Ringkollen skiklubb holder til like ved eiendommen, og favner skisport av alle slag.

Området gir mulighet for offentlig kommunikasjon via buss, der Valdresekspressen passerer sju ganger om dagen. Nærmeste holdeplass er Nes i Ådal, som ligger 6-7 min gange unna. Med bil tar det ca. 37 min til Hallingby, 51 min til Hønefoss, 70 min til Fagernes og snaue 2 timer til Oslo.
Fra eiendommen er det gangavstand til Nes skole - en fådelt barne- og ungdomsskole. Det finnes flere videregående skoler i nærliggende områder, blant annet Hønefoss og Ringerike, samt et godt utvalg av både private og kommunale barnehager, der Nes barnehage ligger i gangavstand.

Adkomst

Det er 2-3 min fra avkjøring fra E16 i nordenden av Sperillen.

Jord, skog og tun

Eiendommen har et fulldyrket jordareal på 228,5 daa som ligger fordelt på 4 skifter. Ved gården ligger det 2 jorder, et jorde 3 kant på nordside av Hedalsveien og 1 jorde sør for Urula. Jordene er tilnærmet flate og er sandholdig. Teksturgruppe plogsjikt: Siltig Finsand Kilden. Rekvirent
opplyser at jorda er selvdrenerende, steinfri og tørkesvak. Det er vanningsmulighet fra Begna og Urula. El-anlegg og pumpe må ettersees etter flom 2023, rekvirent. Jorda brukes til kornproduksjon. Havre, hvete og bygg. Det har vært dyrket poter.

Jorda leies ut til Helge Syver Holte. Han opplyser at det tidligere har vært funnet floghavre ca for 10 år siden. jorda er ikke definert som floghavrefri. Inngått jordleiekontrakt med varighet fram til 31.12.2028. Leiepris: 59 750 kr/år. Dette tilsvarer 253 kr/daa. Det gjenstår 5 år av leieavtalen: Verdi: 253 kr/daa/år * 4,4518 (kap.faktor 4 % 5 år) * 228,5 daa = 257 360

Vedlagt følger utarbeidet jordleiekalkyle. Grunnrente: 260 kr/ daa. Kapitalisert med 4 % rente gir dette en verdi på 6500 kr/ daa. Verdi: 260 kr/daa/år * 25 (kap. faktor 4 %) * 228,5 daa * 0,7903 /diskonteringsfaktor rente 4 % 6 år. = 1 173 793,- kr. det gjøres en diskontering utfra at beregnet grunnrente i kommer før etter at leieperioden er ute, dvs 6 år. Samlet verdi jord, 1 430 000 - dette tilsvarer en verdi på 6 528 kr/daa

Skog
Skogen har et produktivt areal på 9113 daa og ligger fordelt på 5 hovedteiger (sumtallsrapport). Hovedteigen har et totalareal på ca 7885 daa og strekker seg fra Urula og inn til Kappvatnet. Atkomst er Knappåsvegen som er felles skogsbilveg i starten hvor eiendommen har andel på 30 %.
Den indre delen av vegen er i eneeie. Standard på vegen er normal. Sideveg: Murveruddalsvegen har dårlig standard og bæreevne og må ansees som vinterbilveg. Det samme gjelder sideveg inn til Nesmosetra. Hovedteigen har god vegdekning, dog med unntak av et område mellom Murveruddalsvegen og Løkebråten. Her er det driftsveglengde på 1000 m. Skogteigen vurderes til å ha gode driftsforhold. Brennateigen 3 kant som grenser ned til Sperillen i Øst. Veg: Brennavegen. Vegen ble rustet opp 2022 (rekvirent). Andel: 37 %. Stedvis tungt terreng. Frodig teig med bra produksjon. Svarttjernslia - Søndre trekant teig. Rekvirent opplyser at tømmer blir kjørt sørover til Viker. Atkomst er Veltelivegen: andel ukjent. Teig ikke befart. Bjønnhugulia - 11 % andel i bru ved Høgfoss. Denne teigen ble ikke befart.
Saldo innestående skogfond: 146 322 kr pr. 07.02.2024, vedlegg skogdata. Dette er en konto som er i bevegelse. Aktivitetsoversikt - skogkultur: Det er utført ungskogpleie på 170 daa i 2020. Vedlegg skogdata: Videre er det utført planting med jevne mellomrom. Rekvirent opplyser at de siste flatene som ble hogd etter stormen er ikke plantet.

Avvirkningsoversikt: Det er hogd 16683 m3 fra og med 2010. Det er utarbeidet skogbruksplan av Mjøsen Skog - Taktstår: 2009 - publisert 19.10.2010. Vedlegg. Videre er det utarbeidet sumtallsrapport fra DIN SKOG - datert 16.02.2024. Vedlegg: Sumtallsrapporten er en framskriving av skogbruksplanen frem til 1.1.2024. Viken skog har ajourført det som er utført av hogst med bakgrunn i flybilder og sporlogger fra hogst. Det presiseres at det ikke er gjort nærmere undersøkelser rundt dette og det kan være feil i datagrunnlaget. Interessenter til eiendommen bør på egenhånd gjøre selvstendige undersøkelser. Sumtallsrapport legges til grunn for verdsettingen. Skogen har overvekt av middels bonitet 55 %. Hogstklassefordelingen er meget bra og tilsvarer nær  normalfordeling. Gran utgjør hoved treslag med 59 %. Skogen er drevet jevnt og det er bra produksjon. Martin Tangen, skogbruksleder i Viken skog opplyser at det er en del behov for ungskogpleie og at de har fått tatt ut det det meste av vindfall etter stormen. Miljø: Nøkkelbiotoper: 90 daa. Skogen grenser inntil Vikerfjell naturreservat og Ramberget naturreservat. Rekvirent opplyser at teigen ved Svarttjernet i sørøstre del har vært inne til vurdering i forhold til frivillig vern. men at dette ikke ble noe av. Vedlagt følger utskrift fra NIBIO med miljøelementer. Det er ikke innhentet informasjon om rovfugl, tiurleiker eller lignende. For nærmere informasjon henvises det til NIBIO m. flere. Stående volum: 69 788 m3. Tilvekst: 2089 m3. Produksjonsevne: 3694 m3/år.
Stående volum reduseres med 20 % i forhold til topp, avfall, miljø: Nyttbart volum 56 000 m3. Utfra en total vurdering legges det til grunn en årlig løpende avvirkning på 1800 m3/år hvorav 300 m3 er tynning og 1500 m3 er sluttavvirkning. Det er takstmann sin oppfatning at nyttbar tilvekst vil øke i årene som kommer, dette fordi det en del av hogstklasse 2 på god bonitet vil går over i hogstklasse 3. Differansen mellom produksjonsevne og tilvekst vil minske. Det er innhentet tømmer- og driftspriser fra Martin Tangen skogbruksleder Ringerike 2024. Sagtømmerprisene for sluttavvirkning er redusert med 25 kr/m3 utfra det er høye priser i markedet pr dags dato. For tynning er de redusert med 125 kr/m3 pga av mindre dimensjoner. Det er ikke lagt inn tillegg for andelseier, helårsdrift eller lignende. Rotnetto sluttavvirkning: 327 kr/m3. Rotnetto tynning: 141 kr/m3.
Verdi:
Sluttavvirkning: 1500 m3/år * 329 kr/m3 * 25 (kapitaliseringsfaktor 4 %) = 12 337 000,-
Tynning: 300 m3/år * 141 kr/m3 * 25 (kapitaliseringsfaktor 4 %) = 1 057 000,-
Sum: 13 394 500,-

Som vedlegg finner du kart over eiendommen merket med miljøregisteringer i skog, naturvernområde, rødlistede arter m.m.. Du kan også gå inn på https://gardskart.nibio.no/ og taste inn gnr. 305 bnr. 10 og trykke på forskjellige kartlag.

Sumtallsrapport pr. 16.02.2024 fra Viken skog er vedlegg til salgsoppgaven.

Grunnforurensning
Ingen grunnforurensing registrert på matrikkelenheten. Rekvirent kjenner ikke til at det er gamle røyser/fyllinger på eiendommen. I matrikkelen fremgår kun informasjon om grunnforurensning som eventuelt er registrert på eiendommen i forurensningsmyndighetenes arkiver. Grunnforurensning som ikke er registrert kan dermed allikevel forekomme på eiendommen. Selger opplyser at det er ingen nedgravde tanker på eiendommen.

Jakt

Fiske: Det er jakt/krepsefiske ved Begna og Urula. Det er krepse ved Begna de siste 20-30 åren. Det har vært begrense med fisk de senere årene.
Forutsatt at det er en vinn-vinn-situasjon for dagens- og ny eier, har dagens eier og gammel jaktlag et ønske om å delta i elgjakta etter ny eier har overtatt.

Elgjakt: Eiendommen er eget jaktfelt 38A og inngår i Treknatten storvald. Eiendommen er jaktarrondert med naboeiendommer Veltelivegen er jaktgrense mot øst. Kvote. 3-4 dyr pr år. Rekvirent. Netto inntekt settes til 35 000 kr/år. Hjort: Felles kvote på Nes. Sist skutt hjort i 2017. Utfra lite felling settes det ikke inntekt.
Småviltjakt: Leid ut hovedteig 7881 daa. Løpende avtale. Resten er ikke leid ut. Det legge stil grunn en årlig netto inntekt på 2,50 kr/daa: 26 250 kr. Fiske:
Felles fiske i Begna, Sperillen og Urula med 6 gårder på Nes. Det er ikke inntekt av fiske.

Bygningers arealer

Våningshus/bolighus
Totalt BRA: 227 kvm
Oppført i 1860.

BRA-i totalt : 208 kvm
1. etasje: 163 kvm.
2. etasje: 147 kvm.
Kjeller: 56  kvm.
Loft: 96
Sum: 462 kvm.

Planløsning, våningshus
Kjeller: Kjølerom, 2 kjellerrom og 2 kott.
1. etasje: 2 vindfang, hall m/trapp, wc, 3 stuer, gang, kjøkken og vaskerom.
2. etasje: Gang, innredet rom, 4 soverom, stue og bad/wc.
Loft: Lagerrom og bod.

Entré: I tilknytning til inngangspartiet har boligen to vindfang med plass til garderobe. Det ene vindfanget har praktisk inngang til vaskerom og kjøkken, mens det andre vindfanget fører inn til en romslig hall. Hallen har flislagt gulv, grønnmalt panel på veggene og god plass til garderobe, sittebenk eller lignende. En åpen trapp fører opp til andre etasje og under trappen er det et vedovn som gjør det varmt og godt.

Kjøkken: Kjøkkenet er et tvers gjennom koselig rom med spiseplass, peis og pen, hvit kjøkkeninnredning i landlig stil. På gulvet er det korkbelegg og veggene er malt i en lys pudderfarge, kombinert med matchende fliser i rustikk stil over kjøkkenbenkene. Dagslyset finner veien inn via vinduer på to sider og en dør med glassfelt fører ut til vaskerom.

Selve kjøkkeninnredningen er fra ca. 2006 og er bygget i flere soner og har frokostplass ved en halvøy. Innredningen har tak oppforede skap, hvite profilerte fronter, flere vitrineskap og hyller. Benkeplatene er i heltre og alle arbeidsflater er godt opplyst.

Alle hvitevarer er integrert og består av koketopp, stekeovn, oppvaskmaskin og kjølehjørne. Rommet har videre kjøkkenventilator med avtrekk ut og nedfelt oppvaskkum. For øvrig har boligen et praktisk kjølerom i kjelleren som ble pusset opp samme år som kjøkkenet.

Stuer: Våningshuset har hele fire stuer, fordelt med en oppe og tre nede, så her er det rikelig med tumleplass for familien. En finstue og en tv-stue har inngang fra hallen, hvor finstuen har tofløyede dører med glass. Tv-stuen har utgang til overbygget terrasse og vinduer i to himmelretninger, derav ett blyglassvindu. På gulvet er det sandfargede fliser og veggene er kledd med panel. I himling er det panel med synlige bjelker.
 
Finstuen er et stort, nydelig rom med peis, som lett kan møbleres med flere sittegrupper, perfekt for større sammenkomster. Vinduer på to sider åpner dagslys og utsikt mot åkerlandskap, og en glassdør leder ut til overbygd terrasse. Himlingen er et smykke i seg selv med hvitmalt panel, vakker, malt dekorasjon og like flotte taklister. På veggene er det rosa tapet over brystningspanel og på gulvet er det bord i heltre.

Fra finstuen er det en dør inn til spisestue som også har adkomst fra kjøkkenet via en mellomgang. Spisestuen har det samme flotte tregulvet som i stuen, mens veggene har tapet i nostalgisk stil.

Himlingen er hvitmalt og dekorert med bjelker i mønster, og i hjørnet er det en etasjeovn som gjør det varmt og godt. Vinduer på to sider gir god kontakt med hagen utenfor og det er ellers god plass til langbord, samt anrettingsbenk og rikelig med oppbevaringsmøblement til finserviset.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har ett bad, et toalettrom og et separat vaskerom. Badet ligger i andre etasje og ble bygget i ca. 1996. Rommet har en tidstypisk stil med hvite veggfliser, dekorbord og blå gulvfliser over gulvvarme. Baderomsinnredningen har over- og underskap med hvite, profilerte fronter, servant nedfelt i benkeplate og speil med belysning.

Videre har badet et gulvmontert toalett, dusjnisje med vegger og skyvedør i glass, og et boblebadekar for litt ekstra luksus i hverdagen. Et vindu og en elektrisk styrt vifte sørger for dagslys og ventilasjon.

Toalettrom og vaskerom: Både toalettrommet og vaskerommet ligger i første etasje. Toalettrommet ligger ved hallen og er innredet med toalett, servant, tapet på veggene og fliser med gulvvarme på gulvet.

Vaskerommet har inngang fra vindfang og kjøkken. Rommet har flislagt gulv med gulvvarme, vegger med fliser og tapet, og opplegg for vaskemaskin.

Soverom og garderobe: I andre etasje har boligen et kontor og fire omtrent like store soverom. Det ene soverommet har utgang til østvendt balkong og to er utstyrt med garderobeskap. For øvrig har boligen gode lagringsmuligheter i kjeller og på loft og i øvrige bygninger rundt om på gården.

Oppvarming - Teknisk
Våningshuset oppvarmes med elektrisitet og vedfyring. Det er panelovner i flere rom, samt varmekabler på i gang, hall, TV-stue,  bad, vaskerom og toalettrom. Videre er det peis med innsats i finstuen og på kjøkkenet, hvor den på kjøkkenet er fra ca. 2000. I tillegg er det vedovner i hall og spisestue. Mursteinspipen i huset ble fornyet med nytt røykrør i 2013. Ventilasjonen er naturlig, kombinert med elektrisk styrte vifter på bad, vaskerom, toalettrom og kjøkkenventilator.

Det elektriske anlegget ble gjennomgått i 2023 og sikringsskap med skrusikringer er plassert i gang i andre etasje. Boligens varmtvannsbereder er fra 1995 og har et volum på 200 liter. Septikanlegg ble rehabilitert i 2021, og det er vann fra egen brønn.

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.



Sidebygning og bryggerhus
Enebolig fra 1944 med betydelig vedlikehold og oppgraderingsbehov. Boligen er ikke egnet/beboelig slik den fremstår i dag. Del av boligen har vært og er i bruk som bryggerhus til hovedhuset.

1. etg: Vindfang , Hall m/trapp , toalettrom , bad/dusjrom, kjøkken , stue , stue/kjøkken og soverom.
2. etg: gang, bad , kjøkken ,stue, stue/soverom, to soverom.
Kjeller.

1. etasje: 75 kvm.
2. etasje: 91 kvm.
Kjeller: 23  kvm.
Sum: 208 kvm.


Stabbur
Byggeår: 1850.
Bruttoareal 73 m²

Bygning er fundamentert på pilarer. Oppført i tømmer. Utvendig stående kledning. Taket er lagt nytt 2019 med duk og
teglstein (rekvirent). Betongtrapp.
Stort stabbur med gang og 2 lagerrom i begge etasjer.
Bra standard.

Låve/driftsbygning
Byggeår: 1918. Senere påbygd 1935 og 1945.
Bruttoareal 483 m²

Stor kjørebrulåve i 2 plan Innredet med verksted og redskapslager i 1 etg.
Fundament: betongmur og stein. Støpt dekke i del av 1. etg. Oppført i tømmer og bindingsverk. Utvendig stående kledning. S Takplater på tak - 1990 - malt 2019 på sørside. Utstyrt med renner og nedløp. Låvebru i betong - dårlig bæreevne - kun for lett redskap.
Underetasje innredet med eldre staller, tørker (varm- kaldluftstørke) kornsiloer. Garasjer/redskapslager- skyvedørsporter. Verksted: 69 m2. 2 skyvedørsporter (leddet) med høyde 3,43 m. Ligger i enden på bygning. Det er lagt inn varmerør fra varmlufts tørke. Strøm. El-kontroll. Råd om frakopling på alt som ikke er i bruk. Bygningen har et bra vedlikehold. Funksjonelt bygg som egner seg til lager av redskap og maskiner. Tørker og kornsiloer har ikke vært i bruk pga. av jordleieavtale.

Vedskjul/garasje
Byggeår: 1948.
Bruttoareal 76 m²
Enkel bygning som brukes til garasje og vedskjul. Utedo.

Redskapshus:
Ukjent byggeår.
Bruttoareal BTA m² 72
Bygning er fundamentert på stein og pilarer. Oppført i bindingsverk med utvendig stående kledning. Jord/sand gulv. Taket er tekket med bølgeblikk.

Redskapshus/garasjer
Byggeår: 1955
Bruttoareal 104 m²
Redskapshus fundamentert på ringmur og støpt plate i garasjer. Oppført i bindingsverk og murblokker. Stående utvendig kledning. Bølgeblikkplater på tak. 2 vippeporter i garasje - høyde 1,96 m. Strøm. Vedlikehold: Bygget har et normalt vedlikehold.

Smie
Byggeår: 1930
Bruttoareal 36 m²
Bygning er fundamentert på betongpilarer. Oppført i bindingsverk med utvendig stående kledning. Taket er tekket med bølgeblikkplater. Normalt vedlikehold. Bygning ligger nede ved Begna. Brukes til lager av båt og fiskeutstyr mm.


Boligtomter/Festetomter/Avtale med NSOL

Hytte, festner. 5, betaler 768 kr/år.  Fester Harald Berger.

Festekontrakt. Fester Steffen Bjerkly og grunneier har avtalt at det skal opprettes eget matrikkelkart for fritidseiendommen for deretter å innløse festekontrakten. Saken er behandlet av Statsforvalter. Salgssum tilfaller dagens eier/selger.

Festenummer 4 er innløst av fest og har betegnelse gbnr 305/413. Det er inntatt "Særlige bestemmelser" i kjøpekontrakt datert 16.01.2024. Betingelsene følger som vedlegg og gjelder for fremtidige eiere.
Ovennevnte regulering "Særlige bestemmelser"  vil også bli tinglyst på gnr. 305, bnr 412,413, 415, 414, 410 samt fremtidig fradeling av eiendom tilhørende Steffen Bjerkely.

Følgende festetomter er innløst av festerne, fnr. 4, 6 og 7. Det er inntatt i festekontraktene diverse reguleringer mellom partene, disse reguleringene vil i hovedsak bestå selv om festekontraktene blir slettet av selger.

Det blir tinglyst rettigheter til fordel for Nes Sti og Løypelag Org.nr. 990 906 815 om bruk av området til drift av skiløyper, gapahuker og bruk av vei. Avtalen (ikke signert)  følger som vedlegg i prospektet.


 

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshus, Nesveien 25: Det foreligger "Resultat etter brannforebyggende tiltak" datert 28.03.2023. Beskrivelser: "Det anbefales at skorstein rehabiliteres  med nytt rør innvendig. Vanlig årsak til at vi anbefaler det kan være alder, tilstand eller for stor tverrsnitt. Øvrige anmerkinger fremkommer at rapporten. Det skal være mulig for inspeksjon av 4 hele sider på 1/2 steina skorstein.
Nesveien 23, bryggerhus: Det foreligger tilsynsrapport datert 12.02.2024 og det fremkommer blant annet ildstedet er for nør mur, overgang mellom røykrør og skorstein virker utett, og feil montering av røykrør. Du finner alle Avvikene av vedlagt rapport.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen er avsatt til: Boligbebyggelse - Nåværende Kommuneplan (5.9.2019) 2246,22m2
Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone - Nåværende Kommuneplan (5.9.2019) 1979,61m2
Båndlegging etter lov om naturvern Kommuneplan (5.9.2019) 7214,71m2
LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag - Nåværende Kommuneplan (5.9.2019) 189078,63m2
Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone - Nåværende Kommunedelplan - ÅDALSFJELLA (30.6.2011) 22990,08m2
Idrettsanlegg - Framtidig Kommunedelplan - ÅDALSFJELLA (30.6.2011) 631904,96m2
LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag - Nåværende
Kommunedelplan - ÅDALSFJELLA (30.6.2011) 9869134,6m2
Næringsvirksomhet - Framtidig Kommunedelplan - ÅDALSFJELLA (30.6.2011) 588,3m

GJELDENDE REGULERING
3305 277 Nes i Ådal Omsorgsboliger (15.3.2001).

Du finner kommuneplanens arealdel 2019-2030 på kommunens hjemmeside (bestemmelser) eller du får den av megler.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er/er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 305
  • Bruksnummer: 10
  • Fylkesnummer: 33
  • Fylkesnavn: Buskerud
  • Kommunenummer: 3305
  • Kommuneområde: Ringerike
Les mer