Susort i Tysvær - Fantastisk beliggende Limousin-gårdsbruk med sjøtomt, tre eneboliger og meget gode driftsbygninger

Tysvær
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Susort i Tysvær kommune, og til et veldrevet og vakkert beliggende gårdsbruk med lang strandlinje og gode solforhold. Ta gjerne en kikk på dronevideoen som du finner ved å trykke på videosymbolet på eller ved billedkarusellen!

Beliggenhet

Eiendommen er beliggende landlig og fint til på Susort i Tysvær kommune ca. 18 km fra kommunesenteret i Aksdal og ca. 25 km fra Haugesund sentrum.

Adkomst

Kjør E39 og ta av fra Tysværvgen til Susortvegen. Følg denne i ca. 1,7 km og ta deretter av til venstre til eiendommen.

Jord, skog og tun

Eiendommen har et totalareal på ca. 384,6 dekar fordelt på seks ulike teiger.
Arealet er fordelt slik på de ulike kategoriene:

Fulldyrket areal: 103,6 daa
Overflatedyrket areal: 11,9 daa
Innmarksbeite: 185,6 daa
Produktiv skog: 48,7 daa
Annet markslag: 11,5 daa
Bebygd, samf., vann: 23,3 daa
Til sammen: 384,6 dekar

Alle teigene er beliggende i nærheten av gårdstunet.
Ifølge takst fra Andreas Lundegård er det dyrkede arealet i god stand og han har satt en verdi på kr 9 500,- per daa.
Beitene er verdsatt til kr 3 500,- per dekar og beskrives å være "i god hevd og er tilgjengelig for maskiner."
Skogen er beskrevet å kunne benyttes til vedproduksjon, og har samtidig grei arrondering og tilgjengelighet via traktorveier.

På gårdstunet er utearealet meget fint opparbeidet med god logistikk for gårdsdriften samtidig som området rundt beboelsesarealet er pent beplantet og har fine utearealer.
Det er asfaltert rundt driftsbygningene, og tilkomstvegene er avgrenset av hekker eller steinsatte murer.

Samlet har takstmann Andreas Lundegård satt en verdi på kr 19 922 000,- med en markedsverdi på kr 16 000 000,-.

Jakt

Eiendommen er tilgang til hjortejakt, og har i følge selger fellingsløyve på en hjort per år.
Verdi av jakt og fiske er i taksten satt til kr 71 000,-.

Innhold og standard

Eiendommen har en omfattende bygningsmasse hvor det aller meste er i god stand, selv om byggeårene er ulike og bygningenes formål er ulike.

Det er tre bolighus hvorav hovedhuset ligger midt på gårdstunet og de to andre er plassert i hver sin ende av tunet. Gårdsbruket har et nytt løsdriftsfjøs fra 2016 som er bygget sammen med det opprinnelige løsdriftsfjøset fra 2004. Det er også en eldre driftsbygning som ikke er i bruk til dyreproduksjon i dag, samt to redskapshus, garasje, carport, eldhus, naust, tørkehus, drivhus, lekehus og vinterhage.

Hovedhuset:

Innhold:
Underetasje:
Vaskerom/grovinngang, gang, bad med toalett, soverom, soverom, kjellerstue, boder.
1. etasje:
Vindfang, toalett, gang, bad, soverom med utgang til luftealtan, soverom, stue med utgang til terrasse, kjøkken, vaskerom med toalettdel.
2. etasje:
Loftstue, soverom, soverom, kontor/soverom. Kott på sidene.

Standard:
Kjøkken: Romslig kjøkken/allrom pusset opp i 2004 med plass til stort spisebord. Rikelig med innredning som har fronter i eik på benke- og overskap. Laminat benkeplate og frittstående hvitevarer bestående av kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin og avtrekksvifte.
Bad u.et: Boblebadekar, dusjkabinett, gulvvarme, wc, servant, fliser på gulv og vegger i "bad-delen" og belegg i toalett-delen.
Bad 1. et: Fliser på gulv og vegger. Badet er innredet med dusjkabinett, skap med skyvedører innfelt i vegg, servant med underskap, speil og overskap, toalett i eget rom ved siden av, gulvvarme, avtrekk via Villavent.
Gulv: Belegg, parkett, laminat, fliser, teppe.
Vegger: Tapet, malt tapet, panel, fliser.
Himling: Hvite taklplater, panel.
Vinduer: 2-lags og 3-lags isolerglass fra ulike år.
Yttertak: Glasert Hollandsk pannestein.
Oppvarming: Vedovn på stue og i kjellerstue. For øvrig elektrisitet med varmepumpe på stue, varmekabler på begge bad, vaskerom og kjellerstue/soverom i underetasje. Panelovner.
Annet: Villavent ventilasjon, sentralstøvsuger, Elotec alarmsystem, oppgradert elektrisk anlegg med automatsikringer, rør-i-rør system for alle våtrom.
På sjøsiden av huset er det en stor steinlagt terrasse med en romslig hagestue og jacuzzi. Hagen er for øvrig meget pent opparbeidet med plener, blomsterbed, hekker og steinmurer. Det er også fine epletrær og valnøtt-trær som bærer mye frukt i  hvert fall dette året.

Kårhuset:

Innhold:
Underetasje:
Vindfang, gang, enkelt kjøkken, stue, soverom, bad, bod, soverom, toalett, gang/lagerrom, soverom. Takhøyden er lav i underetasjen, og det er ikke mottatt informasjon fra Tysvær kommune om at innredning av denne etasjen er omsøkt eller godkjent.
1. etasje:
Vindfang, vaskerom med dusj, toalett, gang, kjøkken, stue med utgang til veranda og hage, soverom, soverom, bad.
2. etasje:
Gang, soverom, soverom, soverom , bad, soverom, soverom.
Nedfellbar luke til loft med en del lagerplass.

Standard:
Kjøkken 1.et: Hvite profilerte fronter på benke- og overskap. Kitchenboard over kjøkkenbenk med laminat benkeplate, hvitevarer bestående av kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin. Plass til spisebord.
Kjøkken u.et: Enkelt kjøkken med eldre hvitevarer.
Bad u.et: Belegg på gulv og våtromsplater på vegg, dusjkabinett, servant, avtrekksvifte på yttervegg. Separat toalett i eget rom ved siden av.
Bad 1.et: Badet er pusset opp i 2023 og har fliser på gulv og våtromsplater på vegg, varmekabler, servant med underskap, dusjkabinett, wc, speil.
Bad 2.et: Belegg på gulv og våtromstapet på vegg. Dusjkabinett, wc, servant med underskap, speil og skap.
Gulv: Belegg, laminat, fliser, teppe.
Vegger: Tapet, malte plater, malt panel, våtromsplater, panel.
Himling: Hvite takplater, panel.
Vinduer: Isolerglass.
Yttertak: Sandbelagte stålplater.
Annet: Kodelås på dør, automatsikringer, varmepumpe, vedovn på stue, sentralstøvsuger.

Gamlehuset:

Innhold:
1. etasje:
Entre med trapp til 2. etasje, bad, soverom, stue med utgang til terrasse, kjøkken.
2. etasje:
Gang, tre soverom.

Standard:
Kjøkken: Hvit innredning med bøk belistning på benke- og overskap. Laminat benkeplate med fliser over kjøkkenbenken, oppvaskmaskin, komfyr, kjøleskap og mikrobølgeovn.
Bad: Dusjkabinett, servant med underskap, speil og overskap, wc, opplegg for vaskemaskin.
Gulv: Belegg, parkett.
Vegger: Malt tapet, tapet.
Himling: Malte plater med synlige malte bjelker, malte tak.
Vinduer: Isolerglass
Yttertak: Sandbelagte stålplater.
Annet: Automatsikringer, vedovn på stue, nytt rør i skorstein.

Grovkjeller uten målbart areal på grunn av takhøyde.

Løsdriftsfjøs:
Løsdriftsfjøset er bygget i to omganger, med første del i 2004 og den siste i 2016. De to delene er integrerte bygg.
Den eldste delen har et anslått areal på ca. 500 kvm BTA og har liggebåser for 80 storfe. Gjødselkum under bygget. Det er ikke oppgitt areal for denne. Bygget er oppført i betong og stål, og er isolert. Det er også innredet kontor i denne delen. Takstmann har beskrevet bygningen som "godt vedlikeholdt, og godt tilpasset gårdens driftsopplegg." I taksten har han satt en verdi på kr 2 500 000,- for den eldste delen separat.
Den nyeste delen ble oppført i 2016 og har et BTA på 1500 kvm i hovedetasjen og en gjødselkjeller på 1000 kvm, ifølge opplysninger fra selger. Bygget er oppført med betongelementer, stålsperrer og sandwichtak. Det er isolert og har liggeplasser for 112 ammekyr, samt 12 kalvingsbinger, 4 binger til kalvegjemme og 2 meter kalvegjemme mot yttervegg.

Det er drivganger mot yttervegg i hele bygget, forsentral, tekniske rom og kontor.
Fjøset har betong hulldekke over gjødselkjelleren, og det er grovforhåndtering med fullforblanding og båndforing. Kraftfortildeling på forbrett og i forautomater.
Mellom de to byggene er det et mellombygg på 250 kvm med inngangsparti og stor gjødseltank.

Utenfor bygningen er det asfaltert og opparbeidet lagringsplass for ca. 2000 siloballer.

På taket er det montert 210 solcellepanelersom ifølge selger kan produsere ca. 65 000 kwh per år.

Taksmann skriver at nydelen har høy standard og veldig gode oppstallingsforhold for ammekyr. Trolig kan det med mindre ombygginger også fungere som melkefjøs.
Oppføringskostnadene er oppgitt til ca. 12 MNOK i 2016, og i taksten er verdien satt til kr 8 000 000,-.

Gamlefjøsen:
Den eldste driftsbygningen ble opprinnelig oppført i 1956, men er ombygget og oppgradert flere ganger etter det, de siste tilskuddene kom på 1990-tallet. Det er gjødselkjeller under hele bygget med unntak av et lagerrom på nordsiden. Husdyrrom er bygget i betong og bygget er dimensjonert for 24 ammekyr og 35-40 ungdyr. Bygningen brukes bare sporadisk til dyr i dag. På øverste plan er det meget godt lagringsareal, og har blant annet kjølerom, toalett og avdelte lagerrom for ulike formål. Ifølge takstmann framstår bygget godt vedlikeholdt og verdien er satt til kr 900 000,-.

Redskapshus:
Bygningen er oppført i tre på mur i 1990 og har et BTA på 200 kvm. Innlagt strøm og vann, og utstyrt med 3 motoriserte industriporter.
Ifølge takstmann framstår bygget godt vedlikeholdt og verdien er satt til kr 450 000,-.

Carport:
Den er oppført i 2002 og rommer plass for tre biler. Oppført i tre med stålplater utvendig. Ifølge takstmann er bygningen godt vedlikeholdt og verdi er satt til kr 125 000,-.

Redskapshus 2/garasje:
Dette bygget er oppført i 2010 og har et areal på 144 kvm BTA. Det er oppført i mur og tre, har innlagt strøm og to skyveporter i front. Støpt dekke og godt vedlikehold. Verdi er satt til kr 500 000,- av takstmann. I tilknytning til denne er det en garasje på 53 kvm BTA som ble oppført i 1950. Den er oppført i tre med stålplater utvendig. Takstmann skriver at den er normalt godt vedlikeholdt og verdien er satt til kr 100 000,-.

Eldhus:
Eldhus med ukjent byggeår på 25 kvm BTA. Det er oppført i stein med tresperrer og Sandnespanner på tak. Bygget er modernisert i 1990 og har ildsted med pipe. Verdien er satt til kr 30 000,-.

Tørkehus/carport:
Enkelt bygg oppført i 2015 i tre og med stålplater utvendig. Bygningen er brukt til tørking/lagring av ved. Verdien er satt til kr 40 000,-.

Bygningers arealer

Gjelder bolighuset
Arealene er stipulert av megler ut fra opplysninger i landbrukstakst og tilgjengelige tegninger
Arealene for de to andre husene er ikke stipulert
Totalt BRA (bruksareal): 222 kvm

BRA-i totalt: 222 kvm
1. etasje: 110  kvm.
2. etasje:  15 kvm.
Kjeller:  89 kvm.

BRA-e totalt: 8 kvm
1. etasje: 0 kvm.
2. etasje:  0 kvm.
Kjeller:  8 kvm.

BRA-b totalt:
Kjeller:  97 kvm
1. etasje: 110 kvm.
2. etasje: 15 kvm.

TBA totalt: 1 kvm

Informasjon om arealbegrepene

Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er:
BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet

BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten.

TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten.

GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal.

Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.:
BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA.

Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate).
Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

Det er vedovner i alle bolighusene i tillegg til elektrisk oppvarming. Varmepumpe i kårhuset og hovedhuset.

Reguleringsforhold

Den største delen av eiendommen er beliggende utenfor regulert område, men i område som ifølge kommuneplanen er avsatt til LNRF-areal.
Noe av eiendommen er under reguleringsplan for Åsgardledningen som er en gassrørledning, arealet utgjør ca. 49,6 daa. Videre er det en del areal som under "hensyn friluftsliv," i tillegg til to små teiger som ligger i vernet eller verneverdig areal, dette utgjør ca. 229 kvm.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 56
  • Bruksnummer: 10
  • Fylkesnummer: 11
  • Fylkesnavn: Rogaland
  • Kommunenummer: 1146
  • Kommuneområde: Tysvær
Les mer