Steinsprut - et sikkert vårtegn

Våren er høysesong for steinsprut.

Fuglene kvitrer, og sola varmer – endelig er våren i anmarsj. Snøen smelter i sola og de bare flekkene vokser for hver dag som går. Men når grus og småstein fra vinterens strøing kommer til syne, øker også faren for steinsprut.

Du kjenner den kanskje igjen, den skarpe lyden, med den påfølgende rosen som sprer seg over frontruta.
Kanskje var du heldig, og fikk bare en liten rose av steinen som skvatt opp på frontruta di. Eller så ser du at rosen bare fortsetter å spre seg utover, og kanskje også en sprekk.

Våren er høysesong

– Om vi kan si at glasskade har noen høysesong, så er våren definitivt høysesongen for steinsprut, sier Rune Hansson, leder for motoravdelingen i Landkreditt Forsikring. Han bekrefter at de merker en økt pågang av glasskader når sola begynner å varme ute. – Grunnen til økt antall steinspurt på våren, er at det ofte er mye grus på veiene når snøen smelter. Piggfrie dekk er mykere, og dermed fester steiner seg lettere. Og det er disse steinene som løsner og blir slynget opp med stor kraft når farten øker, forklarer Hansson.

Kan jeg unngå steinsprut?

Det er ikke så enkelt å sikre seg helt mot steinsprut, men et viktig tiltak er å holde god avstand til bilen foran deg. Ikke minst bør du ha en god forsikring som sikrer at du får reparert glasskaden. Har du kasko pluss, kasko eller delkasko her i Landkreditt Forsikring, er reparasjon av glasskader dekket av forsikringen. Er du usikker på hvilken type forsikring du har, kan du logge deg inn på Min side.

Tre tips til deg

Har du først fått steinsprut, har Rune Hansson tre gode tips:

  1. Bruk teip

    Ha teip liggende i bilen, all slags teip funker. Får du steinspurt, sett på teip for å beskytte bilglasset. Teipen hindrer at smuss og fuktighet trenger inn i såret og forårsaker mer skade.
  2. Meld skaden til oss

    Meld skaden på nettsiden vår.
  3. Oppsøk nærmeste avtaleverksted så snart som mulig

    Ikke vent med reparasjonen. Selv en liten skade kan utvikle seg til å bli et større problem. Særlig i kuldeperioder, og når det skifter mellom varmt og kaldt vær, kan det oppstå spenninger i glasset, og risikoen for at glasset sprekker øker.

Meld skade digitalt

Det går raskt å registrere skaden og det sparer deg for tid å melde glasskaden din digitalt. I vår digitale løsning kan du både melde skade, booke time og signere skademeldingen – alt på ett sted. Før du går i gang med å melde glasskade, må du ha bilens registreringsnummer. I løpet av registreringen fyller du inn informasjon om når og hvor skaden skjedde, og hvilken type skade som har oppstått. Deretter du booker du time hos en av våre samarbeidsverksteder. Så er det bare å møte opp til timen på verkstedet.

Våre avtaleverksteder

Hurtigruta-&-Riis-til-glasskade-nettside.png

Vi har avtale med Riis Bilglass og Hurtigruta Carglass. Du registrerer enkelt skaden og booker time for reparasjon her:
 
Bestill time

Reparer steinsprutskader uten egenandel

Får du en steinsprutskade er det viktig at du reparerer den så fort som mulig, slik at skaden ikke blir større. Dette kan du gjøre kostnadsfritt hos et av våre samarbeidende verksteder. Har skaden en størrelse eller plassering som krever bytte av hele ruten, er standard egenandelen på 2.500 kroner. Du registrerer enkelt skaden og booker time for reparasjon i vårt nettskjema. 

Hva dekkes ved glasskade?

Har du bilforsikringen kasko pluss, kasko eller delkasko er reparasjon av glasskader dekket av forsikringen. Er du usikker på hvilken type forsikring du har, kan du logge inn på Min side. 

Bilforsikringen dekker skifte eller reparasjon av kjøretøyets utvendige ruter, om du får en bruddskade som skyldes en tilfeldig, plutselig hendelse. Glasskader medfører ikke tap av bonus. Forsikringen dekker ikke leiebil ved glasskader.