Sparer seg til fant på hytta

Høye strømpriser og stor økonomisk usikkerhet generelt gjør at nordmenn ser til nye måter å spare penger. Men noen ganger kan kreative metoder føre med seg nye problemer. Som det å stenge strømmen på hytta.

Høye strømpriser og stor økonomisk usikkerhet generelt gjør at nordmenn ser til nye måter å spare penger. Men noen ganger kan kreative metoder føre med seg nye problemer. Som det å stenge strømmen på hytta.

Det å spare seg til fant er et uttrykk for å spare så mye at det faktisk kan komme til å koste deg ekstra, både av tid og penger, på sikt.

Mange bekymrer seg nå for store strømregninger på hytta denne vinteren. Hyttene er heller ikke inkludert i strømstøtten fra myndighetene, og gjennom en kald vinter kan man ved normal bruk nå ha utsikter til store regninger.

Derfor vurderer mange å skru av strømmen, eller ta temperaturen betraktelig ned, og la hytta stå ubrukt i vinter.

– Det å la hytta stå uten strøm, er et godt eksempel på det å spare seg til fant. Du sparer kanskje på strømmen, men kan ende opp med store regninger for frost- eller vannskader i stedet, sier Merete Christensen Bernau, skadedirektør i Landkreditt Forsikring.

Som hytteeier er du selv ansvarlig for å forebygge skader. Har du ikke tatt de nødvendige forholdsregler, så kan du ende med ikke å få erstatning dersom uhellet er ute og frostskader oppstår.

Vi anbefaler å sørge for å holde en minimumstemperatur på cirka ti grader gjennom vinteren for å unngå skader, sier Christensen Bernau.

1366x768_merete-c-bernau.jpg

Merete Christensen Bernau mener at mange skader kan unngås ved å ha noen enkle skadeforebyggende rutiner for hytta.

Kan gå ut over forsikringsoppgjøret

Moderne hytter er gjerne laget for helårsbruk, og fullt utstyrt med vannklosett, dusj, vaskemaskin, og oppvaskmaskin. For ikke å snakke om boblebadet ute på plattingen.

Frosten kan gjøre at vannrør og klosetter sprekker. Når det igjen blir mildvær, vil vann kunne flomme inn i hytta og skape stor skade. Er ikke hytta jevnlig i bruk, kan det også ta lang tid før skaden oppdages.

Noen hytteeiere har som et forebyggende tiltak hyret rørleggere for å tømme rørene på hytta helt for vann. Likevel mener Christensen Bernau de bør holde en minimumstemperatur på ti grader inne i hytta.

Det kan likevel forekomme rester av vann i enkelte rør. Igjen er det du som hytteeier som er ansvarlig for skadeforebygging, og er du ikke nøye med dette, risikerer du avkortning i forsikringsoppgjøret ditt, sier Christensen Bernau.

Skadeforebyggende rutiner

Uansett om du har tenkt til å bruke hytta i vinter eller ikke, så er det lurt å ha noen skadeforebyggende rutiner i bakhånd.

– Vi ser at mange skader kan unngås ved å følge noen enkle forholdsregler når du forlater hytta. Ved å ha en egen hytteinstruks, sikrer du at alle som bruker hytta gjør de samme skadeforebyggende tiltak, sier Christensen Bernau.

Et sett gode rutiner når du drar fra hytta, kan være:

  • Tøm vannrør og steng hovedstoppekran
  • Sørg for at hytta vil ha en minimumstemperatur på ti grader innendørs
  • Rydd, vask og steng alle luker. Dette er lurt for å unngå å få mus
  • Er det mat igjen på hytta, sørg for å lagre den i bokser, ikke i plastposer. Også dette for å unngå uønsket besøk av gnagere.

 

Finn ut mer om hytteforsikring