Hender som holder mobil

Ikke bli en del av førjulstidens svindelstatistikk

Julehandelen er i full gang, og det samme er dessverre også svindelforsøkene. Det pågår mange forskjellige svindelforsøk per SMS og epost. Vær på vakt!

Julehandelen er i full gang, og det samme er dessverre også svindelforsøkene. Det pågår mange forskjellige svindelforsøk per SMS og epost. Vær på vakt!

Svindelforsøkene inneholder stort sett en lenke til falsk nettside som ber deg legge inn betalingsinformasjon, kortinformasjon og tar deg til signeringsprosess med BankID.

Med dette på plass, kan svindlerne bruke dine påloggingsdetaljer til å logge inn i nettbank på vegne av deg, flytte penger mellom kontoer og ta ut penger med betaling til andre banker. Med kortdetaljer kan de gjennomføre betalinger og belaste ditt kort.

Akkurat nå ser vi mye misbruk knyttet til kjøp hos Tise, SMS om pakker på vei, betaling av tollgebyrer med mer. Alle SMS-er og eposter inneholder link til sider du skal gå inn på og betale for noe eller identifisere deg med BankID.

Vanskeligere å gjennomskue

Svindlerne blir stadig mer proffe. Vi ser blant annet at svindlerne sender SMS som ser ut til å være fra BankID. Når avsender er BankID, vil SMS ofte legge seg i samme meldingsflyt som ekte meldinger . Derfor vil de se ut som de kommer fra BankID, selv om det er svindlerne som har sendt SMS-en. Dette gjør at svindelen blir enda vanskeligere å gjennomskue.

SMS-en sier at din BankID er sperret og lenker til en ny side. Dette er en side svindlerne overvåker og benytter for å hente ut din BankID-login, slik at de kan få tilgang til nettbanken din.

Ikke klikk på ukjente lenker

Et budskap vi ikke kan gjenta ofte nok; vær varsom med å klikke på lenker du mottar på SMS eller e-post. Svindlerne har med tiden blitt proffere i formuleringene, og SMS-en du få kan ved første øyekast se ekte ut. Men vær på vakt. Ikke trykk på lenker i epost og SMS som du mottar. Er du usikker, besøk aktøren du forventet kommunikasjon fra ved å selv skrive inn aktørens nettadresse og logg inn uten å gå via lenken. Da vil du normalt finne informasjon som vil samsvare med SMS-en eller e-posten, dersom kommunikasjonen er ekte.

Se gjerne hva Telenor skriver om forskjellige e-postsvindler og hvordan du kan avsløre dem.

SMS-svindel kan du også lese om her.