Kjente svindelformer

Her har vi samlet et knippe kjente svindelformer og beskrevet disse

Bitcoin

Den mest kjente kryptovalutaen. Enkelt forklart er dette en valuta som eksisterer i et stort online nettverk av maskiner. Det er liten/ingen kontroll med valutaen og den kan i svært liten grad brukes som den er uten først å overføres eller tas ut gjennom omgjøring til lokal valuta på en investeringsplattform. Coinbase er en av de mest kjente plattformene her i Europa for de som ønsker å kjøpe kryptovaluta.

Valutaens verdi har vist seg svært ustabil med til dels store svingninger. Med mange historier om store gevinster (og antakelig langt flere ukjente om store tap) har dette blitt en valuta mange flokker til, noe som har drevet prisen oppover. Landkreditt anbefaler ikke spekulering i kryptovaluta nettopp grunnet uforutsigbare svingninger, mange former for svindel knyttet til valutaen og den svært begrensede praktiske nytten det har å eie valutaen.

Ønsker du råd om sparing har Landkreditt erfarne rådgivere klare til å bistå.

CEO fraud

Dette er forkortelsen for Chief Executive officer og handler om forsøket på å bedra ledere i selskapet.

Vanligvis gjøres dette ved å sende falske fakturaer til ledere hvor avsenderadressen og navn tilsynelatende er en annen leder i selskapet. Det kan være falske fakturaer og i noen tilfeller også ekte fakturaer svindlere har fått tak i, men hvor de endrer kontonummer for mottaker. Normalt lykkes ikke slike svindelforsøk fordi bedriftene har gode rutiner for mottak og behandling av fakturaer. Men i blant lykkes svindlerne fordi mottaker ikke sjekker godt nok, gjerne fordi betalingsoppfordringen kommer sammen med melding om at det haster å få overført penger.

Ansatte forsøker å betale raskt og går da tidvis utenfor rutiner og vanlige kontroller. Det mest kjente tilfellet i Norge i 2020 er Norfund, som ble utsatt for en faktura med endret mottakerkonto slik at et stort millionbeløp ble sendt til feil mottaker i feil land.

Kryptovaluta

Fellesbetegnelse på en rekke nettbaserte valutaer som Bitcoin, Bitcoin cash, Ethereum, IOTA og Litecoin. Det finnes også et stort antall andre kryptovalutaer som har fått mindre oppmerksomhet.

Muldyr

Et muldyr i denne sammenheng er en person som mottar penger i forbindelse med svindel og som viderefører disse for svindlerne. Gjerne med et gebyr til seg selv slik at muldyret tjener penger på transaksjoner som går gjennom muldyrets konto.

Svindlerne er kreative og tar kontakt basert på LinkedIN, Finn Jobb m.fl. for å forsøke å rekruttere personer som kan operere som muldyr. Jobben fremstilles gjerne som at du skal være arbeidstaker for et stort konsern og operere som lokal kontakt og økonomimedarbeider.

Når penger kommer inn på din konto får du informasjon fra oppdragsgiver om hvor pengene skal sendes. Raske penger, enkel jobb og lite tid kan nok friste mange til å inngå en slik arbeidsavtale. Men husk at du som muldyr kan bli sittende med erstatningsansvar når den svindlede personer skal ha tilbake pengene sine. Raske penger kan ende med stor regning.

Phishing

På godt norsk – fiskeforsøk. Enten som epost, SMS eller nettside. Svindlerne forsøker å få deg til å oppgi kortinformasjon, fordekket som oppdatering av ditt abonnement på Netflix, låse opp sperret kort eller lignende. E-postene kan være ganske så bra utført og vanskelig å skille fra ekte epost.

Det enkleste forsvaret mot slik svindel er å ikke klikke på lenker i e-post og vær skeptisk om du mottar noe som ber deg oppgi kortinformasjon. Og ikke minst – om du må oppdatere kortinformasjon kan du alltid selv åpne nettleseren og legge inn nettstedsadressen selv. Da vet du at du havner på rett sted!

Lovescam / Kjærlighetssvindel

Dette ser vi en del av dessverre. Det starter med at en kontaktes på nett, gjerne på Facebook eller andre sosiale medier. Avsender fremstiller seg selv som singel på jakt etter kjærligheten. Det starter med enkel og lett dialog, men utvikler seg til det en opplever som et nært og kjærlig online forhold. Etter hvert vil en lures til å betale for problemer din online kjærlighet har støtt på, som bøter, skatt, penger til familie m.m. Noen ber også om penger til flybilletter slik at dere kan møtes, men problemer oppstår alltid underveis og en ender opp med å betale mer og mer for å møte en person som ikke finnes. Bildene en ser er som oftest stjålet på nett fra andre profiler, eller av personer som samarbeider med svindlerne.

Felles for slike tilfeller er at de ofte går veldig langt før en innrømmer for deg selv at det hele bare var svindel. Svindelen kan pågå i måneder og år, og når en ikke kan eller vil betale mer er det ofte store beløp som er sendt til utlandet tapt for alltid.

Som med alt annet – det er dessverre ikke slik at unge single tråler nettet for å finne single i andre land de vil treffe.