Mål og fokusområder

Menneskerettigheter

Arbeidet med menneskerettigheter starter med å forstå hva respekt for menneskerettigheter betyr i praksis for vår virksomhet, våre medarbeidere og samarbeidspartnere.

Likestilling, mangfold, samarbeid og involvering er sentrale verdier. Landkreditt skal i sin virksomhet støtte og respektere de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene, og sikre at vi ikke medvirker til brudd på disse. Dette gjelder både internt i egen virksomhet og i forhold til samarbeidspartnere, kunder og andre som på en direkte måte påvirkes av våre aktiviteter.

Det er økende interesse for at leverandører og samarbeidsparter kan dokumentere at de overholder lovgivning, oppfører seg forsvarlig og lever opp til bransjestandarder og overenskomster.

De leverandører som Landkreditt benytter er knyttet til et bredt spekter av produkter, tjenester og bransjer. Dette kan være alt fra strømleverandører, renhold og kantinedrift til mer komplekse IT-tjenester.

Vi benytter en standard erklæring som vedlegg til alle leverandørkontakter vi inngår. På denne måten kan vi sikre at våre samarbeidspartnere etterlever de samme retningslinjene som Landkreditt.

Arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold

Landkreditt skal være en stimulerende arbeidsplass med et inkluderende arbeidsmiljø hvor det er høy arbeidsglede.

Landkreditt har interne rutiner for ansettelser og arbeidsvilkår som sikrer at alle ansatte har rettigheter i tråd med lov- og avtaleverket. Alle medarbeidere har skriftlige arbeidskontrakter, regulert arbeidstid og gode arbeidsforhold.

Det skal utvises toleranse for medarbeidere og andre interessenters holdninger og meninger.

Ingen skal diskriminere eller mobbe andre medarbeidere/kolleger, samarbeidspartnere, kunder eller andre interessenter. Den som føler seg diskriminert eller mobbet skal tas på alvor.

Landkreditt er medlem i Finans Norge og er dermed omfattet av gjeldende tariffavtaler innenfor dette tariffområdet.

Alle medarbeidere i Landkreditt, også de som ikke er med i fagforeningen med forhandlingsrett i Landkreditt, er omfattet av de fremforhandlede tariffavtalene og øvrige avtaleverk.

Landkreditt anerkjenner retten til å organisere seg og retten til å føre kollektive forhandlinger. Vi har på konsernnivå et samarbeids utvalg hvor fagforeningen og ledelsen møtes minimum en gang i kvartalet.

Vi har også et arbeidsmiljøutvalg for hele konsernet, hvor tre representanter møter fra de ansatte (inkludert verneombudet) og tre representanter fra ledelsen. Bedriftshelsetjenesten deltar i møtene ved behov.

Bekjempelse av korrupsjon og hvitvasking

Landkreditt er en virksomhet som er avhengig av tillit fra medlemmer, kunder, tillitsvalgte, myndigheter og samfunnet for øvrig. Derfor har vi nulltoleranse overfor alle former for korrupsjon.

Vi skal legge til rette for at våre medarbeidere skal være i stand til å håndtere vanskelige situasjoner og følge alle lover og forskrifter som gjelder for vår virksomhet.

Landkreditt Bank har i det IT-baserte kundesystemet implementert antihvitvask som et verktøy for å kunne oppfylle de krav vi er pålagt etter Lov om hvitvasking og terror finansiering.

Det gjennomføres også årlige interne kurs og opplæring i antihvitvask.

Det er fastsatt etiske retningslinjer som gjelder for alle selskap i konsernet. Disse inneholder blant annet bestemmelser om taushetsplikt, habilitet, innsidehandel, forhold til kunder, leverandører og andre forretningsforbindelser.

Alle medarbeidere signerer ved ansettelse på at de har satt seg inn i retningslinjene og påtar seg å følge dem. Innholdet i retningslinjene gjennomgås årlig i avdelingene. Det er ikke rapportert om brudd på de etiske retningslinjene i 2015.

Det ytre miljø

Landkreditt er opptatt av å være en samfunnsaktør som tar vare på miljøet.

Vi tror på at fokus på miljø også bidrar til at vi når våre forretningsmessige mål. Våre fotavtrykk innenfor miljødimensjonen er først og fremst knyttet til energi og papirforbruk.

Vår viktigste distribusjonskanal er nettbanken, og hovedvekten av de ansatte i konsernet Landkreditt arbeider på hovedkontoret i Karl Johans gate 45.

Energi

Landkredittgården ble oppført i 1897 og vi har holdt til i bygget siden 1925. Bygningen har en historisk verdi som er viktig for oss å ta vare på. Samtidig skaper dette en utfordring i forhold til å møte dagens krav til energieffektivitet.

Gårdens totale areal er på 6.183m2. Kjeller, første og andre etasje leies ut til restaurantdrift og butikk. De øvrige etasjene benyttes til kontorformål.

Landkredittgården varmes primært opp av fjernvarme. I tillegg forbruker Landkreditt elektrisitet.

Det har vært en betydelig reduksjon i energiforbruket de siste årene, men det er fortsatt potensiale for redusert forbruk. Vi arbeider kontinuerlig med tiltak for å redusere energiforbruket, for gården totalt sett.

Det var et fokusområde i 2014 å redusere energibruken, og vi har oppnådd en betydelig reduksjon i energi forbruket.

2014 har vi for første gang utarbeidet en rapport som viser vårt klimaregnskap. Denne rapporten viser oversikten over vårt klimagassutslipp (GHG-utslipp), som en integrert del av en overordnet klimastrategi.

Et klimaregnskap er et viktig verktøy i arbeidet med å identifisere konkrete tiltak for å redusere vårt energiforbruk og tilhørende GHG-utslipp. Denne årlige rapporten gjør oss i stand til å måle nøkkeltall og dermed evaluere oss selv over tid.

Samarbeid med organisasjoner med røtter i landbruket

Vi samarbeider med en rekke organisasjoner som jobber for det norske landbruket og bygdelivet.

Norges Bondelag

Vårt formål om å tilby gode finansløsninger for landbruket gjør det naturlig for oss å samarbeide med Norges Bondelag.

Samarbeidsavtalen gir blant annet medlemsfordeler på våre produkter og tjenester.

Norges Bygdekvinnelag

Vi støtter Norges Bygdekvinnelag som i over 60 år har arbeidet for levende bygder og kvinnenes økonomiske og sosiale rettigheter.

Bygdekvinnene har også fokus på matkultur og at bygda skal være en moderne møteplass.

Bondens marked

Landkreditt Bank har alle banktjenestene på nett og mobil som gjør oss til en moderne kortreist bank. På samme måte ønsker vi at alle skal ha tilgang til norske kortreiste kvalitetsprodukter.

Derfor støtter vi Bondens marked, slik at de gode og unike varene kan komme ut til forbruker via lokale markeder.

4H Norge og Norges Bygdeungdomslag

Landkreditt har i mange år hatt et samarbeid med ungdomsorganisasjonene 4H Norge og Norges Bygdeungdomslag (NBU).

Av konkrete aktiviteter kan vårt aktivitetsfond trekkes frem, der Landkreditt i samarbeid med Norges Bygdeungdomslag deler ut 50.000 kroner i støtte til aktiviteter i lokale bygdeungdomslag.

Ut over dette yter vi støtte til begge organisasjonene sentralt, både direkte og gjennom Norsk Landbrukssamvirke.