Tid for å refinansiere?

Refinansiering av boliglånet ditt kan være smart av flere grunner. Det kan blant annet gi deg lavere rentekostnader, redusert gjeldsbyrde og økt økonomisk fleksibilitet. Hvordan går du frem?

Refinansiering av boliglånet ditt kan være smart av flere grunner. Det kan blant annet gi deg lavere rentekostnader, redusert gjeldsbyrde og økt økonomisk fleksibilitet. Hvordan går du frem?

En refinansiering av boliglånet innebærer å erstatte ditt nåværende boliglån med et nytt lån, gjerne med bedre betingelser enn det du har på det gamle. På denne måten kan du skaffe deg litt mer rom i økonomien din.

– Mye kan ha endret seg siden du først tok opp lånet. Boligen din kan ha steget i verdi samtidig som du har betjent gjeld og fått en lavere belåningsgrad. Dermed kan en refinansiering gi deg lavere renter og romsligere økonomi, sier banksjef for personmarked i Landkreditt Bank, Lars Johannessen.

Noe du også kan vurdere ved en refinansiering, er å redusere låneperioden. Hvis du har bedre økonomi nå enn da du tok opp boliglånet, kan du velge å refinansiere for å forkorte låneperioden. Dette kan hjelpe deg med å betale ned lånet raskere og redusere den totale rentekostnaden over tid.

En refinansiering kan også være et verktøy som gir rom for at du kan pusse opp eller realisere andre planer, ved at du øker lånet ditt.

Samle gjeld og få bedre oversikt

Gjennom refinansiering kan du også samle gjeld. Hvis du har annen gjeld med høyere renter, som for eksempel kredittkortgjeld eller forbruksgjeld, kan en refinansiering gi muligheter for å inkludere denne gjelden i boliglånet ditt. Dette kalles refinansiering med sikkerhet i bolig.

– Dermed kan du få en lavere samlet rente, totalt sett reduserte månedlige utgifter og økt økonomisk fleksibilitet. Ikke minst gir det bedre oversikt og kontroll over den personlige økonomien, påpeker Johannessen.

Er banken din konkurransedyktig?

I sum kan refinansiering av boliglånet være en smart økonomisk beslutning som kan føre til lavere rentekostnader, redusert gjeldsbyrde og økt økonomisk fleksibilitet.

Det er imidlertid viktig å nøye vurdere kostnadene og fordelene, samt å velge en trygg og konkurransedyktig bank som passer deg og dine økonomiske mål og behov.

– En refinansiering er en gyllen anledning til å ta tempen på om banken din er konkurransedyktig, eller om tiden er moden for å sjekke ut andre alternativer, sier Johannessen.

Hvordan går du frem?

  • Få en verdivurdering av boligen din. Ta kontakt med eiendomsmegler for en e-takst.
  • Sørg for at du ikke har betalingsanmerkninger og eventuelt pågående inkassosaker
  • Sammenligne gjerne med flere banker på f eks finansportalen.no

– Våre priser skal være blant markedets beste over tid, så er du fornøyd med boligen din, men ikke med renta, kan det være penger å spare på å flytte lånet til oss, tipser Johannessen avslutningsvis.