En bonde bruker GPS i arbeidsmaskinen

I det siste har tyveri av GPS i arbeidsmaskiner og lastebiler blusset opp, og det er alt fra bonden til store entreprenørfirma som er i tyvenes kikkert. Hva kan du gjøre for å unngå GPS-tyveri?

– Får du GPSen din stjålet fra arbeidsmaskinen, vil det kunne føre til unødvendige stopp eller forsinkelser i arbeidet. Derfor vil det være lurt å se på hva du kan gjøre for å unngå å bli utsatt for tyveri, slik at arbeidet ditt kan gå ufortrødent videre, sier Merete Christensen Bernau.

Bernau er skadedirektør i Landkreditt Forsikring. Hun mener et første steg er å ta av skjerm og antenne etter endt arbeidsdag, forutsatt at disse er mulig å ta av.

– Det er god grunn til å tro at tyvene er målrettet og vet eksakt hva slags utstyr som sitter i nettopp din bil eller maskin. Er det ingen skjerm eller antenne, hopper de sannsynligvis over ditt kjøretøy, sier Bernau.

I tillegg unngår du hærverk som kan oppstå i forbindelse med tyveriet og at arbeidet må stoppe opp. Husk også at det kan være lang leveringstid på nytt utstyr.

Trenger ikke å parkere inne

Det å parkere arbeidsmaskinen innendørs, ser ikke ut til å ha nevneverdig effekt, påpeker Bernau. Det aller beste er å la kjøretøyet stå fremme, uten antenne og skjerm.

– Det finnes dessuten løsninger for å montere sporingsutstyr i GPS-utstyret. Men viktigst: Er det ingenting å stjele i utgangspunktet, kan ingenting bli stjålet! Sørg derfor for å fjerne skjerm og antenne før du gir deg for dagen, oppfordrer hun avslutningsvis.