Hvordan spare når alt blir dyrere?

Et par ser drikker kaffe ved en mac

I en undersøkelse om sparing svarer tre av ti at de sparer mindre nå enn de gjorde for et år siden. – Det å finne rom til sparing er ikke alltid lett, spesielt når man opplever kostnadsøkninger på alle fronter. Likevel er sparing kanskje ekstra viktig i en tid som nå, kommenterer Lars Johannessen i Landkreditt Bank.


Økte levekostnader, flyktige strømpriser og renteoppgang – den gjengse familieøkonomien blir nå satt på prøve. Hva gjør dette med sparingen vår?

I en undersøkelse utført at Norstat Express for Landkreditt Bank oppgir 60 prosent av de spurte at de sparer. Samtidig svarer tre av ti at de sparer mindre nå enn de gjorde for et år siden.

– Det å finne rom til sparing er ikke alltid lett, spesielt ikke når vi opplever kostnadsøkninger på alle fronter. Likevel er sparing kanskje ekstra viktig i en tid som nå, kommenterer Lars Johannessen, banksjef for personmarked i Landkreditt Bank.

Vil ikke klare en uforutsett tannlegeregning

Johannessen pleier å anbefale kundene å ha to til tre månedslønner holdt av på en bufferkonto.

I undersøkelsen svarer 20 prosent av de spurte at de har tre månedslønner eller mer i buffer, mens hele 35 prosent har en månedslønn eller mindre satt av til uforutsette utgifter.

– I undersøkelsen svarer 18 prosent at de ikke hadde klart en uventet tannlegeregning på 10.000 kroner uten å låne penger. Dette viser oss at mange nå er i en sårbar situasjon, og det er lett å forstå at dette kan føre til bekymring.

En buffer gir en god økonomisk trygghet i hverdagen, og det kan komme godt med fremover. Johannessen mener det er viktig å ta høyde for at senvinteren og våren også kan bli økonomisk krevende.

– Da slår de siste rentejusteringene inn samtidig med strømregninger fra kalde vintermåneder. Ikke minst kan det komme flere rentehevinger fra Norges Bank. Det er klokt nå å forsøke å ligge i forkant ved å stramme inn livreima, kutte kostnader og spare det man klarer, sier han.

Les også: Så stor bør bufferen være

Nyttårsforsett: Jobb med kakediagrammet!

At mange nå sparer mindre enn de gjorde for et år siden, er en utvikling som bekymrer. Men han tror mange likevel vil kunne finne et mulighetsrom med en god gjennomgang av husholdningens økonomi. Han foreslår å tenke på økonomien som et kakediagram, hvor sparing utgjør ett av stykkene.

– Hvordan skal du nå klare å opprettholde dette stykket, eller til og med gjøre det større? Jo, da handler det kanskje om å jobbe med resten av kaken og se hvordan det kan det gjøres endringer uten at det går ut over kakestykket som heter sparing

Ved å få en god oversikt over hva du bruker penger på, får du en god mulighet til å strukturere økonomien bedre, mener han.

– Med en god gjennomgang og kritisk blikk på eget forbruk, kan du avsløre dine kostnadstyver. Dermed kan nye muligheter åpne seg, også for sparing. Denne øvelsen bør de fleste ha som nyttårsforsett, sier han.

Les også: Hvor bruker du penger?

Sjekk skattekortet

Mange av oss har blitt gode på å spare på strømmen det siste året. Hvilke andre sparetips kan trekkes frem?

Johannessen mener mange kan ha nytte av å gjøre endringer i skattekortet nå ved inngangen til nytt år.

Skattekortet er basert på likningen fra 2020, og de renteinntektene og -utgiftene du hadde da. For alle med huslån, vil derfor rentekostnadene for 2023 være høyere enn i 2022.

– Derfor er det et smart trekk å justere denne summen i skattekortet nå som rentene har gått opp. Det kan gi deg litt mer utbetalt hver måned. Det kan komme godt med. Klarer du i tillegg å sette av denne summen til sparing eller ekstra nebetalinger på lånet, vil det være dobbelt smart, tipser han.

Start i det små

Banksjefen er opptatt av at sparing ikke trenger å være noe stort og uoverkommelig.

– Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er jo slik at alle monner drar. Start i det små, opprett et fast trekk eller spareavtale som går hver gang du får lønn. Det er gjerne enklere å spare de pengene man ikke ser, eller aktivt må flytte på, sier han.

Snakk om sparing

Sparing på konto gir nå vesentlig bedre rente enn det har gjort i en lengre periode med lave renter. Sparing i rentefond med lav risiko kan være et godt alternativ til konto, mens for den langsiktige sparingen kan aksjefond være et godt alternativ.

Se våre sparekontoer

Er du i tvil om hvordan du skal få til å spare, eller hva slags spareformer som passer for deg? Da kan det være en god idé å ta en prat med banken.

– Vi tar gjerne en prat med deg slik at vi kan hjelpe deg å se hvilke alternativer du har. Vi kan se på lånene, se på forbruket og stille de gode spørsmålene som gjør at du ser nye muligheter for sparing, sier Lars Johannessen avslutningsvis.

Fem kjappe sparetips fra Lars

  1. Sjekk skattekortet og gjør eventuelt endringer
  2. Gå gjennom abonnementer og avslutt det som ikke er aktivt i bruk. Eventuelt frys for en periode.
  3. Start i det små, opprett spareavtaler eller faste trekk
  4. Gjør storinnkjøp én gang i uken, og ha en god plan for innkjøpene
  5. Unngå impulskjøp, og kjøp eventuelt brukt - gjenbruk er bra for lommeboka og miljøet