Foto: iStock/ Finsadhiky

Dette betyr merkingen på brannslokkingsapparatet

De fleste av oss har sett et brannslokkingsapparat – og mange har nok lagt merke til at det står både bokstaver og tall på det. Men hva betyr egentlig den merkingen?

De fleste av oss har sett et brannslokkingsapparat – og mange har nok lagt merke til at det står både bokstaver og tall på det. Men hva betyr egentlig den merkingen?

Bokstavene forteller hva slags brann apparatet kan brukes mot:

  • A betyr at det kan brukes på branner i faste materialer som treverk, papir og tekstiler.
  • B brukes mot brann i væsker, for eksempel bensin, olje og maling.
  • C er for gassbranner, som propan og butan.

Tallet viser effekt

Tallet foran bokstaven viser hvor kraftig apparatet er, altså hvor stor brann det kan slokke. Jo høyere tall, jo større slokkeeffekt. Har apparatet for eksempel merking 43A, betyr det at det kan slokke en standard trebrann på 4,3 meter. 21A betyr 2,1 meter. For brannklasse B måles det hvor mange liter brennbar væske apparatet kan håndtere.

Klasse C har ingen tall – enten fungerer det mot gassbranner, eller så gjør det ikke det.

Ha slokkeutstyr hjemme

Som boligeier er du ansvarlig for at det finnes godkjent slokkeutstyr i boligen eller fritidsboligen din, og det må kunne brukes i alle rom. Du må ha enten en brannslange koblet til vann, et pulverapparat med minst 6 kg ABC-pulver, et skum- eller vannapparat på minst 9 liter, eller et skum-/vannapparat på minst 6 liter med slokkeeffekt på 21A. Det går også an å ha annet utstyr med tilsvarende slokkeevne.

Kontroller utstyret

Husk også å sjekke apparatet. Pulverapparater i privatbolig skal kontrolleres av fagpersonell minst hvert femte år, og ha service eller byttes ut etter ti år. Har du skumapparat, skal det ha både kontroll og service hvert femte år. I næringsbygg er det krav om årlig kontroll.

Ikke glem røykvarsleren

I tillegg må du ha røykvarsling. Enten et brannalarmanlegg eller flere røykvarslere. Det skal være minst én i hver etasje, og de skal dekke stue, kjøkken, området utenfor soverommene og tekniske rom. Det er viktig at lyden høres godt også når dørene er lukket.

Røykvarslere bør testes flere ganger i året – særlig når du kommer hjem etter en periode borte. Batteriet kan ha gått tomt uten at du har merket det. Bytt batteri minst én gang i året. Opplever du mange falske alarmer uten grunn, skyldes det ofte støv. En liten rengjøring med støvsugeren kan være nok til å fikse det.

Det aller viktigste? Ikke glem at du er den viktigste ressursen i hjemmet. Brannvern handler ikke bare om utstyr – det handler om å være bevisst, tenke trygghet og gjøre de riktige forberedelsene.

Tryggere hverdag med sikkerhetsbutikk fra Felleskjøpet og Landkreditt

 

I samarbeid med Felleskjøpet tilbyr vi en sikkerhetsbutikk full av utstyr som bidrar til en tryggere og sikrere hverdag. Som kunde i Landkreditt får du i perioder tilgang til rabattkoder med ekstra gode priser på utvalgte varer.

 

Besøk vår sikkerhetsbutikk hos Felleskjøpet