Unngå museinvasjon på hytta

2020 har vist seg å bli litt av et museår, og mange kan få seg en ubehagelig overraskelse når de ankommer hytta i jula. Hvordan sikrer du hytta mot gnagere?

Det kan ta lang tid før en hytteeier oppdager at det har vært mus på ferde i hytta, og de ubudne gjestene kan rekke å gjøre stor skade før de blir oppdaget.

Skal du på hytta i jula, kan det være smart å starte oppholdet med en sjekk etter tegn på om mus har flyttet inn. Er det mus i hytta, er det viktig å ta affære raskt, slik at de ikke rekker å formere seg. De kan dessuten ha gjort skade på isolasjon på ledninger, noe som kan medføre brannfare.

Hvorfor blir det museår?

Når enkelte år blir museår, henger det gjerne sammen med at den foregående vinteren har vært mild. Mange mus overlevde fjorårsvinteren, og de rakk å få nye kull.

En gnager som musa er alltid på jakt etter noe å spise, og de kan komme seg inn i hus og hytte via ørsmå innganger. Faktisk så trenger de ikke mer enn 6 millimeter for å kunne ta seg inn.

Aktiviteten er størst på høsten og forvinteren. Nærmere jul pleier det å roe seg noe, da musa ofte finner ly under snøen. Likevel er det viktig å ta affære nå for sikre hytta mot fremtidige invasjoner.

Hvordan sikrer du hytta?

– Første bud når det kommer til å sikre av hytta mot mus, er å sørge for at det ikke er finnes åpninger den kan komme inn. Det er ikke alltid like enkelt i gamle hytter. Benytt gjerne anledningen til en gjennomgang hvis du skal på hytta i jula, sier Geir Engerbakk, leder for tingskade i Landkreditt Forsikring.

I nyere hytter skal det være musebånd som tetter naturlige åpninger bak kledningen. Men det er fortsatt viktig å sørge for at alle dører, luker og vinduer er lukket.

Ta gjerne en runde med fuge langs rørgjennomføringer for å sikre at musa ikke kommer inn den veien.

Hold orden!

Musa er alltid på jakt etter mat. Det er derfor viktig å vaske og rydde hytta skikkelig. All mat bør oppbevares i lukkede bokser, ikke i poser. Dette gjelder også fuglemat eller annet dyrefôr.

Rydd også området utenfor hytta. Mater du fugler, bør du ha foringsplassen litt vekk fra hytta. Da er det større mulighet for at gnagerne ikke flytter inn mellom måltidene.

Feller og urter

Det finnes musefeller i alle varianter, men visste du at et fint alternativ til felle er å bruke urten mynte mot mus? Mus liker ikke mynte, så dette virker avskrekkende på dem.

Tørket mynte i poser til dette formål får du for eksempel kjøpt hos Felleskjøpet.

Skadeforebyggende rutiner

– I de tilfellene vi har sett størst angrep av mus, har det vært synlige åpninger og god tilgang til mat, som både fuglemat og annet dyrefõr. Vi ser at mange skader kan unngås ved å følge noen enkle forholdsregler når du forlater hytta, sier Geir Engerbakk avslutningsvis.

Gode rutiner når du drar fra hytta:

  • Tøm vannrør
  • Steng hovedstoppekran
  • Rydde, vaske og steng alle luker
  • Er det mat igjen på hytta, sørg for å lagre den i bokser, ikke i plastposer