Lone Gård i Drangedal m/stort våningshus, nyere verksted og løsdriftsfjøs fra 2017. Utleiemulighet og husmannsplass

Drangedal
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Lone Gård, en landbrukseiendom på totalt ca. 2 455 dekar hvorav 50,1 daa er fulldyrka jord, 74,6 daa er innmarksbeite, ca. 254 daa annet markslag, ca. 25,6 daa bebygd, samf. vann og ca 2 000 daa med produktiv skog. Ca. 1500 dekar av eiendommen er lagt under frivillig vern. Det gjenstår ca. 900 dekar produktiv skog på eiendommen som ikke ligger under vern. Dette er det arealet som er lettest tilgjengelig. Eiendommen er del av et større jaktlag for jakt på elg og hjort. Forøvrig gode jaktmuligheter for småvilt og rådyr på eiendommen. 

På gårdstunet ble det oppført et moderne løsdriftsfjøs på 735 kvm i 2017 med plass til 48 mordyr, samt et redskapshus/kontor i 2012. Ellers har tunet et stabbur, en driftsbygning fra 1878, vedskjul, smie, nyere plasthall, samt et stort, velholdt våningshus fra 1945, over fire etasjer, inkludert kjeller.

Våningshuset har totalt syv/åtte soverom, to kjøkken, to spisestuer, to stuer, samt to pene bad fra hhv. 2009 og 2013. Det er ildsted i flere rom, boder i kjelleren og mulighet for utleie av andre etasje.

Til gården følger den sjarmerende husmannsplassen, Rue, med tømmerstue, stabbur, fjøs, vedskjul og stort potensial som ligger i skogen. I tillegg har eiendommen et lite eldre tun, Jærkåsa, med et lite dårlig hus og uthus ca 800 meter fra tunet.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i et vakkert kulturlandskap omgitt av fjell, daler, åker og eng i Tørdal, i Drangedal kommune. Eiendommen ligger ca. 24,5 km fra bygdesenteret Drangedal med flere butikker og spisesteder. Gårdsbruket ligger lett tilgjengelig fra fylkesveien og i gangavstand fra Loneelva som renner nederst i dalen. Det er også et lite bekkefar rett ved gårdstunet og kort vei til flere fine vann i området.

Området er fredelig med enkel tilgang på turterreng i skog, mark og fjell, samt fiske, jakt og bærplukking. Her byr naturens skattekammer på et rikt utvalg, også på egen eiendom. Stedet har et aktivt lokalsamfunn med skole, barnehage og dagligvarebutikk i nærheten, samt et datasenter.

Vinterstid er det kort vei til populære Gautefall og Vrådal, et av Telemarks største skisentre. Her finner du blant annet en av Norges mest moderne 6-seters ekspressheiser, samt 7 heiser, 16 forskjellige nedfarter og eget langrenn/skiskytteranlegg. På Knarren, ikke langt fra eiendommen, finnes flott terreng for ski med kilometervis med oppkjørte løyper.

Om sommeren kan kommunen friste med flere strender og koselige badevann, for eksempel Hulfjell familepark. Det anbefales å ta en tur til Sommarsletta like utenfor Treungen sentrum. I Ilekleiv og Eikholm ligger herlige Jettegryter, nabokommunen Nissedals «naturlige badeland», med naturlige sklier nedover elveleiet og badekulper i jettegrytene. De tøffeste hopper ned i den største gryta.

Servicetilbud
Dagligvarehandelen kan gjøres på blant annet på Coop Marked Tørdal og Joker Tørdal, samt Spar, Extra og Bunnpris i sentrum. Drangedal kan også skilte med Drangedalstunet, apotek, Vinmonopolet og klesbutikker med mer. Legg gjerne turen til Drangedal Bygdetun kafé, Drangedal grill og Drangedal restaurante. For ytterligere servicetilbud er det kort vei til Kragerø, Treungen, Gautefall, Kvitseid og Seljord.

Kollektivtilbudet i området består av buss, der nærmeste holdeplass er Lone som ligger ca. 130 meter fra tunet/avkjørselen til gården. Fra eiendommen er det ca. 38 min til Treungen, 43 min til Kvitseid, 1 time til Kragerø, 1 time og 14 min til Dalen og 1 time og 27 min til Risør.

Fra eiendommen er det ca. 5,5 km til Tørdal skule og barnehage, samt 2,4 mil til Drangedal 10-årige skole. De andre barnehagene i nærheten er Heirekshaug, Straumsnes og Kroken barnehage.

Uteområde
Gårdsbruket, Lone Gård, ligger i et naturskjønt område, ca. 139 moh., omkranset av skog og mark.  På eiendommen er det jakt- og beitemuligheter. Det opplyses at eiendommen er med i storvall og har andel i Snøås jaktlag. I 2023 var det felling på fire elg og fri avskytning på hjort inntil 26 dyr, utenom stor bukk. Prosentfordeling fordeles på areal, og det er videre muligheter for rådyrjakt og småviltjakt.

Gårdstunet har enkel adkomst via privat grusvei på ca. 100 meter fra fylkesveien, Tørdalsveien, og ligger flott plassert med fin utsikt sydvestover og har skog i bakkant. Utsikten strekker seg over åker og eng, samt videre til skogkledde fjell på andre siden av dalen. Loneelva renner gjennom dalen og gir ekstra idyll. Tunet har grønne plenarealer, stor, gruset gårdsplass, markterrasse og gode solforhold.

Gårdstunet består av flere bygg, noen eldre og noen moderne. I 2017 ble det bygd et nytt, flott fjøs på 735 kvm, et løsdriftsfjøs for ammekyr med plass til 48 mordyr. I tillegg til utstyr for dyr- og forhåndtering, er bygget innredet med smittesluser, toalettrom med opplegg for vaskemaskin og et kontorrom. Gjødseltanken er overdimensjonert, noe som gir mulighet for utvidelser.

I 2012 ble det bygd et redskapshus på 375 kvm, som holder en god, tidsmessig standard. Bygget består av to verkstedhaller, kontor, uinnredet rom og mesanin. Bygget er klargjort for vanntilførsel og har vannbåren varme med luft-til-vann varmepumpe. I bygningen står også hovedinntaksikringer med måler, og elanlegget er fra 2021.

Den øvrige bygningsmassen består av et sjarmerende stabbur på ca. 34 kvm og et vedskjul på ca. 75 kvm med lagringsplass, garasjedel og nyere tak fra 2024, samt en eldre smie på 23 kvm, en opprinnelig driftsbygning fra 1878 på ca. 620 kvm, og en plashall som ble satt opp i 2020. Den eldre driftsbygningen har nyere kledning på bakveggen og takplater fra 2024, samt innlagt strøm og vann.

Våningshuset er fra 1945, stort og innholdsrikt med fire etasjer, inkludert kjeller og loft. Huset har terrasse på ca. 6 kvm utenfor det ene inngangspartiet i første etasje, og denne overbygges av en veranda på ca. 11 kvm i etasjen over. Bygget har noen vinduer fra 1990 og 2010, nyere inngangsdører i første etasje, egen kjellerinngang og taktekking fra 1990.

Omlag 800 meter fra tunet ligger Jærkåsa, et lite tun med et eldre hus på ca. 55 kvm med laftevegger og natursteinsmur, samt et enkelt uthus på ca. 18 kvm.

Rue, en liten husmannsplass, er under fradeling fra tidligere hovedbruk og følger med gården. Det er ikke bilvei frem til byggene på husmannsplassen, men det går en enkel hestevei/ridesti frem til tunet og det går traktorvei frem til 70 meter fra tunet. Husmannsplassen har skogsareal på ca. 609 kubikkmeter med gran- og lauvskog i henhold til skogbruksplanen fra 2015.

Hovedhuset på husmannsplassen er en eldre, liten stue på 38 kvm med to rom. Bygget er oppført på røysmur av naturstein og har vegger i både laft og bindingsverk, samt enkle sprossevinduer og taktekking av stålplater. Inne har de to rommene blant annet malt tregulv, malte laftevegger, hvitmalt tak med dragere og en vedovn.

Videre har husmannsplassen et stabbur på 13 kvm i laft, benyttet som lager, samt et fjøs på ca. 40 kvm og et vedskjul på ca. 12 kvm. Fjøset er i laft og bindingsverk, innredet med et dyrerom og ei høyløe. Den bortgjemte, lille plassen ligger i en glenne i skogen, idyllisk og omkranset av ro. Byggene er eldre og litt slitt, men har betydelig potensial hvis man velger å restaurere.

Parkering
Det er godt med parkering på gårdsplassen, samt i vedskjul og redskapshus.

Adkomst

Eiendommen har adkomst fra fylkesveg og privat vei.

Jord, beite og skog

Eiendommens totale areal er på ca, 2 455 dekar Hvorav 51,1 dekar fulldyrka jord, 74,6 innmarksbeite, 2 040 daa produktiv skog 258 daa annet markslag og 25,8 daa bebygd, samf, vann, bre.

Det gjennomføres et makeskifte på eiendommen der setra "Kleivererud" på ca 26 dekar er fradelt eiendommen og setra "Rue nedistua" på ca. 59 daa er tillagt eiendommen. Dagens kart samsvarer derfor ikke med det som vil være gjeldende senere, men vil bli oppdatert etterhvert. Se vedlagte takst for Rue, samt kart og oppmåling fra jordskifteretten.

Det dyrkede arealet ligger i all hovedsak rundt gårdstunet, nedenfor hovedveien samt enkelte andre småteiger. Arealene vurderes som middels arrondert. Stedvis kan det være behov for noe grøfting.
Jordtype med sandholdig molljord samt noe myr. Det totale fulldyrkede arealet på eiendommen er 51,1 daa. Det totale innmarksbeite på eiendommen er 74,6 daa. På befaringstidspunktet blir arealene disponert til grovfor produksjon. Skogen er forøvrig godt egnet for beiteareal og gir derfor et godt grunnlag for produksjon med beitedyr på eiendommen sammen med det nyere fjøset på eiendommen.

Verdifastsettelsen på skog er satt på bakgrunn av en generell kunnskap, gjennomgang av kartgrunnlag, Skogbruksplan og intervju med eier.
Det foreligger en Skogbruksplan med registreringsår 2014. Videre opplyses det om at det er inngått frivillig vern på deler av gårdens arealer. Det totale vernede arealet opplyses å være ca 1 500 daa. Dette arealet kan ikke disponeres til skogbruk, det anbefales å sette seg grundig inn i disse restriksjonene.

Det anbefales å utarbeide ny Skogbruksplan, da dagens Skogbruksplan anses å være svært misvisende, men det er i denne taksten brukt grunnlag fra Skogbruksplan teig 2 for å fastsette skogverdien.
Det opplyses at det i 2016 ble avvirket ca 1 775m³, det ble også hogd noe på 1980 og 90 tallet. Det anses å være behov for ungskogpleie, rydding, supplerings planting mm. En ny Skogbruksplan vil gi mer opplysninger omkring dette. I vedlagt kart er arealet som er drivbart noe større en det som er merket i teig 2. Det anbefales å kontakte grunneier for ytterligere opplysninger her.

Teig 2 har et produktivt areal på ca 665 daa. Gjennomsnittlig tilvekst pr daa ca 0,28m³. Med disse forutsetningene blir årlig tilvekst ca 185m³. Stående volum/kubikkmasse for 2024 er ikke kjent.
Hovedtyngden av skogen står i middels og lavere boniteter. Eiendommen anses å ha en hogstklassefordeling der det er avvirket forholdsvis jevnt gjennom tiden.

Treslagfordeling:
Gran, furu og lauv der stående skog i all hovedsak består av gran.
Driftsforholdene vurderes å være krevende og bratte. Det anses å kunne drive ut en noe skog med hogstmaskin og lassbærer. Det må påregnes å bygge enkelte drifteveier. Driftene vurderes å ha lang kjøring.
Ut fra sammenlignbare forhold vurderes avvirkningskostnad til entreprenør å være på ca kr 200,- til kr 300,- pr m³. I tillegg kommer kostnad til ungskogpleie, redskap, adm, utstyr, måleutgifter, veier mm.
Rotnetto i sluttavvirkning er beregnet til ca kr 150,- pr m³ basert på langsiktige tømmerpriser. Det er i verdivurderingen lagt til grunn en stipulert/antatt tilvekst på ca 185m³. I verdigrunnlaget er det brukt 157m³ som grunnlag for utregning med fratrekk på 15% topp avfall og andel nøkkelbiotoper. Dette genererer en årlig avkastning på kr 23 550,- pr år. Det anbefales å oppgradere Skogbruksplan for å få nøyaktige tall.

Skogsbilveier
Eiendommen har flere private traktorveier på egne arealer. Videre har gården en skogsbilvei sammen med nabo, Kåsavegen som starter fra Tørdalsveien i nordenden av eiendommen. Denne tar deg til Nordkåsa. Videre går det traktorvei som tar deg opp til Kleiverud som igjen deler seg videre mot Rue. Det går også en traktorvei fra Jærkåsa nederst på eiendommen og sydover til tunet gjennom innmarksbeitet.

 Etter gjennomført makeskifte med Kleiverud vil 57/14 ha følgende rettigheter på mtp Kåsavegen:
- 57/14 har veirett fra riksvei 36 og er ansvarlig for normalt vedlikehold av veien fra Norkåsa til Kleiverud.
- Ved flomskade skal utgifter deles likt mellom denne eiendommen og 57/14, men 57/14 har ansvar for reperasjonen.
- Ved skade på vei under tømmertransport skal 57/1 sette veien i stand slik den var før hogst. Slep av tømmer skal kun gjøres på vinterføre,
men lastebærer kan brukes hele året.
- Uttak av grus langs veitrasen kan brukes til vei vedlikehold.
- Trær som står nær vei på 57/1 kan fjernes av både eier av 57/1 og 57/14
- Eier av 57/1 har veirett over 57/14 ved Kleivrud.
- 57/14 kan disponere parkering og har rett til å sette opp en garasje for bil eller beltekjøretøy i Nordkåsa.

Jakt

Det opplyses at eiendommen er med i storvall og har andel i Snøås Jaktlag. I 2023 var det felling på 4 elg og fri avskytning på hjort opp til 26 dyr,
forutenom storbukk. Prosentfordeling i jaktlag er ikke satt, men fordeles på areal. Videre er det muligheter for rådyrjakt og småviltjakt.

Innhold og standard

Planløsning Våningshus

1. etasje: 2 vindfang, gang, hall, kjøkken, spisestue, stue, bad, 2 soverom og kjellernedgang.
2. etasje: Trappegang, kjøkken, stue, spisestue, bad, 2 soverom og bod.
Loftsetasje: Gang, 4 soverom og knekott.

Kjeller: Kjellergang og 6 kjellerrom.

Inngang
Velkommen inn i et stort våningshus med innholdsrik og fleksibel planløsning. Boligen er innredet med en egen leilighet i andre etasje, noe som muliggjør utleie, generasjonsdel eller gjesterom. Boligen har to innganger i første etasje, den ene på langsiden, med adkomst via trapp til repos, og den andre i gavlveggen med overbygd terrasse på ca. 6 kvm.

Inngangen i langveggen leder inn til et vindfang og videre til en felles gang med trapp opp til leiligheten i andre etasje og dør til kjellertrapp. Inngangen ved gavlveggen er privat for første etasje og fører inn i en entré med gulvbelegg i skifermønster, malte panelvegger, paneltak, et vindu mot tunet og god plass til garderobe. Overflatene i første etasje er i hovedsak pusset opp eller lagt i 2010/2011 og gir et velholdt inntrykk.

Kjøkken
Kjøkkenet i første etasje ligger separat, direkte tilknyttet den private gangen og spisestuen. Rommet fikk ny innredning i 2010 med takhøye skap, profilerte fronter lasert i en bondeblå farge, kombinert med benkeplate i laminat og lyse flisplater over benken. Her er det også et vindu, god benkebelysning og nedfelt vaskekum i stål.

Kjøkkenet er utstyrt med integrert stekeovn, platetopp, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn, samt en ventilator med avtrekk ut og nisje til side-by-side kjøleskap. Rommet smykkes av en murt hjørnepeis med glassdører i benkehøyde og fronter kledd i skifer. Kjøkkenet har paneltak, pene vegger i malt panel, gulvbelegg i parkettmønster og god plass til frokostbord ved det andre kjøkkenvinduet.

Stue og spisestue
Stuen og spisestuen ligger tilknyttet via en bred døråpning, noe som gir god kontakt mellom sonene. I stuen er det murt opp en stilig peis med glassdører, samt en bred sokkel og oval front kledd i naturstein. Både stuen og spisestuen har tregulv, paneltak og gode vindusflater som gir rikelig med dagslys.

Stuen har liggende panelvegger i laftet stil, samt downlights innfelt i pyntebjelker og over en plassbygd bar i hjørnet. Spisestuen har lysmalte panelvegger og en varmepumpe. Begge soner har god plass til møbler, noe som legger til rette for et sosialt familieliv.

Bad/wc/vaskerom
Badet i første etasje er fra 2009, pent utført med lyse fliser på gulv med gulvvarme, en kombinasjon av gråbeige og lyse veggfliser, samt hvitmalt panelhimling med downlights og et vindu.

Innredningen består av en servant på kirsebærfarget servantskap, matchende høyskap, speil med belysning og et veggmontert toalett. Videre er det et stort steamdusjkabinett med dyp badekarbunn, regnfallsdusj, ledbelysning og flere funksjoner.

Soverom og garderobe
Hoveddelen har to soverom i første etasje, samt fire soverom på loftet. Rommene i første etasje har overflater fra 2010/2011. Det største rommet har adkomst fra gangen ved kjøkkenet og det minste rommet har inngang fra stuen. I hovedsoverommet er det blant annet plassbygde skap rundt sengeplassen. Disse er sortmalte og profilerte, med landskapsmalerier på to av dørene.

De fire soverommene i loftsetasjen har adkomst via original trapp til en gang med knekott. To av soverommene har vedovner for ekstra hygge. Soverommene er utført med henholdsvis tregulv og gulvtepper, samt vegger og tak i panel og malte plater. Boligen har ellers en romslig kjeller med flere boder. Det er også godt med lagringsplass i øvrige bygg på tunet.

Leilighet i 2. etasje
Leiligheten oppe har adkomst via langsiden av bygget, til et vindfang med pent gulv i fiskenbensmønster, lyse panelvegger og hvitmalt panelhimling. Herfra er det adkomst til en felles hall med grønnmalte panelvegger og hvitmalt panelhimling. Hallen har tregulv og en original tretrapp opp til andre etasje.

Oppe er det en romslig gang med rødmalte panelvegger, hvitmalt panelhimling, vindu og original trapp videre opp til loftet. Gangen har dør inn til et praktisk garderoberom/soverom, samt en bod, noe som gjør det enkelt å holde orden. I enden av gangen er det også utgang til en veranda på ca. 11 kvm.

Fra garderoberommet er det inngang til soverommet i etasjen, og herfra er det dør inn til stuen.

Garderoberommet og soverommet har gulvteppe og gode vindusflater. Det er både hyller og garderobestenger i garderoberommet og eventuelt plass til seng. Både stuen og spisestuen har grått gulvteppe, lysmalte vegger og paneltak. Fra spisestuen er det inngang til kjøkkenet, som har plass til frokostbord ved vinduet, og stuen får ekstra hygge fra et ildsted.

Kjøkkenet i andre etasje fikk ny innredning i 2003, i klassisk stil med rødmalte, profilerte fronter, benkevitrine, trehvite detaljer og benkeplate i grå laminat med nedfelt vaskekum i stål. Innredningen har integrert platetopp, stekeovn, oppvaskmaskin, samt ventilator og fliser over benken. Kjøkkenet har paneltak, okergule vegger og praktisk, lyst gulvbelegg.

Badet i andre etasje er fra 2013 og fremstår som familievennlig innredet. Her er det heldekkende dobbelservant på hvitt servantskap, speilskap med hylle og overlys, et toalett, samt et praktisk steamdusjkabinett med dyp badekarbunn, regnfallsdusj og flere velværefunksjoner. Badet er utført med paneltak, flisplater på veggene, skifermønstret gulvbelegg, gulvvarme og et vindu som gir dagslys. Badet har også opplegg for vaskemaskin.

Oppvarming - Teknisk
Våningshuset varmes opp elektrisk med gulvvarme i begge bad og har varmepumpe fra 2024 i spisestuen i første etasje. I tillegg er det vedfyring i peis med innsats i stuen og kjøkkenet i første etasje, to ildsteder i stuen i andre etasje, to vedovner på loftet og en eldre bakerovn i kjellerbod.

Ventilasjonen er naturlig med avtrekk fra kjøkkenventilatorer og via vifte på bad i første etasje.

Sikringsskapet har automatsikringer og det ble gjennomført elkontroll i 2015. Varmtvannsbereder er på ca. 300 liter. Eiendommen har vann fra privat, grunnboret brønn. Borehullet ble etablert i 2011. Eiendommen har et privat avløpsanlegg med septiktank.

Bygningers arealer

Bolighus
Totalt BRA (bruksareal): 405 kvm

BRA-i totalt: 405 kvm
1. etasje: 126 kvm
2. etasje: 114 kvm
Loftsetasje: 55 kvm
Kjeller: 110 kvm

BRA-e totalt: 0 kvm
BRA-b totalt: 0 kvm
TBA totalt: 17 kvm

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i uregulert område og i kommuneplans arealdel for LNFR areal (landbruk, friluft og natur) med plan ID 20150001, med ikrafttredelse 17.11.2016.

Eiendommen har også delarealer i kommnuneplanens arealdel:
Delareal: ca. 1 033 dekar
Arealbruk: Spredt boligbebyggelse,Framtidig
Områdenavn: SB1

Delareal: ca. 316 dekar
Hensynsonenavn: H720_4
Båndlegging etter lov om naturvern.

Delareal: ca. 1 090 dekar
Hensynsonenavn: H720_3
Båndlegging etter lov om naturvern.

Odel - Konsesjon

Kjøpet av eiendommen er konsesjonspliktig iht. Konsesjonsloven. Selger har risikoen for at det avtales for høy kjøpesum, og at kjøpers eierform godkjennes. Kjøper har risikoen for at øvrige konsesjonsbestemmelser oppfylles. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.
Selgers mangelsansvar NÅR DET GJELDER VÅNINGSHUSET (heretter kalt eiendommen) reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.
Dette innebærer i hovedtrekk at:
Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.
Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven.
Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.
* Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving.
Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.
I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.
Følgende gjelder både i og utenfor forbrukerkjøp:
MED UNNTAK AV VÅNINGSHUSET OVERTAS DE ØVRIGE BYGNINGER OG EIENDOMMEN FORØVRIG i den stand den var ved kjøpers forutgående besiktigelse/gjennomgåelse. Ved en eventuell mangelsvurdering skal de alminnelige kjøpsrettslige prinsippene i Avhendingsloven §3-9 legges til grunn, dog slik at disse prinsippene fravikes slik at det kun kan gjøres gjeldende at det foreligger mangel i følgende tilfeller: 1. Dersom selger ikke oppfyller sine konkrete forpliktelser iht avtalen. 2. Dersom selger ikke oppfyller sin opplysningsplikt, jfr. reguleringen i Avhendingsloven §3-7 og Kjøpsloven §19 litra b). 3. Dersom selger har gitt uriktige opplysninger, jfr. reguleringen i Avhendingsloven §3-8 og kjøpsloven §19 litra a). Risikoen for eventuelle skjulte feil som angitt i avhendingsloven §3-9 siste punktum og kjøpsloven §19 litra c) tilligger etter dette kjøper.
Avhendingslovens §4-19 nr. 2 fravikes, slik at den absolutte reklamasjonsfristen settes til 1 - ett år etter overtakelsen.
Selger er forpliktet til å holde våningshuset fullverdiforsikret frem til overtagelsesdagen. Øvrige bygninger på eiendommen har kun førsterisikodekning (forsikret for en på forhånd fastsatt sum). Dersom eiendommen blir utsatt for skade ved brann eller andre forhold som dekkes av forsikringen før overtagelse, har kjøper rett til å tre inn i forsikringsavtalen med de rettigheter og forpliktelser som følger derav.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 57
  • Bruksnummer: 1
  • Fylkesnummer: 40
  • Fylkesnavn: Telemark
  • Kommunenummer: 4016
  • Kommuneområde: Drangedal
Les mer