Illustrasjonsbilde: istock / damircudic

Trygg reise med litiumbatterier i bagasjen 

Litiumbatterier finner vi i all moderne forbrukerelektronikk, som mobiltelefoner, bærbare PC-er og annet elektronisk utstyr vi benytter oss av til daglig. Litiumbatteriene er energitette og kan skape høy varme og i verste fall ta fyr hvis de blir skadet. Derfor bør du ta dine forhåndsregler når du pakker dingsene med deg på flyturen. 

Litiumbatterier finner vi i all moderne forbrukerelektronikk, som mobiltelefoner, bærbare PC-er og annet elektronisk utstyr vi benytter oss av til daglig. Litiumbatteriene er energitette og kan skape høy varme og i verste fall ta fyr hvis de blir skadet. Derfor bør du ta dine forhåndsregler når du pakker dingsene med deg på flyturen. 

Bruken av litiumbatterier har økt i takt med bruken av moderne forbrukerelektronikk de siste årene. Litiumbatteriene er svært effektive og trygge når de brukes riktig, men siden de er såpass energitette, kan de også utgjøre en sikkerhetsfare. Hvis batteriet blir skadet, overopphetet eller kortsluttet, kan det føre til brann eller eksplosjon.  

Skal du ta med deg dingsene ut på tur i sommer, er det derfor viktig å følge regler og retningslinjer nøye.  

– Mobiltelefonen er vel nærmest obligatorisk, men kanskje pakker du også med deg nettbrettet, powerbanken og en liten høyttaler når du skal ut og reise. Ved å følge flyselskapenes regler og retningslinjer for pakking av litiumbatterier, ivaretar du både din egen og andres sikkerhet, sier Linda Stubsjøen, skadeforebygger i Landkreditt Forsikring.  

Innsjekket bagasje eller håndbagasje? 

Et spørsmål som fort dukker opp er: Skal de ladbare enhetene med litiumbatterier tas med i innsjekket bagasje, eller skal du ha dem i håndbagasjen?  

– Her er hovedregelen enkel: Enheter som inneholder litiumbatterier skal i håndbagasjen. Det kan riktignok være begrensinger på antall og størrelser på enhetene du kan ha med i håndbagasjen, så sjekk gjerne med flyselskapet i forkant hvis du har planlagt å ta med flere, tipser skadeforebygger Linda Stubsjøen i Landkreditt Forsikring. 

Det er riktignok noen ganske få unntak for regelen om å ha litiumbatterier i håndbagasjen. Er batteriet montert fast i et verktøy, kan det være tillatt å ha det i innsjekket bagasje så lenge verktøyet er sikret mot å starte. Men i all hovedsak skal enheter med litiumbatterier være i håndbagasjen.  

Sikre mot kortslutning 

Har du med deg løse litiumbatterier, bør de beskyttes for å sikre at de ikke kortslutter. Ved en kortslutning, kan batteriet ta fyr. Du kan beskytte batteriene ved for eksempel å frakte dem i originalemballasje, dekke batterienes kontaktpunkter med ikke-ledende tape eller pakke dem enkeltvis i plastposer. 

Et greit alternativ for sikring og oppbevaring av batterier, kan du forøvrig finne her: batteriboksen.no.

Tips til trygg reise med litiumbatterier 

Sjekk flyselskapets regler: Vær i forkant og sjekk flyselskapets regler. Reglene varierer noe fra selskap til selskap, så ta kontakt eller sjekk nettsider for spesifikke regler for selskapet du skal fly med. 

Meld fra til kabinpersonell: Dersom elektronisk utstyr blir skadet, viser tegn til å bli unormalt varmt eller utvikler røyk, må kabinpersonell informeres umiddelbart.  

Unngå skadde batterier: Sjekk batteriene før avreise for skader. Skadde, defekte eller tilbakekalte litiumbatterier er ikke tillatt på flyvninger.