5 råd for å få tilskuddet til å vare

Foto: Bonde sjekker mobilen
Med én tilskuddsutbetaling årlig, kan det være et stort beløp som kommer inn på konto rundt 17. februar. Beløpet skal for de fleste porsjoneres ut over hele året, så da er det viktig å ha en plan for hvordan pengene skal brukes.

1. Plasser pengene fornuftig

Siden de fleste har behov for å bruke tilskuddet i løpet av året er det smart å velge en konto som er fleksibel i antall uttak, når tilskuddet skal plasseres. Samtidig kan utbetalingen være en anledning til å hente inn litt renteinntekter, hvis pengene ikke må brukes med en gang. 

– Landkreditt har en gunstig driftskreditt, og mange velger å få tilskuddet inn på denne. Fordelen med dette er at du får god oversikt over gårdens disponible midler. Har du driftskreditt, og har brukt av kreditten, er det lurt å fylle opp igjen denne nå, når tilskuddet kommer inn. Da slipper du å betale rente på trekket, forklarer Emil Inversini.

Han er leder for salg og kunde i Landkreditt Bank, og har mye kunnskap om norske bønders økonomi.

– Hvis tilskuddet blir stående ubrukt over tid, kan det være lurt å flytte hele, eller deler av beløpet til en sparekonto. Denne har bedre rente på innskuddet, og har ingen begrensinger i antall uttak, fortsetter han.

Han skynder seg også med å tilføye at om du er medlem i Landkreditt og/eller Norges Bondelag kan det være lurt å sette tilskuddet på en vekstkonto. Denne kontoen har Landkreditts aller beste rente på beløp i størrelsen 100.000-500.000 kroner, og har ingen begrensinger på antall uttak.

2. Det som kan virke som mye i dag, kan være lite i desember

For å få et bedre bilde av økonomien din kan det være en enkel og lærerik øvelse å sjekke saldo på kontoen hver måned, gjerne for de to foregående årene. Da kan du danne deg et bilde av utgifter og inntekter gjennom året.

– Sett opp budsjett og lag en plan for likviditeten. Ved å sjekke tidligere regnskapsår kan du få oversikt over hvilke kostnader du pleier å ha, og til hvilken tid på året de kommer, råder Inversini.

På denne måten kan du danne deg et bilde av hvilke årstider du har god og dårlig likviditet. Slik får du en større forståelse av om den store pengesummen på kontoen, egentlig gir deg romslig eller trang økonomi fremover.

Leder for salg og kunde i Landkreditt, Emil Inversini, synes bøndene er flinke til å tenke langsiktig når tilskuddspengene kommer på konto.

3. Ta imot gode råd

Bruk gjerne en landbruksrådgiver, regnskapsfører eller rådgiver i banken om du er usikker på egen økonomi. De kan hjelpe deg å få bedre forståelse av totalbildet. Det er imidlertid viktig at du spiller med åpne kort, slik at de som skal gi deg råd får se hele bildet av økonomien.

– Innimellom dukker det opp tilfeller hvor alt ser ut til å være i orden med økonomien. Både renter og avdrag betales i tide. Men så har bonden gjeld andre steder, som vi ikke ser. Det kan finnes forbrukslån til kjøp av traktor, eller betaling av sommerferien og barnehagen. Dette kan være vanskelig å fange opp, og da får vi heller ikke gitt de de rådene de trenger, sier Inversini.

Han oppfordrer derfor:

– Vær ærlig med regnskapsfører, familien og banken hele veien. Still alle de "dumme spørsmålene" du måtte ha, og ta imot gode råd fra fagfolk.

3. Sikre likviditeten med driftskreditt

En driftskreditt kan være fornuftig å ha på gården. Da er du forberedt på at utgifter og inntekter kan svinge i løpet av året. Med driftskreditt kan du slippe betalingsproblemer når en stor regning kommer i en periode av året hvor du har lite penger på konto. Du må likevel huske på at pengene skal tilbakebetales.

– Vårt generelle råd er å prøve å ha et så lavt trekk på driftskreditten som mulig, i så store deler av året som det lar seg gjøre.

Få bedre likviditet på gården med driftskreditt

Skal du gjøre større planlagte investeringer kan det godt hende det er riktig å ta opp et lån i stedet for å bruke driftskreditten. Ved å ha en velfylt driftskreditt nå, kan du unngå å måtte ty til store trekk på driftskreditten mot slutten av året.

Følg vår facebookside og hold deg oppdatert på nyheter innen landbruk og økonomi.

Landbruksnytt fra Landkreditt

Med gårdskreditt kan du selv styre investeringene på gården

5. Buffer for uår og uforutsette hendelser

Tørken i 2018 ga mange en skikkelig vekker på at uforutsette hendelser kan snu opp ned på økonomien. De aller fleste tåler et år med avlingssvikt, eller andre hendelser som gir store uforutsette utgifter. For de med trang økonomi kan slike hendelser imidlertid bli den berømte dråpen. Det lønner seg derfor å alltid ha den berømmelige bufferen i behold.

– Vårt råd er å følge nøye med på likviditeten, ha god dialog med regnskapsfører og ringe banken om du ser du får problemer, oppfordrer banksjefen.

Forsikringer kan det også være verdt å tenke på når vi snakker om uforutsette utgifter. Har du tenkt gjennom hva som skjer om du selv blir skadet, langvarig syk eller dør? Har du maskinskade på den nye traktoren? Og står forsikringen i forhold til det faktiske dyreantallet du har i fjøset?

For å ikke være riktig forsikret kan fort bli dyrt.

– Det kan være lurt å ta en gjennomgang av forsikringene dine. Ting endrer seg, og det er dumt å ha forsikringer du ikke trenger, og ikke minst mangle forsikringer du skulle ha hatt. I tillegg kan det være mye penger å spare på å velge riktig selskap, avslutter Inversini med et lurt smil.

– Å bli ufør er kanskje det verste scenarioet for en bonde, sier svinebonden Dorthe.