Det var tre svært overraskede brødre som 7. november mottok prisen og 100 000 kroner i premiepenger. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen dukket opp sammen med styrelederne for Felleskjøpet og Landkreditt på et helt uventet besøk på gården til Bernt på Nøtterøy, hvor de tre brødrene var samlet.
Statsråd på tunet
Det ble et sterkt øyeblikk for de tre brødrene da landbruksministeren plutselig sto på tunet.
– Vi hadde ingen anelse om hva som ventet, og det ble et sterkt øyeblikk for oss alle tre. Å få vite at vi har vunnet Landbrukets bærekraftspris her i vårt eget miljø, er et minne vi kommer til å ta med oss lenge, sier brødrene, som synes prisen er til stor inspirasjon.
– For oss handler bærekraft om å bruke ressursene smartere på våre gårder – både for miljøet, økonomien og framtida til gårdene våre. Det er veldig motiverende å få en slik anerkjennelse, og vi håper det kan inspirere flere til å prøve nye løsninger. Vi har fortsatt mye å lære, men tror på åpenhet og å dele erfaringer, sier Bernt, Edvart og Anstein Freberg.

Overraskelsen var stor da både statsråden og pressen møtte opp på gården for å overrekke prisen.
Rekordmange nominasjoner
Dette er tredje gang Landbrukets bærekraftspris deles ut, og i år var det rekord med over 550 nominerte. Prisen skal løfte fram bønder som viser vei i utviklingen av et mer bærekraftig og lønnsomt jordbruk.
– Med pågangsmot og evne til å tenke nytt kombinerer brødrene Freberg tradisjonelle metoder med moderne teknologi. Resultatet er innovative og presise dyrkingsløsninger som reduserer behovet for sprøytemidler og gjødsel – samtidig som de tar vare på jorda for framtida. De deler raust av erfaringene sine, og er et forbilde for hele næringa, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Jobber bredt med bærekraft
De tre brødrene driver sammen, men har hver sin gård på henholdsvis Nøtterøy, Lena og Stokke. Der produserer de grønnsaker, frukt og blomster til industri og konsum.
Juryen la i sin begrunnelse vekt på at det er summen av tiltak og den helhetlige tilnærmingen til bærekraft som gjør at brødrene får den gjeve prisen.
Ved hjelp av stripebearbeiding, roboter og droner har de redusert behovet både for gjødsel og plantevernmidler, og bidrar til mindre avrenning av næringsstoffer. Brødrene gir også et godt innblikk i norsk matproduksjon gjennom å dele hverdagen med tusenvis av følgere i sosiale medier.