– Skulle noe uforutsett skje med meg, ville det vært katastrofalt for gården. Både når det gjelder arbeidsoppgaver og potensielt tap av inntekter, sier gårdbruker Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg.

Egg- og kornbonde Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg er tredjegenerasjons bonde. Det var besteforeldrene hans som kjøpte gården Nordre Heian sent på femtitallet og som startet med eggproduksjon på 60-tallet. Etter at faren til Hans Wilhelm hadde drevet gården noen år, ble han syk og døde 2017. Det gjorde at Hans Wilhelm måtte overta drifta allerede som 23-åring.

– Jeg har alltid visst at jeg skulle bli bonde og overta gården. Men i og med at pappa ble syk og døde, måtte jeg overta drifta mye raskere enn jeg hadde sett for meg. Jeg kunne kjenne på at det var et stort ansvar, men det var bare å kaste seg ut i det og gjøre sitt beste, forteller Hans Wilhelm.

Sjekk vår priskalkulator

Lurer du på hva Bondelagets personforsikringer vil koste for deg?

Sjekk pris her

Driver gården sammen

Heldigvis hadde Hans Wilhelm jobbet mye på gården sammen med pappa og bestefar gjennom oppveksten og han hadde rukket å få seg en høyere landbruksutdannelse fra Høyskolen Innlandet, avdeling Blæstad. Han hadde også forlovet seg med Mari, som han skulle drive gården sammen med så han var godt rustet til å overta. 

Hans Wilhelm og Mari ville fortsette med eggproduksjon. De ønsket i likhet med faren å drive økologisk, og har i tillegg dyrevernmerket hønene sine. Begge jobber som heltidsbønder, og på gården har de 7.500 høner i eggproduksjon for Kolonihagen. De driver også med økologisk kornproduksjon, og satser i år på hvete.

For tre år siden kom datteren Anna Sophie til verden og to år etter ble de foreldre til lille Johannes. Med to små barn i huset har det blitt mye å håndtere. De jobber fremdeles  sammen så mye de kan, men Mari tar seg litt mer av barna og Hans Wilhelm tar litt mer av gårdsdrifta. I tillegg har de to avløsere som jobber to av tre helger slik at familien får muligheten til litt fritid sammen.

Wedel Jarlsberg (4).jpg

Det er travle dager for familien Wedel-Jarlsberg. Lille Johannes er bare ett år gammel og har ennå ikke startet i barnehage. Foto: Tun Byrå

– Vi har nok å gjøre her på gården. Men vi er samtidig opptatt av å ta oss tid til pauser og gode måltider i løpet av arbeidsdagene, hvis ikke blir alt bare stress. For det tjener vi ingen ting på. Tvert imot, hvis det blir mye stress er det lett å gjøre feil og ikke minst; det er mye lettere å kunne skade seg. Og det ville vært kritisk. Ikke minst nå under våronna hvor veldig mye av arbeidet som skal gjøres avhenger av meg, sier Hans Wilhelm.

Lange arbeidsdager

I år lå telen lenge på Nordre Heian, men mot slutten av april kom finværet. Da ble det mye som skulle gjøres i løpet av kort tid.  Det blir lange arbeidsdager fra tidlig morgen til sen kveld. 

– De siste dagene har jeg fått klargjort jordene. Jeg har fått kjørt ut hønsemøkk og harvet ferdig.

I går startet jeg å så. Det er viktig å få kornet i jorda raskt nå før det blir for tørt. Grunnlaget for en god sesong legges nå, konstaterer Hans Wilhelm, som er spent på om avlingene blir klassifisert som mathvete som gi mye bedre pris.

I tillegg til jobben som bonde driver Hans Wilhelm med salg og montering av GPS-utstyr til presisjonslandbruk. Det nyter han også godt av i egen drift.

– Nå når jeg jobber mye ute på jordene, bruker jeg autostyring av både  traktor og såmaskin. Det at GPSen også styrer såmaskinen gjør at jeg bare kan sitte å overvåke og nyte resultatet. GPS-styringen gir nemlig snorrette drag på jordene mine, smiler den framtidsrettede bonden.

– Færre arbeidsoppgaver gir mindre stress og med så lange dager som jeg jobber nå så er det et veldig nyttig arbeidsverktøy, legger han til.

Wedel Jarlsberg (6).jpg

Det er lange arbeidsdager og mange maskiner som skal håndteres nå i våronna. Da kan det være fort gjort å skade seg i hvis det går for fort i svingene. Foto: Tun Byrå

Ikke glem å forsikre deg

I tillegg til best mulig tilrettelegging av arbeidshverdagen i form av pauser og hjelpemidler, er Hans Wilhelm opptatt av at en bonde ikke må glemme å forsikre seg selv. 

– Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og du er gårdens viktigste ressurs. Skulle noe uforutsett skje med meg, ville det vært katastrofalt for gården. Både når det gjelder  arbeidsoppgaver og potensielt tap av inntekter.

Som medlem av Norges Bondelag, har Hans Wilhelm benyttet seg av de svært gunstige personforsikringene hos Landkreditt.

–Gjennom medlemskapet mitt i Norges Bondelag fikk jeg de absolutt beste betingelsene og den beste prisen hos Landkreditt. Jeg bruker dessuten Landkreditt på alt av bank og forsikring. Jeg liker samvirketanken og synes det er viktig å støtte opp om den. I tillegg er de best i markedet på landbruk. De er gode på rådgivning og har godt tilrettelagte produkter for meg som jobber som bonde, avslutter Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg på Nordre Heian gård, før han starter opp traktoren sin igjen og starter på neste del av de 450 dekarene med hvete som skal sås ferdig.

Som medlem i Norges Bondelag får du disse personforsikringene i Landkreditt til svært gode priser:

Wedel Jarlsberg (3).jpg

I tillegg til produksjon av økologisk hvete, driver Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg med økologisk eggproduksjon. Foto:Tun Byrå