I travle tider som våronna kan arbeidspresset bli ekstra stort, og bonden dermed ekstra utsatt for ulykker. Det kan dreie seg om uhell ved inn- eller utstigning fra traktoren, eller kanskje en stige som ikke var sikret godt nok. Når mye skal skje på kort tid, kan det fort gå galt.
– Vi kaller det “skal bare”-ulykker. Mange av ulykkene skjer nemlig når bonden bare skal fikse ett eller annet i en fei. Vår oppfordring er å ta seg god tid og ikke stresse. Da kan mange ulykker unngås, sier Linda Stubsjøen, skadeforebygger i Landkreditt Forsikring. Linda er også en av Landkreditts landbruksøkonomer.
Hun mener mange bønder er flinke til å ta vare på maskiner og redskaper, men i mindre grad tar hensyn til seg selv.
– Det er fort å bare tenke på traktoren, men du er den viktigste ressursen på gården. Mange uhell utløses av stress eller rett og slett mangel på søvn, mat og nok hvile, sier Stubsjøen.
Fokus på HMS
Ved å holde fokus på gode rutiner for helse, miljø og sikkerhet (HMS) på gården, gjør du gården til et tryggere sted både til å arbeide og å bo.
Les også: Lanserer Landbrukets HMS-pris
Et godt tips er å starte med en gjennomgang av gården og arbeidsmiljøet i forkant av våronna.
– Hva er status for maskiner og redskaper – er alt etter forskriftene? Er det ting som kan gjøres på en annen og tryggere måte enn du pleier? Lag deg gjerne en fast sjekkliste du skal gjennom før onna går i gang, sier Stubsjøen.
Sjekklisten nedenfor har vi lånt fra bondelaget.