Ny pris! Nedre Vala gård i Valebø - Gårdsbruk på 706 daa med våninghus, kårbolig og flere driftsbygninger

Skien Nord/Venstøp/Fossum/Århus/Rising/Limi/Valebø
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Valebø og Nedre Vala Gård. Gårdsbruket ligger idyllisk til i Valebø i Skien kommune og grenser til Norsjø mot vest. Eiendommen er på totalt ca. 706 daa fordelt på ca. 96,3 daa dyrka mark, 24,4 daa innmarksbeite og ca. 489 daa produktiv skog. Eiendommen er samlet i én felles teig med jordveien plassert vest og syd for tunet. Dette gjør at dyrka mark har enkel adkomst. Tunet er innholdsrikt og romslig og består av ett våningshus(registrert som tomannsbolig) med 4 soverom og en mindre kårbolig med ett soverom. Videre er det en låve på ca. 681 kvm BTA over tre etasjer med 4 stallbokser, hønsehus og hunderom. I 2005 ble det bygget en driftsbygning på 642 kvm BTA for slaktegris. Denne er senere ombygget for storfehold. I dag er den benyttet til hestehold og har forbrett av betong, innredning av stål og frostsikker vanntilførsel. Her er det også et isolert rom med en liten kjøkkeninnredning med varmt og kaldt vann. I tillegg til dette er det et romslig redskapslager fra 1986 på 296 kvm BTA med isolert verkstedrom på 73 kvm. Takhøyde er på ca. 3,7 meter og porthøyde er på ca. 3,2 meter. Det er også et enkelt stabbur på tunet.

Flere av bygningene har generelt behov for oppgradering og vedlikehold.

Eiendommen er også tilknyttet Brenna jaktlag for storviltjakt. Videre er det fiskerett i Norsjø.

Beliggenhet

Offentlig transport:
Valebø Brygge 30 og 34 tilbyr en praktisk beliggenhet med tilgang til offentlig transport. Med Valen, Nisterud stasjon og Nordagutu innen 16 minutters kjøreavstand, gir linjene 185, 323 og R55 muligheten til å utforske nærliggende områder. Sandefjord lufthavn Torp er også lett tilgjengelig på kun 1 time og 18 minutter, noe som gjør det praktisk for reisende.
Dersom man benytter seg av båt er det en kort tur på ca. 10 minutter til Ulefoss sentrum. Ulefoss sentrum er et livlig handelssentrum i Nome kommune, Telemark. Med et variert utvalg av butikker, kafeer og restauranter, samt vakre omgivelser langs Telemarkskanalen, tilbyr det besøkende en hyggelig atmosfære og interessante opplevelser.

Skoler:
Familier som bor på Valebø Brygge 30 har et utvalg av skoler i nærheten. Med Venstøp skole, Stigeråsen skole, Kollmyr skole, Gulset ungdomsskole, Mæla ungdomsskole, Toppidrettsgymnaset i Telemark og Hjalmar Johansen videregående skole innenfor en 33-minutters kjøreavstand fra tunet.

Barnehager:
For småbarnsfamilier er det også et utvalg av barnehager i nærheten av Valebø Brygge 30. Sauarhagene avd Nordagutu, Gvarv barnehage og Venstøp barnehage ligger alle innenfor en 25-minutters kjøreavstand, og tilbyr trygge og omsorgsfulle miljøer for barn i alderen 0-5 år.

Dagligvarebutikker:
Joker Nordagutu og Coop Prix Gvarv ligger 23 minutters kjøreavstand fra tunet, samt søndagsåpent på Joker Nordagutu.

Sport og fritidsaktiviteter:
For de som er interessert i sport og fritidsaktiviteter, er det flere alternativer å velge mellom i nærområdet. Valebø skoleidrettsanlegg ligger kun 19 minutter unna og tilbyr et bredt spekter av aktiviteter, inkludert fotball. Family Sports Club Sprek Fritid og SKY Fitness Skien er også innen rekkevidde for de som ønsker å holde seg i form og nyte en aktiv livsstil.
Norsjø ferieland, en del av Telemarkskanalen tilbyr en unik opplevelse i naturskjønne omgivelser. Med en rangering som et av Norges varmeste steder, inviteres gjester til å nyte en rekke fasiliteter og aktiviteter, inkludert Arctic Dome glampingtelt med fantastisk utsikt, slusecruise med MS Telemarken, og Norsjø Kabelpark for vannsportentusiaster. Campingplassen tilbyr også tilrettelegging for gjester med funksjonsnedsettelse og støtter Solsikkemerket for økt oppmerksomhet på usynlige funksjonsnedsettelser. Med et bredt utvalg av fasiliteter, aktiviteter og utleiemuligheter, ønsker First Camp Norsjø alle gjester velkommen til å skape fantastiske sommerminner ved Norsjø.

Adkomst

Eiendommen har adkomst fra kommunal vei og videre på privat gårdsvei som er eid av denne eiendommen.

Jord, skog og tun

Dyrka mark
Fulldyrka jord er registrert med 96,3 dekar. Dette fordelt på 3 skifter. Innmarksbeite er registret med 24,4 dekar. Dominerende tekstur i overflatesjikt består av sandig silt, silt,
mellomsand og noe grus. Det opplyses at drenering er normalt fungerende under normale forhold. Ved ekstremvær kan det forekomme noe vann i de flateste områdene. Det meste er drenert på 1970/80 tallet. Middels erosjonsfare og få driftsmessige begrensinger. Eiendommen er tilknyttet felles vanningsanlegg bestående av 5 andeler. Dette er et frittfall anlegg med uttak fra tjern som ligger øst for denne eiendommen. Det er flere kummer for uttak men der er pr. i dag ikke koblet opp. På det største skifte som er på ca. 60 dekar produseres det i dag gras til eget bruk. Øvrige fulldyrka arealer benyttes til beiter. Dagens eier har til å begynne med hatt korn med ca. 400 kg i snitt. Det har også vært produsert poteter av tidligere eiere.

Havn/beite
Eiendommen har et innmarksbeite oppgitt til 24,4 dekar. Dette holdes i hevd med beite for hest.

Produktiv skog
Skogen er i en teig og ligger nord/vest for tunet. Oppgitt produktivt areal i skogbruksplan er 439 dekar. Nibio oppgir ca. 490 dekar. I tillegg er uproduktiv skog og annen grunnlendt fastmark på ca. 76 dekar. Det er en anbefaling i skogbruksplanen og ikke foreta inngrep i arealer som er oppført som nøkkelbiotoper. Totalt areal med nøkkelbiotoper er ifølge skogbruksplanen 89 dekar. I tillegg er det ca. 21 dekar som ikke er drivbare. Verdivurderingen er basert ut fra arealer fra skogbruksplan da de viser beregninger som tilvekst etc. Beregnet produktiv skog er da 329 dekar ifølge skogbruksplanen.
Skogsarealene har tilgang via traktor og drifteveier fra tunet. Enkelte områder har utfordringer med fremkommelighet. Lengste avstand fra tunet er ca. 1,1 km i luftlinje. Hovedtall er fra gjeldene skogbruksplan fra 2011. Denne er ikke korrigert for avvirking. I 2020 er det avviket 1134 m3. Dette er godt under beregnet tilvekst i perioden 2011 til d.d. Tilvekst ut fra skogbruksplan er beregnet til 200 m3. Optimal
produksjonsevne 169 m3. Produksjonsevne pr dekar 0,51 m3. Beregnet årlig hogstkvantum er 131 m3. Etter fradrag for bark, avfall etc. er da beregnet til 115 m3. Hogstklassefordelingen stemmer derfor ikke helt lenger da deler av hogstklasse 5 er avvirket.
Bonitetsfordeling i prosent på produktiv skog:
Høg bonitet 38 %,
Middels 54 %
Mav 8 %.
Fordeling treslag for totalarealet er
Gran 34 %
Furu 52 %
Lauv 14 %

Det er registrert 89 dekar med nøkkelbiotop i skogen. Dette ut fra skogbruksplan.

Skogkultur
Det opplyses at planting/foryngelse skal være àjour men at det er etterslep på rydding og avstandsregulering. Innestående skogavgift er ikke kjent pr i dag.

Jakt og fiske

Eiendommen inngår i elg og hjortevald som heter Brenne Jaktlag der gården har en andel. Jaktbart areal i valdet er på ca. 3.500 dekar. Denne eiendommen får kjøtt fra jakta.

Innhold og standard

Våningshus - Byggeår: 1906

Utvendig:
Tak tekket med enkeltkrummet betongstein. Impregnerte vindskier foruten en av malt treverk. Undertak av rupanel tekket med asfaltpapp. Dette kun på bolig, ikke bod. Slisser og lekter av vanlig treverk. Kun kontrollert ved takfot på utbygg. Impregnerte vindskier er nylig montert. Renner, nedløp og beslag av lakkert/plastbelagt stål og plast. Vegger av teglsteinsmur med pusslag. Øvrige vegger av bindingsverk kledd med stående panel. Dette fra byggeår og 1979. Plassbygget takkonstruksjon med sperrer. Kun loft over opprinnelig bygg som er tilgjengelig. loft isolert med mineralull. Lufting i gesimser og gavl mot syd. Ukjent løsning for lukket konstruksjon fra 1979. Vinduer av treverk og med 2 lags glass. I tillegg enkelte med 1. lags glass samt et av støpejern. Varierende alder men endel fra 1979. Panelte ytterdører. Verandadører med 2 lags glass. Terrasse oppført på støpte fundamenter. Impregnerte bjelker, gulvbord og rekkverk. Rekkverk oppført i 2023. Terrasse mot vest oppført på støpte fundamenter, lettklinkerblokker/naturstein. Impregnerte bjelker og gulvbord. Malt rekkverk. Trapp av betong.

Innvendig:
På gulver er det lagt laminat, fliser og belegg. Vegger og himlinger av malt/umalt panel, panelplater, plater og takessplater. Varierende alder. Trebjelkelag mellom etasjene. Stubbloft i eldste kjeller. Gulver mot grunn av betong. Varierende alder Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Eiendommen ligger i området med moderat til lav forekomst ut fra områderegistreringer.
Pipe av teglstein i eldste del. I tilbygg er det pipe av lettklinkerblokker. Begge har sotluke i kjeller. På kjøkkenet er det plassmurt åpen peis og lukket peisovn. I stue tilbygg er det plassmurt peis med lukket innsats. Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag i eldste del. Boligen har lakkerte tretrapper og en i betong. Fra byggeår og 1979. Innvendig er det dører med finert overflate og fyllingsdører. Varierende alder.

Bad
Flislagte gulver av betong med varmekabler. 2 sluk av plast. Flislagte vegger og malt panel i himlingen. PVC/belegg på gulvet. Ukjent på vegg. Ingen dokumentasjon. Rommet inneholder innredning med servant, vegghengt wc, dusj med vegger av glassbyggerstein og badekar. Kun ventilering via vindu. Hulltaking/kontroll er foretatt fra soverom, uten å påvise unormale forhold.

Vaskerom
Gulver av betong belagt med terrassobelegg. Sluk av plast. Vegger med våtromspanel og takessplater i himlingen. Rommet inneholder kum av plast, opplegg for vaskemaskin og dusj. Ventil i himling Hulltaking er foretatt fra toalettrom, uten å påvise unormale forhold.

Kjøkken
Innredning med finerte/heltre skrog og fronter. Høytrykkslaminert benkeplate med kum av rustfritt stål. Flislagt over benk. Plass for komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin. Innredningen er ca. fra slutten av 1990 tallet. Det er kjøkkenventilator med avtrekk ut.

Vaskerom
Flislagt gulv. Vegger og himling med malt panel og takessplater Wc og servant. Ventil i himling. Wc byttet i senere år

Tekniske installasjoner
Vannrør av kobber og med rør i rør system. Stoppekran plassert i kjeller. Varierende alder. Avløpsrør av plast. Varierende alder. Boligen har naturlig ventilasjon. Det er montert varmepumpe. Varmtvannsbereder med kapasitet på ca. 200 l. Elektrisk anlegg med skjult og åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. 40 amp hovedsikring og 12 fordelingskurser. Eiendommen har brannvarslingsanlegg. Slukker
påvist. Kontrollert i 2022

Tomteforhold
Bygget er oppført på fjell og steinmasser. Grunnmur og fundamenter av naturstein og lettklinkerblokker. Dette fra byggeårene Flatt og skrånet terreng. Avløpsrør av plast Vannledning av plast (PEL). Begge fra 1979. Vann fra privat borehull. pumpe byttet i 2022. Avløp til septiktank med overløp. Septiktank av betong. Ukjent alder.

Kårbolig - Byggeår: 1963

Utvendig
Taket er tekket med lakkerte/plastbelagte profilerte stålpanner. Ukjent undertekking Malte vindskier. Israfter av/med beslag. Renner, nedløp og beslag av lakkert/plastbelagt stål. Yttervegger av bindingsverk. Vegger kledd med tømmermannskledning og vestlandskledning. Plassbygget takkonstruksjon med sperrer. Undertak av rupanel/bord. Loft isolert med mineralull. Luft i gavler. Dampsperre av vokset papp. Etterisolert ca. 2011. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass samt enkle med varerammer. Ukjent alder men eldre. Malt panelt dør til inngang. Veranda/terrassedør
med 2 lags glass. Trapp av betong.

Innvendig
På gulver er det lagt lakkert heltregulv og belegg. Vegger og himlinger av malte plater, tapet panelplater. Kun overflater i oppholdsrom som er vurdert. Trebjelkelag mellom etasjene. Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Eiendommen ligger i området med moderat til lav forekomst ut fra områderegistreringer.
Pipe av teglstein. Sotluke i bod. Beslått over tak. Plassmurt åpen peis og koksovn. Bygningen har kjeller, dels med krypkjeller. Boligen har betongtrapp. Belegg i trinn. Innvendig har boligen finèrdører.

Bad
Flislagte gulv på betong. Sluk av plast. Elektriske varmekabler. Vegger med panelplater. Malte plater i himlingen.  møremembran på gulvet. Og våtromsplater som tett sjikt på veg Rommet inneholder innredning med servant, wc, dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin. Badet er oppgradert som egeninnsats i 2011. Ikke membran i våt sone på vegger.
Det er mekanisk avtrekk. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner. Ved bruk av annet fuktmålingsutstyr er det ikke registret unormale forhold.

Kjøkken
Innredning med folierte skrog og finerte fronter. Flislagt benkeplate med kum av kompositt e.l. Plass for komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin. Innredning er montert ca. 2011, da som brukt. Det er kjøkkenventilator med avtrekk ut. Montert
som brukt.

Tekniske installasjoner
Vannrør av kobber og plast. Stoppekran i kjeller. Kobber også under betonggulvet. Varierende alder. Avløpsrør av soil og plast. Varierende alder. Klaffventil kun på soverom Varmtvannsbereder med kapasitet på ca. 200 l. Elektrisk anlegg med skjult og åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. 63 amp hovedsikring og 10 fordelingskurser. Innmat i
sikringsskap er byttet ca. 2011. Brukte automatsikringer ble montert. Det er brannvarslere som er koblet til eiendommens fellesanlegg. Brannslukker påvist.

Tomteforhold
Bygget er oppført på fjell og steinmasser. Til fuktsikring er det benyttet Platon drensplate eller tilsvarende. Antatt drensrør av plast. Dette er fra 2011. Grunnmur av betongblokker med pusslag. Stedvis på såle av betong. Søylepunkt av betong.
Flatt og skrånet terreng. Avløpsrør og vannledning av plast (PEL). Byttet i 2011. Vann fra eget borehull. Trykktanker fra 2004/09 i låve. Avløp til slamavskiller. Felles sprede grøfter med naboer. Septiktanken er av betong.

Bygningers arealer

Våningshus:

BRA-i totalt: 236 kvm
1. etasje: 68 kvm.
2. etasje: 137 kvm.
Kjeller: 31 kvm.

BRA-e totalt: 18 kvm
1. etasje: 18 kvm.

Kårbolig:
BRA-i totalt: 113 kvm
1. etasje: 67 kvm.
Kjeller: 46 kvm

Driftsbygning:
Areal BTA.
1. etasje. 642 kvm. Husdyrrom(kaldt). forlager og varmerom.
Sum bygning: 642kvm

Redskapshus/potetlager:
Areal BTA:
1etasje. 296 kvm. Lager og verkstedrom.
Sum bygning: 296 kvm

Låve:
Areal BTA:
Kjeller. 98 kvm. Lagringsrom. Gjødselkum/kjeller.
1. etasje. 296 kvm. Div husdyrrom og lager.
Kjørebro. 287 kvm. Lagringslåve
Sum bygning: 681 kvm

Stabbur:
Areal BTA:
1. etasje. 18 kvm. Lager
Sum bygning: 18 kvm

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset er oppvarmet med strøm og ved. Pipe av teglstein i eldste del. I tilbygg er det pipe
av lettklinkerblokker. På kjøkkenet er det plassmurt åpen peis og lukket peisovn. I stue tilbygg er det plassmurt peis med lukket innsats.

Kårboligen er oppvarmet med strøm og ved. Pipe av teglstein. Plassmurt åpen peis og koksovn.

Det var tilsyn fra brannvesenet 25.01.2022 hvor det ble registrert 2 avvik.
1. Mangler plate på gulv i Valebø brygge nr. 30.
2. Avstand til brennbart materiale fra Skorstein. Mangler synlig utkraging/lister i 2 etg og 1 etg stue. Tak eller gulv kan ikke legges rett mot halvsteins teglskorstein uten bruk av
ubrennbar plate med varmemotstand. Minste avstand fra skorstein til brennbart uten ubrennbar plate er 10 cm.

Kjøper overtar ansvar for utbedring av disse avvikene.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i uregulert område hvor det i kommuneplans arealdel er avsatt til følgende:
LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, delareal ca. 489 daa.
LNFR for spredt fritidsbebyggelse, delareal ca. 216 daa.
Spredt bolig-, fritids- eller næringsbebyggelse, delareal ca. 3,4 daa.
Flomfare, delareal ca. 48 daa.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 337
  • Bruksnummer: 6
  • Fylkesnummer: 40
  • Fylkesnavn: Telemark
  • Kommunenummer: 4003
  • Kommuneområde: Skien Nord/Venstøp/Fossum/Århus/Rising/Limi/Valebø
Les mer