Velkommen til veldrevet gårdsbruk i Frafjord! Ved elv, oppunder fjell og innafor fjord!

Gjesdal
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Frafjordgarden 118 i Frafjord i Gjesdal kommune. Gården ligger fritt og fint til i et tradisjonsrikt jordbruksområde beliggende inntil Frafjordelva og med dramatiske fjellpartier på begge sider av dalen. Gårdsbruket har størstedelen av sitt inntektsgrunnlag fra kyllingproduksjon, men har også en del storfe. Det er god tilgang til for fra egen avling, og det er inntekter fra Frafjord felleseie for festeavtaler for hytter på Giljatølen samt salg av fiskeretter i Frafjordelva. Gården har i tillegg en fristrømsavtale og to hyttetomter på Giljastølen.

Beliggenhet

Eiendommen er beliggende idyllisk til ved Frafjordelva i Frafjord i Gjesdal kommune. Kommunesenteret er i Ålgård ca 35 km unna. Her finner man alt av privat og offentlig servicetilbud. Barne- og ungdomsskolen er i Dirdal, og skolebussen stopper bare 100 meter fra husene og sørger for trygg skoleveg. Nærmeste barnehage er på Gilja ca 7km unna, og der finner man også nærmeste dagligvarebutikk. Frafjord har flott natur med steile fjell på begge sider med Dypingsknuten på 791 moh som høyeste punkt. Frafjord er et flott utgangspunkt for fritidsaktiviteter både på sjøen og fjellet,  og kan friste med SUP- og kajakk -utleie, Frafjordheiene, og ikke minst Månafossen/Mån friluftsgård som er en av Rogalands mest populære friluftsattraksjoner. Det er bare litt over en mil til populære Byrkjedalstunet som også er inngangsporten til Hunndalen og Sirdal med skitrekk, klatrepark og flotte friluftsområder til bruk hele året. Det er ca en times kjøring til Stavanger og til flyplassen på Sola.

Adkomst

Kjør fra Ålgård mot Sirdal langs veg 450 som heter Hunnedalsveien. Ta til venstre inn på Giljastølveien i Dirdal, og fortsett gjennom tunnelen til Frafjord. Ta av til venstre inn på Frafjordgarden og eiendommen er beliggende på høyre side etter ca 500 meter. Det vil bli skiltet til eiendommen ved eventuelle fellesvisninger.

Jord, skog og tun

Eiendommen består av tre bruksnumre med flere teiger som alle ligger i nærheten av gårdstunet. Totalarealet er på ca 176,9 dekar ifølge Nibio gårdskart.
Arealet fordeles slik:

Fulldyrka jord: 76,1 daa
Overflatedyrka jord: 53,0 daa
Innmarksbeite: 139 daa
Produktiv skog: 16,3 daa
Annet markslag: 11,3 daa
Bebygd, samf., vann: 21,1 daa

Frafjord felleseie har gnr 55, bnr 52 og består av to teiger på til sammen 18809 dekar. Her er det en del skog, men størstedelen er "annet markslag."'
Det dyrkede arealet er i taksten gitt en anslått verdi på kr 1 100 000,-.
Innmarksbeitet er verdsatt til kr 50 000,-.
Resterende areal er verdsatt til kr 700 000,-.
I tillegg til dette er den kapitaliserte verdien av festeinntektene fra Frafjord Felleseie verdsatt til kr 280 000,-.

Se 360-bilde av gården her: https://truevirtualtours.com/panorama/frafjordgarden-118

Jakt

Gården tar del i felles storvald for storviltjakt. Det varierer fra år til år hvor store kvotene er.
Eiendommen gir også tilgang til fiske i Frafjordelva og rettighetene her kan selges videre. Inntektene fra salg av fiskerettigheter er oppgitt av selger til å være ca kr 20 000,- per stang per år, og det er to stenger til gården i tillegg til eget grunneierkort.

Innhold og standard

Eiendommen har to bolighus, en driftsbygning, et kyllinghus, et redskapshus og et gjødsellager.

Hovedhus:
Hovedboligen er oppført ca 1991 og tilbygget ca 2008. Huset er over to plan pluss kjeller som er uinnredet.
Det er ikke avholdt tilstandsrapport for boligen, og informasjonen om boligen er hentet fra offentlig informasjon samt landbrukstakst datert 01.07.2021 signert Rein Atle Ravndal.

Innhold:
Underetasje:
Uinnredet kjeller egnet til lagring. Ved perioder med mye nedbør har det trukket vann inn i kjelleren. Det må påregnes uttørking av fukt ved slike tilfeller.
1. etasje:
Entre med trapp til 2. etasje, toalett, stue med utgang til terrasse, kjøkken, gang/kontor, soverom, bad, vaskerom med utgangsdør, bod.
2. etasje:
Gang, tre soverom, bad.

Standard:
Ifølge taksten fra Ravndal vurderes boligen å være i "normal god teknisk stand," forutenom kommentar vedrørende kjeller.
De fleste rommene i huset har vært pusset opp i løpet av de siste 15 årene.

Kjøkken:
Nyere Kvik-kjøkken med eikefargede mdf-fronter på benke- og overskap. Kjøkkenet har integrerte hvitevarer bestående av stekeovn, kokeplate, mikrobølgeovn, kjøleskap og avtrekksvifte. Laminat benkeplate og fliser over kjøkkenbenken. Det er god plass til spisebord, og åpen løsning mot stua.

Bad 1. etasje:
Fliser på gulv og malt tapet på veggene. Badet er utstyrt med dusjkabinett, servant i seksjon med skuffe, speilskap med lys, vegghengt wc, mekanisk avtrekksvifte på ytterveggen og varmekabler i gulvet. Downlights i himlingen.

Bad 2. etasje:
Romslig bad som har belegg på gulv og malt tapet på veggene. Det er utstyrt med dusjkabinett, servant i seksjon, speil med lys, wc.

Gulv:
Parkett, fliser, belegg, laminat.

Vegger:
Tapet, malt tapet, malte plater, malt panel, våtromsplater.

Himling:
Malte tak, malt panel.

Vindu:
Isolerglass.

Yttertak:
Betongtakstein.


Kårhus:
Hel horisontdaldelt tomannsbolig oppført ca. 1952.
Boligen har gjennomgående behov for oppgraderinger både utvendig og innendørs.

Innhold:
Underetasje:
Innredet kjelleretasje.
1. etasje:
Entre med trapp til 2. etasje, stue, kjøkken, bad, to soverom.
2. etasje:
Gang, stue, 2 soverom.
Varmepumpe.

Driftsbygning:
Driftsbygningen er oppført i 1969 og ble ombygget og renovert i 2019 med nytt tak, nytt dekke, ny innredning til løsdrift og ny løe. Den har også tidligere vært modernisert i 1985.
Bruttoarealet er 472 kvm og består av fjøsrom, løedel, teknisk rom, gammelt tankrom, wc.
Bygget vurderes å være i god teknisk stand ifølge takstmannen, og han mener at det er praktisk tilrettelagt dagens produksjon, som er basert på ammekyr.
Verdi for bygget er anslått til kr 3 100 000,-.

Kyllinghus
Kyllinghuset er oppført i 2000, tilbygget i 2015 og modernisert i 2018.
Bygningen er på ca. 1500 kvm bta og har et teknisk rom og en sluse i tillegg til det store kyllingrommet.
Det er vannbåren varme i påstøpen og bygget er oppført i stål og betong med sandwich-elementer i ytterveggene. Gass er oppvarmingskilde. Automatisk foringsanlegg og alarmesystem for feil på foring, ventilasjon og varme.
Kapasiteten for dagens bygg er ca. 200 000 kyllinger per år, men bygget har utvidelsesmuligheter.
Takstmann har satt verdien til kr 4 900 000,-.

Redskapshus
Redskapshuset er oppført ca. 2002 i tre og betong. Det består av en garasjedel og en del for redskapslager. Garasjedelen har betonggulv og tre manuelle porter. Redskapshus-delen har jordgulv og tre skyveporter. Ifølge taksten er bygningen vurdert til å være i normal god stand og verdien anslått til kr 400 000,-.

Gjødsellager:
Bygningen har et BTA på ca. 135  kvm og er oppført i betong og tre ca 2013. Bygget er uisolert og har en leddport med porthøyde på ca. 3,7 meter. Bygningen vurderes å være i normal god teknisk stand og verdien anslås til kr 550 000,- i taksten.

Bygningers arealer

Bolighus
Totalt BRA (bruksareal): 0 kvm

BRA-i totalt:
1. etasje:  kvm.
2. etasje:  kvm.
Kjeller:  kvm.

BRA-e totalt:
1. etasje:  kvm.
2. etasje:  kvm.
Kjeller:  kvm.

BRA-b totalt:
1. etasje:  kvm.
2. etasje:  kvm.

TBA totalt:

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

I hovedhuset er det vedvn og varmepumpe på stua, og ellers i huset er det annen elektrisk oppvarming.
I kårhuset er det vedovn, varmepumpe og elektrisitet.

Reguleringsforhold

Eiendommen er beliggende i uregulert område, men etter kommuneplanen er området disponert til LNFR-område. En del av bnr 30 ligger i et område merket som skred- og rasområde. Dette gjelder ca. 18,5 daa.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen har ingen egenandel. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og omkostninger skal være innbetalt til meglers klientkonto før overtagelse. 10 % av kjøpesummen forutsettes innbetalt som forskudd ved underskrift av kjøpekontrakt. Forskuddsbeløpet må være fri kapital, dvs. at det til innbetaling av forskuddsbeløpet fra långiver ikke må være knyttet vilkår som medfører at selger ikke kan disponere beløpet Forskuddsbeløpet blir stående på meglers klientkonto frem til beløpet kan disponeres av selger i.h.h.t. rundskriv fra Finanstilsynet nr. 7/2014 punkt 3.3 3. ledd. Selger opptjener renter på beløpet fra kontraktsdato. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet.

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 55
  • Bruksnummer: 7
  • Fylkesnummer: 11
  • Fylkesnavn: Rogaland
  • Kommunenummer: 1122
  • Kommuneområde: Gjesdal
Les mer