Unngå disse brannfellene i vinter

Illustrasjonsbilde: istock

Det er høysesong for sosialt samvær og hygge, men dessverre også høysesong for brann. Hvordan kan du gjøre det så trygg som mulig for deg og dine?

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skjer det flest brannhendelser i bygninger i de kalde vintermånedene. Når vinteren er på sitt kaldeste, med krav til oppvarming av bolig og folk er mer innendørs, øker også risikoen for at brann starter. 

– Dette stemmer godt overens med inntrykket hos oss. Vi har hatt flest alvorlige branntilfeller i nettopp desember i de siste årene, sier skadeforebygger Linda Stubsjøen i Landkreditt Forsikring.

Med et bevisst forhold til sikkerhet og skadeforebygging, kan du og din familie gå en trygg og hyggelig vinter og julehøytid i møte.

Pass på pipa i vinter

Denne vinteren har vi svært høye strømpriser, noe som gjør at mange fyrer ekstra mye i peis og vedovn. Dette kan øke faren for pipebrann.

Bruk av rå ved gjør at det kan danne seg blanksot i pipa, noe som kan medføre brannfare.

God og trygg fyring krever derfor både god ved og god trekk. Sørg for at vedkubbene er ordentlig tørre, og gi flammene god trekk til vedkubbene brenner godt.

Sørg dessuten for at ildsted og pipe er i orden, uten skader, og forskriftsmessig montert. Er du usikker på om tilstanden er god nok, ta kontakt med ditt lokale brann- og feierveisen.

Glem ikke pipa på hytta i samme slengen. Kanskje den trenger tilsyn av feier?

Sjekk røykvarsleren

At røykvarslere redder liv, er det liten tvil om. Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som mangler fungerende røykvarsler (kilde: DSB). Sørg derfor for å teste røykvarsleren jevnlig.

Teste gjør du enkelt ved å holde testknappen inne i noen sekunder. Batteriet bør du bytte årlig, gjerne på et fast tidspunkt én gang i året, for eksempel på den årlige røykvarslerdagen 1. desember.

Gjør også en vurdering av om du har nok røykvarslere og om disse er plassert på hensiktsmessige plasser. Du bør ha i hver etasje, og gjerne i hvert rom. Husk spesielt på kjøkkenet, hvor mange branner oppstår, og soverommene. Og da er det minst like viktig å ha røykvarsler på gangen utenfor, som i selve soverommet.

Norsk brannvernforening anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling.

Mye foregår på kjøkkenet

I følge DSB ble det rykket ut til 4.220 branner i norske privatboliger i 2022. Tallene gjelder brannhendelser som er ferdig rapportert av brann- og redningsvesenet.

DSBs statistikk forteller oss også at svært mange branner eller branntilløp starter på komfyren.

Det er med andre ord grunn til å være ekstra obs på kjøkkenet. Det kan for eksempel være smart å ha et brannteppe eller brannslukkingsapparat strategisk plassert på, eller i umiddelbar nærhet til, kjøkkenet.

Pass på at kjøkkenvifta er rengjort nå som vi går inn i denne perioden med høy aktivitet på kjøkkenet.

Og med høyt tempo og mange jern i ilden, er det fort gjort å glemme seg. Dette rådet blir dermed kanskje ganske åpenbart, men ikke desto mindre viktig: Ikke gå fra komfyren med platene på!

Levende lys er en versting

Bruk av åpen ild, som levende lys, er en av de mest vanlige årsakene til brann i privatboliger.

Her er den første og viktigste regelen: Gå aldri fra levende lys.

Men det er flere gode forholdsregler du bør ta. Sørg for å ha god avstand mellom lysene. En avstand på cirka 10 centimeter vil være nok til at lysene ikke smelter i hverandre. Pass også på at lysene står på brannsikkert underlag, som metall, porselen, sand eller stein.

Tenk kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje. Dette øker sjansen for oppflamming i telyset og bør unngås.

Nå finnes det også en rekke ulike LED-lys på markedet som kan erstatte telyset. Kanskje dette er julen du skal teste ut dette som alternativ til levende lys?

Du finner flere gode tips til forsvarlig bruk av levende lys på Brannvernforeningen.no.

Lysshow med måte

Nydelig, funklende julebelysning er hyggelig å se på, men også her bør man ta forholdsregler. Ligger julepynten tett inntil ovner? Er ledninger og støpsler gamle og skadet?

Brannvernforeningens soleklare råd er å skru av julebelysningen om natten eller hvis du reiser bort.

Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke, kan noen av lampene bli for varme. Skift derfor ut lyspærer ved ujevnt lys. I julestjernen er det lurt å bruke en LED-pære som ikke genererer sterk varme, og bruk ikke sterkere lyspære enn det lampen passer for.

Vær nøye med å ikke lage egne, kreative løsninger på ledninger og tilkoblinger. Skal du ha belysning utendørs, må den være utviklet til dette formålet.

Har du forsikringen i orden?

Det vil være hus- og innboforsikringen din som dekker en eventuell brannskade. Har du sjekket at du er tilstrekkelig forsikret?

En husforsikring dekker kort fortalt de materielle skadene på huset, mens innboforsikringen dekker det du har fylt huset med av møbler, klær og annet utstyr.

Det er fort gjort å undervurdere verdien av alle tingene du omgir deg med, og som du opplever som nødvendige. Pass derfor på at innboforsikringen din faktisk tar høyde for verdien på de tingene du eier.

– En tommelfingerregel kan være 100.000 til 150.000 kroner for hvert rom i huset med tillegg av 100.000 kroner per person i husholdningen, men her er det store individuelle forskjeller, sier Stubsjøen videre.

Verdigjenstander som kostbare smykker, klokker og lignende bør forsikres særskilt for at du skal være sikker på at du er tilstrekkelig dekket.

– Hvis du er usikker, bør du ta kontakt med en av våre hyggelige forsikringsrådgivere, sier hun avslutningsvis.

Hjemmets branninnstruks

En branninstruks er en oppskrift på hva man skal gjøre hvis det blir brann. Denne har vi lånt fra Norsk brannvernforening.

Små barn:

  • Rop på mamma eller pappa. Ikke gjem deg!
  • Gå sammen med en voksen ut av huset, og til møteplassen dere har blitt enige om.

Større barn:

  • Redd andre ved å rope "Brann! Brann!", og hjelp hverandre ut.
  • Hvis du har tid, varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.
  • Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.
  • Gå raskt ut av huset og til møtestedet.

Voksne:

  • Redd andre ved å rope "Brann! Brann!", og hjelp hverandre ut.
  • Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.
  • Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.
  • Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.
  • Hvis brannen er liten, forsøk å slokke. Ta ingen sjanser.
  • Gå raskt ut av huset og til møtestedet.
  • Tell opp antall personer, og ta imot brannvesenet når de kommer.