Foto: Far og sønn ved traktoren

Mange legger generasjonsskiftet på gården til nyttår, og lar neste generasjon trå til fra 1. januar. Har du planer om et generasjonsskifte eller eierskifte til jul? Da kan det være en fordel å kontakte banken i god tid.

– Jo tidligere vi får bli med i prosessen, jo enklere er det for oss å bidra til at det blir et smidig generasjonsskifte der lånene er på plass til rett tid, forklarer Marianne Kirchoff, leder for landbruksavdelingen i Landkreditt.

Av erfaring tar gjerne prosessen med et eierskifte tid, og finansieringen er ofte den siste biten som skal på plass. For å sikre at ikke hele prosessen stopper opp i finansieringen er det derfor lurt å kontakte banken så tidlig som mulig i et eierskifte.

1366x768_Marianne-Kirchoff.png


Det er mye å tenke på i et eierskifte på en gård. Marianne Kirchoff i Landkreditt anbefaler alle å ta banken tidlig med i prosessen for å få et mest mulig smidig eierskifte.


– Våre kunderådgivere kan komme med gode råd og innspill underveis i prosessen, og ikke minst kan de bistå med vurderinger på hvor store lån det er realistisk at kjøperen kan få, fastslår Kirchoff.

Hun tror derfor at de fleste vil ha nytte og trygghet i å ha en god bankrådgiver som kjenner landbruket med på laget gjennom et eierskifte på gården.

Våre fem beste råd i et eierskifte

  1. Bruk en takstmann og eiendomsmegler som kan landbruk, som for eksempel Landkreditt Eiendom.
  2. Selger må vurdere familiens egenkapital
  3. Vurder hva som er riktig gjeldsnivå på gården
  4. Ikke fokuser for mye på skatt og avgift
  5. Delt overdragelse egner seg ikke for alle

Les mer om disse rådene

Dette er våre meglere

Eget lån tilpasset nye bønder

For å bidra til at det er litt enklere å starte opp som ny bonde tilbyr Landkreditt Ny bonde-lån som er spesielt tilpasset nye bønder. Med dette lånet får du ekstra god rente de tre første årene, og gratis tinglysning.

Du får også en egen rådgiver med kompetanse på landbruksfinansiering. Dette kan være til god hjelp i forbindelse med overtakelsen av gården, og etableringen av gårdsdriften. Rådgiveren kan også være behjelpelig med forsikringer, sparing og pensjon.

– Alle som er under 45 år, og i ferd med å etablere seg som bonde kan få Ny bonde-lån ved kjøp av landbrukseiendom. Er du over 45 år, eller bonde fra før, har vi andre gunstige landbrukslån som kan passe, forklarer Kirchoff.

Les mer om Ny bonde-lån

For de fleste er eierskifte noe som bare skjer et par ganger i livet. Da kan det være godt å få hjelp av fagfolk i prosessen. I Landkreditt finnes kompetanse på både finansiering og eierskifter i landbruket. 

Distriktssjefer i de største landbruksområdene

I de største landbruksområdene har vi i tillegg distriktssjefer for både bank, forsikring og eiendomsmegling for landbruket. Disse sitter på nyttig kompetanse ved et eierskifte, og kommer gjerne hjem til deg på gården.

­– Med distriktssjefer er vi lokalt tilstede, og bistår gjerne ved et eierskifte. Siste skudd på stammen er Landkreditt Eiendom, som gjør at kundene nå har tilgang til et bredt spekter av tilpassede produkter for landbruket. Målet er å være den beste aktøren og et naturlig førstevalg innen landbruksmegling, avslutter Kirchoff.

Her finner du våre distriktssjefer