Fem tips til salgsoppgaven

Det er mange faktorer som påvirker om ditt gårdsbruk synes i markedet – og om du får solgt til riktig pris.

Det er mange faktorer som påvirker om ditt gårdsbruk synes i markedet – og om du får solgt til riktig pris.

Det er lurt å unngå høysesongen fra mai til september, og det er smart å legge seg på et prisnivå som potensielle kjøpere responderer på.

Øynene som selger

Den viktigste jobben du som selger kan gjøre for å forberede salget er å legge til rette for at salgsoppgaven blir så tiltalende som mulig. Vår erfaring er at det er øynene som selger. Bilder, tekst og presentasjon betyr mye for å pirre kjøpernes nysgjerrighet og interesse, og førsteinntrykket er viktig.

Vi har dyktige fotografer som venter på det riktige været og lyset for å få de fineste bildene av landbrukseiendommen din, men et bilde blir alltid best når motivet er flottest mulig i utgangspunktet.

Her er fem ting du kan gjøre for å klargjøre gården din for salg, eller «pønte brura», som vi sier.

1. Rydde

Ta en sjau i og rundt alle hus. Ting har en tendens til å samle seg opp over tid på en gård. Har du ting du skulle ha kjørt på gjenvinngina? Få det gjort. Er det buskas og kratt rundt låven, eller ble hageprosjektet bare delvis noe av? Få det bort. Det er mye rot man ignorerer i det daglige som kan trekke ned førsteinntrykket. Det kan være lurt å ta en tur rundt på gården og prøve å ta nye øyne på - hva ville en fremmed lagt merke til om han kom inn på tunet i dag? Plast og emballasje, metallskrap, materialer og avfall fra gårdsdrifta - ta en skikkelig opprydning i alt som skulle vært kastet.

2. Fikse

Hus har også slitasjedeler. Vindskier, lister, sprosser, takrenner og beslag. Sprukket glass i utelyset, eller de slitte hengslene som gjør at døra til bryggerhuset henger litt på skeive. Disse detaljene er ofte ganske lette å fikse, og du vinner mye på helhetsinntrykket med å ha detaljene i orden.

Det er også viktig å huske på at takstmannen ikke kan ta hensyn til lovnader om utbedring, men må sette taksten etter dagens standard.

3. Vaske

Husvask er viktig, spesielt på hovedhuset. Et nyvasket og blankt låvetak gjør også et solid inntrykk. Du vil tjene på å fjerne mose, møkk og grønske fra vegger og tak på alle hus, og avleiringer av jord og sand fra stenlagte områder. Rent og ryddig utemiljø gjør underverker for attraktiviteten.

4. Male

Lenge siden siste malingsstrøk på kledningen? Slitasje på overflatene i hovedhuset? Oppfriskning av malte vegger innvendig og utvendig er en liten investering i tid eller penger, men kan gjøre en stor forskjell på salgsprisen. Kjøperen er oftest innstilt på å pusse opp etter egen smak og sette sitt preg på det, så de store investeringene i interiøret er ikke nødvendige for salgsoppgavens skyld. Men lyse, rene vegger og nymalte overflater vil alltid være lønnsomt for salget.

5. Pynte

For å virkelig sette prikken over i-en, bruk litt tid før fotografen kommer på å pynte huset. Ikke som til fest, men små grep her og der betyr mye. Kan møblene flyttes litt på for å slippe lyset bedre inn i stua? Henger bildene på riktig sted? Kanskje trengs det bare noen friske blomster? Kanskje en del av møbler og pyntegjenstander kan tas vekk, for å gi bedre romfølelse og mindre personlig preg? Bruk gjerne interiørblader eller andre prospekter som inspirasjon. Vi har også dyktige boligstylister som kan bidra til at huset ditt vil fremstå i et best mulig lys.