Meglerinformasjon
Gjøvik
Landbrukseiendom

Helgerud gård: Fantastisk eiendom med oppgradert våningshus og kårbolig. Nydelig Mjøsutsikt og herskapelig idyll.

Helgerudvegen 158 og 160, 2816 Gjøvik
Prisantydning:
17 000 000 kr
 • Primærrom:
 • Bruksareal:
 • Soverom:
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:14401
 • Tomteareal:738 dekar
 • Byggeår:1929
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Rød - Energikarakter G
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Helgerudvegen 158 og 160, Gjøvik 2816

Velkommen

Velkommen til herskapelige Helgerud gård: En stor og flott landbrukseiendom med spektakulær utsikt over Mjøsa. Eiendommen har en tilbaketrukket beliggenhet, men Gjøvik by er kort vei unna. Du er omkranset av både skog, åker og vann. Våren 2023 ble det satt opp skigard rundt gården som gir en fin avgrensning mot dyrket mark. Gården er opparbeidet med våningshus, kårbolig og driftsbygning. Både våningshus og kårbolig er betraktelig oppgradert i 2023. Driftsbygning fra 2014.

Her kan man virkelig leve ut gårdsdrømmen!

Tre korte kilometer fra Helgerud har du Gjøvik sentrum. Der finner du alt du måtte trenge av butikker, cafeér, restauranter, treningssentre og andre servicetilbud.

Helgerud Gård kan by på:

Et nydelig hovedhus med høy standard og mange muligheter!

- Nylig renovert innvendig
- Nytt stort Sigdal kjøkken
- Nytt anlegg med vannbåren varme i 1. etasje og stor varmepumpe for å ha forutsigbare kostnader til oppvarming
- 2 nye lekre bad
- I 2. etasje er en egen del av boligen som er har eget kjøkken og bad.
- 4 soverom
- Brede tregulv i hele boligen
- Utvendig fasade renovert for ca 5 år siden
- Utstrakt bruk av spotter og tilnærmet nytt EL anlegg

Kårbolig med koselige stuer, nytt kjøkken og lekre bad!

- Nylig renovert innvendig
- Nytt Sigdal kjøkken
- 2 nye lekre bad og WC i 1. etasje
- 4 soverom
- Utstrakt bruk av spotter og tilnærmet nytt EL anlegge

Driftsbygning med mange bruksmuligheter:

- Ca 340 BTA
- Ca 70m2 delvis innredet loft
- Ferdigstilt i 2015
- 4 garasjer

Eiendommen byr ellers på:

- Bygningene ligger på ca 9 daa av eiendommen
- Ca 113 daa dyrket mark
- Ca 600 daa skog

Det er gjort mange oppgraderinger på Helgerud Gård for å imøtekomme dagens krav til standard og komfort, med blant annet: 
- Fire nye bad og to nye kjøkken
- Tilnærmet komplette nye EL anlegg i begge boliger med utstrakt bruk av spotter som belysning.
- Våningshuset har ny oppvarmingskilde i hele 1. etasje med ny vannbåren gulvvarme med stor varmesentral og utvendig pumpe.
- Kårboligen har varme i alle gulv i 1. etasje og kombinasjon av gulvvarme og panelovner i 2. etasje.

Beliggenhet

Helgerud gård ligger i landlige og idylliske omgivelser, like ved Mjøsa og ca. 3 km fra Gjøvik sentrum i Gjøvik kommune. Rundt eiendommen er det fine områder for sykling og grønne lunger for rekreasjon, og du skal ikke langt for å finne kilometervis med merkede turalternativer. Bebyggelsen ligger langs Helgerudvegen, med forbindelse til fylkesvei 33.

Fra gården er det kort vei til Vind idrettsplass med skistadion og GOBB Arena. De siste årene har Gjøvik hatt en positiv utvikling og det legges til rette for både aktiviteter, hyggelig handel og et levende sentrum. Her er det alt fra små nisjebutikker og koselige kafeer, til kjente kjedebutikker, vinmonopol og kjøpesenter. Langs Mjøsa ligger badeplasser og båtplasser som perler på en snor, og kanskje kan det friste med RIB-safari.

I vinterhalvåret anbefales det herlige Totenbadet på Raufoss, eller museer, gallerier og en av Norges få sjokoladefabrikker. Sistnevnte med aktiviteter for barn og voksne i alle aldre. Vil du på kino, er det kun ca. 12 min på sykkel til Gjøvik Kultursenter. Fra boligen er det også kort vei til treningssenter, fotballbane, Gjøvik Olympiske Fjellhall og Campus Arena Kallerud.

Servicetilbud:

Dagligvarehandelen kan gjøres på Extra og Rema 1000. For øvrig er det kort vei til sentrums gode utvalg av spesialforretninger, kjedebutikker, restauranter og serveringssteder. CC Gjøvik har 80 leietagere og ligger ca. 10 min unna med bil. Rett ved senteret er det anløp for DS Skibladner, "Mjøsas hvite svane".

Kollektivtilbudet på Gjøvik består av buss og tog. Bondelia er nærmeste bussholdeplass, og ligger ca. 17 min unna til fots. Gjøvik stasjon nås etter ca. 13 minutter på sykkelsete. Med bil tar det ca. 17 min til Raufoss, 45 min til Lillehammer og 47 min til Hamar.

Fra boligen er det i underkant av 2 km til Vindingstad barneskole. For elever i ungdomstrinnene er det ca. 3,1 km til Kopperud barne- og ungdomsskole. Kommunen har et godt utvalg barnehager, hvorav Topro Bondelia barnehage er den nærmeste. For øvrig er det kort vei til NTNU og flere videregående skoler.

Kort fortalt:

- Ca. 738,4 daa

- Herskapelig idyll for hele familien.

- Hyggelig tun med gårdsplass.

- Vid og nydelig utsikt over Mjøsa.

- Flott våningshus på ca. 504 kvm fordelt på fire etasjer.

- Nydelig kårbolig på ca. 218 kvm.

- Stor driftsbygning fra 2013 - 15.

- Begge bolighusene er vesentlig fornyet i 2023.

- Dobbelgarasje og to enkle garasjer.

- Våningshuset har tre herlige terrasser.

- Tre egne uteplasser ved kårboligen.

- Stilrent Sigdal kjøkken i våningshuset.

- Integrerte hvitevarer på kjøkkenet.

- Tre lekre, tilstøtende stuer i 1. etasje.

- Murt elementpeis i den nordre stuen.

- To nye, utsøkte bad.

Adkomst

Se kart.

Jord, skog og tun

Eiendommens arealer fordeler seg slik:
Arealfordeling angitt ved Gårdskart med 113,1 daa fulldyrket mark, 453,4 daa skog med høybonitet, 123,3 daa skog med middels bonitet, 26,9 daa skog med lav bonitet, 2,1 daa uproduktiv skog, 7,4 daa myr, 2,2 daa åpen jorddekt fastmark og 10,0 daa øvrig areal med bebyggelse, veier, vann etc.

Uteområde:

Blant åkre og vakker natur ligger Helgerud gård, en perle av en landbrukseiendom der man virkelig kan leve ut gårdsdrømmen. Gårdsbruket har en åpen, men tilbaketrukket beliggenhet, med vid og storslått utsikt over Mjøsa. Hele eiendommen er på ca. 738,4 daa og består blant annet av fulldyrket mark, beiteområder, to skogteier, åpen jorddekt fastmark og produktiv skog, hvor 453,4 daa har høybonitet. Inntektsgrunnlaget er jordbruk, skognæring og noe jakt.

Et meget hyggelig tun ønsker deg velkommen, med trær, velstelt plen, stor gårdsplass og gruslagte veier. På tunet står det et ærverdig våningshus, en stor kårbolig og en driftsbygning på ca. 340 kvm. Første etasje består av fire garasjeplasser, kaldtlager, verksted og et redskapslager med delvis åpen himling.

I andre etasje har driftsbygget isolerte lagerrom. Bygget gir en rekke muligheter, og her er det kun fantasien som setter grenser. Hagen rundt våningshuset er pent opparbeidet med gressplen, flaggstang, busker og diverse beplantning. Her får familien en egen oase, med mye boltreplass for både store og små. Både tunet og hagen rammes fint inn av en skigard fra 2023 - omringet av dyrket mark for komplett idyll.

Våningshuset fikk ny kledning i 2019/20. Livet utendørs nytes til fulle på tre herlige terrasser mot henholdsvis øst, vest og nord. De øst- og vestvendte terrassene er fra 2019, mens den siste uteplassen er under rehabilitering. Alle terrassene innbyr til både stille morgenstunder med kaffekoppen i hånda og lange, sosiale kvelder i godt lag. Om ønskelig er det også mulighet for å etablere en terrasse mot nord utenfor andre etasje.

Kårboligen har egne uteplasser bestående av to vestvendte terrasser og en innglasset veranda mot syd. Den ene terrassen er overbygd og ligger utenfor andre etasje - over en delvis innebygd terrasse ved hovedplanet. Den innebygde delen gir en lun og skjermet krok der man kan nyte frisk luft selv når det regner.

Parkering:

Det er parkering i en stor driftsbygning med dobbelgarasje og to enkle garasjer i første etasje. Garasjene har fire leddporter med automatiske åpnere. Videre er det også gode parkeringsmuligheter for biler, traktorer, redskaper og hengere på en gruset gårdsplass foran garasjene.

Veistandarden anses som normalt god frem til tunområde, frem til dyrket mark og beiteområder samt frem til skogteiger.

Dyrket areal ligger i slakt skrånende landskap ved eller nært bygningsmassen. Korn- eller grasproduksjon på fulldyrket areal for salg. Det antas at dyrket mark er drenert. Antatt etablerte uttrekk til bekker/grøfter. Jordmonnet antas bestå av morenejord stedvis med lite jorddekning over grunnfjell. Det anses som normalt gode forhold for gras- og kornproduksjon.

Bestående skog opplyst i 2017 med ca 10200 m3 u.b. med hovedvekt på gran. Tilvekst opplyst med ca 35 - 44 m3 pr år. Produksjonsevnen er ikke angitt. Bonitetsfordeling oppgitt med hovedvekt av bonitetsklasse 20 ved hovedbøle og mellom 14 og 17 ved vestre teig. Ingen fremlagte oppgaver over virkesleveranser. Eier opplyser om noe avvirkning de siste år. Ingen opplysninger om markberedning etter hogst. Ingen opplysning om nyplantninger og skogpleie forøvrig. Det er pt. stående ca. kr. 260 000,- på skogfondkonto. For oppdaterte tall vedrørende skogen, se hovedtallsrapport fra Allma vedlagt i salgsoppgaven.

Jakt

Alminnelig jaktrett på egen eiendom ved løsing av jaktkort i tillegg til muligheter for deltagelse i jaktlag.

Innhold og standard

På eiendommen finnes våningshus, kårbolig, driftsbygning og uthus.

Hovedbolig/våningshus:

1. etasje: Vindfang, hall, bad/vaskerom, 3 stuer, kjøkken, soverom, spiskammers, bod og trapperom til kjeller.
2. etasje: 2 ganger, 2 trapperom, bad/vaskerom og 3 soverom.  I "egen innredet del" av 2. etasje finnes stue, kjøkken, bad/vaskerom og soverom.

Kjeller: Diverse kjellerrom hvor det er tekniske installasjoner mht blant annet varme.

Annet: Loft med adkomst via trapp og et uthus på ca. 20 kvm.

Vindfang og hall: Våningshuset har inngangsparti med belysning, og vel inne ønskes man velkommen av et vindfang med tilliggende hall. Hallen er meget innbydende, og gir en god smakebit på hva det flotte huset har å by på. Hovedplanet er pusset opp i perioden 2019 - 23, med en delikat miks av klassisk og moderne - perfekt i møte med de idylliske omgivelsene utenfor.

I hallen kombineres store, mørke gulvfliser med panelplater malt i en dus gråtone. Det er downlights i himlingen, og om ønskelig har hallen god plass til skap eller andre garderobeløsninger. Videre har hallen dør inn til en hendig bod, utmerket for oppbevaring av yttertøy og utstyr. Alle detaljer som stikk og brytere er i hoveddelen holdt i sort, noe som bidrar til et stilrent og gjennomført uttrykk. 

Stuer: Innenfor hallen har hovedboligen tre lekre, tilstøtende stuer, noe som gir ekstra fleksibilitet og god møbleringsfrihet. Uttrykket er stilrent og tidløst, med bred, mørk 1-stavs parkett, gulvvarme og panelplater malt i en delikat grå-nyanse. Like overflater gir rene linjer og bidrar til en flytende overgang mellom rommene.

Lyset strømmer inn via store, klassiske vinduer, og her får man strålende utsikt over Mjøsa i alle stuene. Dagslyset suppleres ypperlig av downlights i himlingene, og den midterste stuen har utgang til en av de deilige terrassene. Om sommeren er det hyggelig å trekke ut for både avslapning og middager i varmen.

Fra denne stuen er det dobbelfløyede glassdører inn til de øvrige stuene, hvor den ene ligger utenfor kjøkkenet og passer utmerket som spisestue. Her er det god plass til å samle venner og familie rundt et langbord, og en murt hjørnepeis sikrer lune kvelder året rundt.

Kjøkken: Husets hjerte er et flott kjøkken der både store og små kan bli med på matlagingen. Her er det hvitmalte panelvegger, mye skapplass og 1-stavs parkettgulv med varme. Sigdal-innredningen fra 2023 har grå, profilerte fronter, store vitrineskap og mørk benkeplate av laminat med oppvaskkum i kompositt.

Over benken er det montert belysning, og ventilatoren er integrert i benkeplaten. Downlights i store deler av himlingen bidrar med ekstra lys til arbeidsflatene. Hvitevarene er integrerte, bestående av induksjonstopp, stekeovn, kjøleskap, eget fryseskap, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn. Ovnene er praktisk plassert i et høyskap.

Bad/wc/vaskerom: Planløsningen i hoveddelen byr på to utsøkte bad i hver sin etasje, og begge ble pusset opp med en moderne finish i 2023. Badene er lekkert innredet med store vegg- og gulvfliser i sort og mørkegrått. Det er downlights og gulvvarme, og badene har vegghengt toalett og opplegg for vaskemaskin.

Et dusjhjørne er utstyrt med sort regnfallsdusj og innfellbare glassdører i sort innramming. Baderomsinnredningen består av servant med sorte skuffer og et speil med integrert belysning - her er ingenting latt til tilfeldighetene.

Soverom og garderobe: Hoveddelen har fire stilfulle soverom - ett i første etasje og tre sammen i andre etasje. Hele fire soverom gir mange valgmuligheter til familien, og ved behov kan et av rommene benyttes som kontor, walk-in closet eller en ekstra stue. På to av soverommene oppe våkner man til vidstrakt utsikt over Mjøsa. Hovedsoverommet nede er meget romslig, med god plass til både dobbeltseng og annet møblement.

Store vinduer og downlights i himlingen gir gode lysforhold døgnet rundt. Alle soverommene innredes enkelt med skap eller andre garderobeløsninger etter eget ønske og personlige stil. Det er for øvrig rikelig med ekstra lagringsplass på loftet, i kjelleren, i uthuset, i driftsbygningen, i et spiskammers nede og i en praktisk bod tilhørende hallen.

I andre etasje har våningshuset en egen innredet del bestående av stue, kjøkken, bad/vaskerom og soverom. Kjøkkenet er oppført i en funksjonell L-form med god arbeidsflyt og skapplass. Innredningen har hvite, profilerte fronter, vitrineskap og laminert benkeplate med dobbel oppvaskkum av metall. Det er montert hvite, flismønstrede plater over benken, og over kokesonen er det installert en ventilator.

Kjøkkenet har opplegg for oppvaskmaskin og avsatt plass til komfyr. Badet ble pusset opp i 2018 og har grå gulvfliser med matchende baderomsplater på veggene. Det er gulvvarme og downlights, og badet har vegghengt toalett og opplegg for vaskemaskin. Videre er det et dusjhjørne med sort regnfallsdusj og innfellbare glassdører. Den øvrige innredningen består av servant med sorte skuffer og et stort speilskap med belysning.

Kårbolig:

1. etasje: Vindfang, gang, wc, bad, 2 stuer og kjøkken.

2. etasje: Gang, bad og 4 soverom.

Kjeller: Diverse ganger og lagerrom.

Annet: Kaldloft som har adkomst via takluke med nedfellbar stige.

Entré: Ved siden av våningshuset står det en kårbolig på ca. 218 kvm, perfekt som utleie- eller generasjonsbolig - mulighetene er mange. Kårboligen holder en høy standard og ble i 2023 pusset opp i samme utførelse som hovedhuset.

Inngangspartiet er overbygd, og inne møtes man av et vindfang med gjestetoalett og tilliggende gang. Både vindfanget og gangen er utstyrt med varme i gulvet. Gangen har downlights i himlingen og fargepaletten holdes i duse gråtoner.

Stuer: Kårboligen har to nydelige stuer med tofløyet glassdør mellom, smakfullt innredet med 1-stavs laminatgulv og panelvegger malt i lysegrått. Stuene får mye naturlig lys via store vinduer, og dagslyset suppleres ypperlig av downlights rundt hele himlingen.

I hovedstuen er det skyvedør i glass ut til den flislagte og vestvendte terrassen - en herlig romforlengelse i sommerhalvåret. Den andre stuen har dør inn til kjøkkenet og passer fint som en spisestue med langbord.

Kjøkken: Kjøkkenet er stilrent og moderne, med rom for en hyggelig, liten spiseplass. Stilen er lik den presentert i stuene; 1-stavs laminatgulv og gråmalte panelvegger. Sigdal-innredningen fra 2023 er lik den i hovedhuset, men er oppført i en stor og smart U-form med god skap- og benkeplass.

Her er det belysning over benken og en ventilator over kokesonen. Downlights i deler av himlingen gir ekstra lys til arbeidsflatene. Kjøkkenet er utstyrt med integrerte hvitevarer, bestående av induksjonstopp, stekeovn, oppvaskmaskin, kjøleskap og eget fryseskap. 

Bad/wc/vaskerom: Planløsningen byr på to lekre bad i hver sin etasje og et ekstra wc-rom i første etasje. Badene ble pusset opp i 2023 og har et stilrent uttrykk med store, mørke fliser. Det er downlights og vannbåren gulvvarme, og begge badene har vegghengt toalett og opplegg for vaskemaskin.

På badet nede er det en dusjnisje med integrert hylle for hygieneartikler, mens badet oppe har et dusjhjørne med glassvegg - begge utstyrt med regnfallsdusj. Baderomsinnredningen består av servant med sorte skuffer og et speil med integrert belysning. Wc-rommet har vegghengt toalett, et lite servantskap i sort utførelse og flislagt gulv med varme.

Soverom og garderobe: Kårboligen har fire meget pene soverom, alle sammen i andre etasje - meget praktisk hvis man har små barn. På et av soverommene er det utgang til en overbygd terrasse, perfekt for rolige morgenstunder med kaffekoppen i hånda. Alle soverommene har plass til skap eller andre garderobeløsninger. Det er for øvrig godt med ekstra lagringsplass på loftet og i kjelleren.

For mer informasjon om driftsbygning og uthus, se punktet "byggemåte".

Bygningers arealer

Våningshus
Totalt BRA (bruksareal): 504 kvm

BRA-i totalt: 504 kvm
1. etasje: 163 kvm.
2. etasje: 150 kvm.
Kjeller: 118 kvm.
Loft: 70 kvm.

BRA-e totalt:

BRA-b totalt:

TBA totalt:

Kårbolig

BRA-i totalt: 218 kvm.
1. etasje: 82 kvm.
2. etasje: 76 kvm.
Kjeller: 54 kvm.

BRA-e:
1. etasje: 6 kvm.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset har ny vannbåren gulvvarme i hele 1. etasje med stor varmesentral og utvendig pumpe. rør i gulvvarme på begge badene og i hele første etasje panelovner i andre etasje. Det er varmekabler på begge badene i 2. etasje. Ellers panelovner. I tillegg er det en elementpeis med innsats i den nordre stuen i første etasje og en vedkamin i stuen i 2. etasje.

Det er mekanisk avtrekk fra alle kjøkken og bad - ellers naturlig tilluft. To varmtvannberedere på ca. 200 liter hver er plassert i kjelleren, og boligen har to sikringsskap med jordfeilautomater, henholdsvis i den ene gangen oppe og utenfor badet i første etasje. Det elektriske anlegget består i hovedsak av et skjult ledningsnett fra 2023.

Huset har privat vann fra egen brønn. Det ble borret etter ny vannkilde i 2022. På eiendommen er det privat avløp med kummer og spredegrøfter. Ytterdøren og terrassedørene er fra 2019, og både våningshuset og kårboligen har hovedsakelig innerdører fra 2023. Kårboligen varmes opp med gulvvarme i vindfanget, i gangen, på wc-rommet og på begge badene.

Det er mekanisk avtrekk fra kjøkken, bad og wc-rom. En 200 liters bereder er plassert i kjelleren, og i gangen i første etasje er det montert et sikringsskap med jordfeilautomater. I kjelleren har boligen en trykktank utstyrt med UV-filter og humusfilter. Det er installert varmekabel pa° rør ut fra kjelleren. Boligen har ytterdør og en terrassedør fra 2022.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i LNFR-område. Se vedlegg i salgsoppgaven.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 55
 • Bruksnummer: 1
 • Fylkesnummer: 34
 • Fylkesnavn: Innlandet
 • Kommunenummer: 3407
 • Kommuneområde: Gjøvik
Les mer