Meglerinformasjon
Østre Toten - Skreia
Landbrukseiendom

Velholdt gård med stort våningshus. Solrik, fin beliggenhet med flott mjøsutsikt. Driftsbygning, redskapshus og stabbur.

Faråsvegen 16, 2848 Skreia
Prisantydning:
7 100 000 kr
 • Primærrom:299 kvm
 • Bruksareal:406 kvm
 • Soverom:
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:16825
 • Tomteareal:369 dekar
 • Byggeår:1918
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Rød - Energikarakter G
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Faråsvegen 16, Skreia 2848

Velkommen

Velkommen til Farås!

Beliggenhet

Eiendommen har en solrik og landlig beliggenhet i Øverskreien i Østre Toten kommune. Stedet ligger omtrent ca. 6 km fra Lena, som er Totens handels- og servicesenter. Avstanden til Skreia er omtrent det samme. Lensbygda og Skreia har barneskole. Skreia har også ungdomsskole. Både ungdomsskole og videregående skole finnes på Lena. I tillegg er det nærhet til flere barnehager.

Toppen idrettsplass ligger like ved eiendommen. Terrengløp og skiløp for barn, samt allidrett for barn, ungdom og godt voksne, utgjør hovedaktiviteten på Toppenplassen. Lensbygda sportsklubb har et aktivt tilbud innen fotball, håndball og ski. På Lena er det også en flott kustgressbane. Det er kort veg til mjøsa med flotte badeplasser. 

Eiendommen og området er godt egnet for hestehold.

I umiddelbar nærhet er det fantastiske turområder innover i skog og mark, noe som gir gode rekreasjonsmuligheter på helårsbasis. Om sommeren er det flotte forhold for sykkelturer på skogsbilveier, og vinterstid finnes det milevis med oppkjørte skiløyper. Tjuvåskampen på Totenåsen er en populær topptur på ca. 812 moh, gjennom skogsparti og myrlendt terreng. Her er det god sikt mot blant annet Norefjell, Synnfjellet, Jotunheimen og Rondane.

Servicetilbud:
På Lena ligger matbutikker, Vinmonopolet, Fellskjøpet, Europris, Happy Homes og Kjelstad Bakeri og Kafe, Byggtoret, og Lena Maskin. For ytterligere servicetilbud kan turen legges til CC Gjøvik som ligger en halvtimes kjøretur fra gårdstunet.

Området har busstilbud og nærmeste holdeplass er Faråsbrua som ligger ca. 220 meter fra tunet. Med bil fra eiendommen tar det ca. 10 min til Lena, 10 min til Skreia, 30 min til Gjøvik, 60 min til Minnesund, samt 1 t og 20 min til Gardermoen.

Det er ca. 3 kilometer til Vilberg barneskole og 4 km til Stange barneskole. På Lena ligger Lena FUS barnehage, Lena ungdomsskole og Lena videregående skole. Eventyråsen barnehage ligger på Skreia, ca. 7 minutters biltur unna.

Kort fortalt:
- Landbrukseiendom på ca. 370 daa.

- Stor generasjonsbolig.

- Tradisjonell driftsbygning.

- Stabbur over to etasjer og loft.

- Garasje/redskapshus.

- Pent hageareal og gårdstun.

- Gode solforhold, flott utsikt.

- Like ved Toppen idrettsplass. Kort vei til skiløyper og natur.

- 200 meter til bussholdeplass.

- Utvendig kledning malt i 2020.

Adkomst

Se kart.

Jord, skog og tun

Eiendommens arealer fordeler seg slik:
Fulldyrket jord daa 116,4
Skog av høy bonitet daa 126,8
Skog av middels bonitet daa 112,6
Skog av lav bonitet daa 0,9
Uproduktiv skog daa 1,9
Myr daa 0,3
Åpen jorddekt fastmark daa 0,9
Bebygd, vann, bre daa 9,9
Sum arealer: daa 369,7

Arealer er hentet fra NIBIO Gårdskart.


Det er nylig foretatt en grensejustering på eiendommen med nabo for å rette opp tomtegrenser. Eiendommen har derfor 125 m² mindre areal enn det kartene viser fra kommunen og NIBIO.

Gårdstunet ligger høyt og solrikt til i landlige, idylliske omgivelser. Tunet er pent opparbeidet med store plenarealer, fine beplantninger og enkelte trær. I tillegg til våningshuset, har tunet en tradisjonell låve/driftsbygning, garasje/redskapshus, samt et stort stabbur over to etasjer og loft. Adkomstvei og gårdsplass er gruset.  Det er gode parkeringsforhold på gårdsplassen. I tillegg er det både garasje og driftsbygning. Øvrig parkering etter områdets gjeldende bestemmelser.

Dyrket mark beliggende rundt tunet fordelt på tre teiger hvorav en stor og to mindre. Arealet er hellende mot sør og er dels bratt. Stedvis noe fjell i dagen. Jorda er opplyst å være i god hevd og godt egnet for korn- og gras/fôrproduksjon. Utleid ut 2025.

Skogen er beliggende som kantsoner rundt dyrket mark og som forlengelse av eiendommen mot sør. Skogen er av høy og middels bonitet. Driftsforholdene ansees som gode, men smale veger for dagens maskiner.

Bonitetsfordeling:
17 - 36%
20 - 64%
Stående masse: 3 974m³
Tilvekst. 219m³

Hogstklassefordeling:
2 - 35%
3 - 32%
4 - 34%
Fordeling skog:
84 % gran
16 % lauv

Det er opplyst om at det er ca. 22 000,- på skogfondskonto.

Jakt

Eiendommen er en del av Lensbygda og Skreiens grunneierlag som forvalter jaktrettighetene i området. Utbytte gis til grunneierne.

Innhold og standard

Tunet inneholder våninghus, låve/driftsbygning, garasje/redskapshus, samt et stort stabbur over to etasjer og loft. 

Planløsning våningshus:

1. etasje - hovedbolig: Hall m/trapp, kjøkken, stuer, vaskerom, kjøkken generasjonsdel, stue generasjonsdel, bad og wc.
2. etasje: Hall m/trapp, gang, bad, kontor, kott, 5 soverom og wc.
Kjeller: Grovkjeller.

Kjøkken
Våningshuset har to kjøkken i første etasje, hvor ett tilhører generasjonsdelen. Hovedkjøkkenet har innredning med profilerte fronter, laminerte benkeplater og oppvaskkum. Over benk er det fliser og benkebelysning. Det er avsatt plass til frittstående hvitevarer som komfyr, oppvaskmaskin og kjøleskap. Over komfyrplassen er det ventilator.

Kjøkken - generasjonsdel
Kjøkkeninnredningen i generasjonsdelen har enkel standard. Innredningen har glatte fronter og laminert benkeplate med kjøkkenkum og ventilator. Det er avsatt plass til kjøleskap.

Stuer
Boligen har flere stuer i første etasje og den ene tilhører generasjonsdelen. Rommene har ulike overflater som hovedsakelig er preget av parkett, belegg og heltre. Veggene har en kombinasjon av trepanel og tapet. I flere av stuene er det ildsted.

Bad/wc/vaskerom
Boligen har to bad, to wc-rom og vaskerom. Bad og wc-rom i andre etasje tilhører hovedboligen, og badet ble noe modernisert i 2013. Badet har gulvbelegg, baderomsplater og paneltak. Rommet er utstyrt med dusjhjørne med glassvegger og baderomsinnredning med to servanter nedfelt i en laminatbenkeplate. Over servantene er det speil med belysning. Oppvarming av badet er med panelovn.

Bad og wc - generasjonsdel
Bad og wc-rom i første etasje tilhører generasjonsdelen. Disse rommene har eldre standard og må påregnes renovering. Badet har gulvbelegg, våtromstapet, åpen dusjløsning og servant. Wc-rommet har gulvmontert toalett og vegghengt servant.

Vaskerom
Vaskerommet ligger i første etasje, med gulvvarme, gulvbelegg og baderomsplater. Rommet har utslagsvask, opplegg for vaskemaskin og plass til tørketrommel. I tilknytning til vaskerom er det også et eget toalettrom.

Soverom og garderobe
I boligen er det fem gode soverom og et kontor i andre etasje. Her er det plass nok til store familier. Fra flere av rommene er det fin utsikt over landskapet, og fra gangen i andre etasje er det utgang til en overbygd veranda.

Oppvarming, piper og ildsteder

Boligen har oppvarming med vedfyring og strøm. Flere rom har panelovner og vaskerommet har gulvvarme. I en av pipene er det montert keramisk rør. Boligen har naturlig ventilasjon. Sikringsskapet har automatsikringer, og varmtvannsberederen er på 200 liter.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i LNFR område.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 200
 • Bruksnummer: 1
 • Fylkesnummer: 34
 • Fylkesnavn: Innlandet
 • Kommunenummer: 3442
 • Kommuneområde: Østre Toten - Skreia
Les mer