Pent og vedholdt gårdsbruk med låve og stabbur i vakre omgivelser sentralt i Eidsvoll.

Eidsvoll
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Dønnum Nordgarden gård.

Kort fortalt:
- Landbrukseiendom på 268,2 daa.
- Dyrka jord, innmarksbeite og skog
- Vakkert tun med plen og beplantning
- Åpent og fritt med gode solforhold
- Tunet er uten gjennomgangstrafikk
- God tilstand på alle byggene
- Driftsbygning på ca. 840 kvm.
- Dels lafta stabbur på rundt 51 kvm.
- Sjarmerende våningshus fra 1880
- Flislagt hall med garderobeskap
- Stort, landlig spisekjøkken
- Flere hvitevarer er integrert
- To lyse stuer, én med ildsted
- Pent bad, oppgradert i 2023
- Dusjrom og separat toalettrom
- Vaskemaskinopplegg på badet
- Fem soverom
- Det er ikke odel på eiendommen
- 10 min. m/tog til Oslo Lufthavn, 30 min. til Oslo fra Eidsvoll verk stasjon

Beliggenhet

Gården ligger i landlige omgivelser med spredt bebyggelse på Dønnumskia i Eidsvoll kommune. Det er flotte friluftsområder i nærheten, og med ca. 5 km både til Råholt sentrum og til Eidsvoll er det kort vei til et godt utvalg av servicetilbud. Kommunen har rikelig med oppmerkede turstier, lysløyper og flotte skogsveier som egner seg for både store og små. Hurdalssjøen har flere badeplasser, samt egen småbåthavn med båtslipp. Her er det også gode fiskemuligheter. Likeså i Vorma, med sjø og båtliv i Mjøsa.
Råholt bad har et godt og variert tilbud for både mosjonister og svømmere, så vel som barnefamilier. Vannet er klorfritt og svømmehallen har stupetårn, samt både innendørs og utendørs boblebad. Kommunen kan også skilte med kulturskole og et bredt utvalg organisert idrett med blant annet ski, turn, fotball, dykking, sjakk og motorsport. Av kulturelle tilbud er det både kino, bibliotek og Eidsvoll bygdetun. Her arrangeres forskjellige aktiviteter gjennom hele året med blant annet utstillinger, bygdetundager og besteforeldredager. I tillegg arrangeres et av landets fineste julemarked og hagemarked på Eidsvold Værk.
Eidsvollbygningen ligger kun 5 min unna med bil.

Servicetilbud
Dagligvarehandelen kan gjøres på blant annet Rema 1000, Spar, Extra og Kiwi. Av shoppingmuligheter har AMFI Eidsvoll over 50 butikker og serveringssteder. Det er også kort vei til Jessheim Storsenter, som er et moderne kjøpesenter med over 140 ulike butikker og
tilknyttede virksomheter. Området byr på offentlig kommunikasjon i form av buss og tog. Nærmeste holdeplass er Landsverk som ligger rett utenfor gårdstunet.
Med bil tar det ca. 5 min til Eidsvoll Verk, 5 min til Eidsvoll, 7 min til Råholt.

Fra eiendommen er det ca. 3,6 km til Ås barneskole og for elever i ungdomstrinnene er det 5,7 km til Vilberg ungdomsskole. Steinerskolen i Eidsvoll ligger 6,2 km unna og det er omtrent like langt til Eidsvoll videregående skole. Kommunen har både private og kommunale barnehager, hvor Læringsverkstedet Mork barnehage er den nærmeste.

Jord, skog og tun

Uteområde
Eiendommen er på 268,2 daa og ligger åpent og fritt med gode solforhold og vidstrakt utsikt til kulturlandskapet.

Det vakre tunet er uten gjennomgangstrafikk og har en velholdt bebyggelse med god tilstand, bestående av et sjarmerende våningshus, driftsbygning og et delvis lafta stabbur over to plan. Rundt bebyggelsen er det store plenareal, ideelt for lek og flere sittegrupper.
Her kan man vandre rundt blant flotte sammenplantninger av prydbusker, vintergrønt, roser, duftende syriner, frodige trær og frukttrær. Gårdsvei, gårdsplass og gangarealer er gruslagt, og for å riktig understreke idyllen er det en hvitmalt flaggstang hvor flagget kan heises til topps.

Eiendommen er på totalt 268,2 daa og fordeler seg slik:

Fulldyrka jord 129,5 daa
Innmarksbeite 57,2 daa
Skog av høy bonitet 52,9 daa
Uproduktiv skog 0,3 daa.
Åpen jorddekt fastmark 15,9 daa.
Annet 12,7 daa

Jorda og beiteområde er utleid uten skriftlig kontrakt, og i følge eier kan avtalene avsluttes hvis ønskelig.


JORD
Fulldyrka jord er 129,5 daa og innmarksbeite 57,2 daa, til sammen 186,7 daa.
Ca.100 daa av arealet er dyrka økologisk. Resterende er drevet konvensjonelt. Jorda er opplyst å være i god hevd og godt drevet. Beite er bortleid til symbolsk sum for å holdes det i hevd.

SKOG
Produktiv skog høy bonitet utgjør 52,9 daa. Skogen ligger spredt og som kantsoner, bestående av mye lauvskog. Skogen har mindre økonomisk betydning for gården. Det tas ut ved til egen bruk.

Innhold og standard

Våningshus
1. etasje: Hall m/trapp, bad/wc/vaskerom, dusjrom, kjøkken og 2 stuer.
2. etasje: Gang m/trapp, 2 mellomganger, wc og 5 soverom.

Våningshuset er fra 1880 og ble tilbygd med gang og stue i 1952. I 2007 ble huset betydelig oppgradert og modernisert. I 2023 ble badet oppgradert med nye overflater og innredning. Samme år ble utvendig kledning malt og det ble også lagt ned nytt godkjent renseanlegg.

Hall: Våningshuset har et koselig, inntrukket inngangsparti med tram i betong, trapp i treverk og tofløyet, hvitmalt ytterdør med glassfelt. Den to-fløyede døren leder inn til en romslig hall med store mørke gulvfliser, lysmalt panel på veggene og garderobeskap til yttertøyet. En gråmalt trapp svinger seg opp til andre etasje og det er ellers adkomst til kjøkken, stue, bad og dusjrom.

Kjøkken: Kjøkkenet er et stort og landlig rom med vedovn, spiseplass og romslig kjøkkeninnredning. Her kan familien møtes til matlaging, lekselesing, sosiale måltider og de stille stundene med gode samtaler. På veggene er det grønnmalt panel, i fin kontrast til lakket gulv i heltre. Vinduer i tre himmelretninger gir flotte lysforhold og nydelig utsikt mot tun, hage og vakkert landskap.

Kjøkkeninnredningen har takoppforede skap, naturtro, slette fronter, heltre benkeplater og barløsning mot spiseplass. Den romslige utformingen gir rikelig med skapplass til kjøkkenutstyret og lange benkeplater slik at flere kan lage mat.

Koketopp, stekeovn, mikro og kjølehjørne er integrert, i tillegg er det opplegg for oppvaskmaskin og avsatt plass til kjøleskap. Over koketoppen er det kjøkkenventilator, og en oppvaskkum er nedfelt i benken.

Stuer: Boligen har to lyse, luftige stuer, som blant annet finstue, dagligstue, tv-stue eller spisestue. Begge rommene har gulv av heltre, hvitmalt panel på veggene, gode lysforhold og nydelig utsyn. Den minste stuen ligger tilknyttet kjøkkenet og har dør inn til neste stue. Den største stuen har inngang fra den romslige hallen. Denne stuen er også utsmykket med en vakker etasjeovn. Gamle opprinnelige dører er bevart.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har et bad og et dusjrom i første etasje, samt et toalettrom i andre etasje. Baderommet ble oppgradert i 2023 med nye overflater og innredning. Her er det sandfarget gulvbelegg med gulvvarme og betonglignende flisplater på veggene.

Det er gulvmontert toalett, dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin i plassbesparende søyle. Videre har badet en vegghengt skuffeseksjon med hvite, slette fronter, heldekkende servant og et speil med belysning.

Toalettrom: Toalettrommet har dør inn fra trappegangen i andre etasje. Rommet er innredet med gulvmontert toalett, servant og speil. På veggene er det hvitmalt panel og på gulvet det lagt korkfarget belegg. Som oppvarming er det panelovn.

Soverom og garderobe: I andre etasje har boligen fem gode soverom med fine lysforhold. Fire av rommene har skråhimling med hvitlasert panel, tilsvarende panel på veggene og heltregulv. Det femte har heltregulv, lysmalt panel på veggene og hvitmalt panel i himlingen.

Hver av rommene har gode møbleringsmuligheter.

Av lagringsmuligheter finnes det nok av plass på stabburet og på låven.

Teknisk:
Sikring skap med automatsikringer. Det elektriske anlegget er skjult og åpent. 200 liter varmtvannsbereder. Røropplegg i kobber/metall, avløpsrør i plast. 2 piper, oppført med lettklinkerblokker/elementer.

Bygningers arealer

Totalt BRA (bruksareal): 183 kvm

BRA-i totalt: 183 kvm

TBA totalt: 2 kvm

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Låve
BTA 840 kvm.
1. etasje 300 BTA, tidligere fjøs og garasjerom.
2. etasje 240 BTA, lager.
Kjeller 300 BTA garasjerom.
Arealer i gjødselkjeller, mellom låve eller kjørebru er ikke oppmålt.

Driftsbygningen er fra 1960 og ble modernisert i 2013 med malt kledning.  I 2020 ble bygningen delvis malt på nytt og det ble montert nye dører i underetasje. Arealet er på 840 kvm fordelt på tre etasjer, med garasjerom i tidligere gjødselkjeller. I første etasje er det garasjerom og tidligere fjøs og i andre etasje er det lager. Kjørebru er i tre og betong og det er plassbygde dører.

Låven er oppført på dels støpt og murt fundamentering. Vegger over bakken er oppført i bindingsverkskonstruskjon. Deler av bygningen, tidligere fjøsdel er murt med blokker og pusset/malt.
Mønet saltak med trekonstruksjoner, tekket med eternittplater. Etasjeskiller og kjørebru i trekonstruksjoner og betong. Plassbygde dører.

Eldre driftsbygninger i landbruket vil alltid kunne ha avvik i form av skjevheter og råteskader. Det vil være nødvendig med vedlikeholdt og reparasjoner/oppgraderinger. Bygningen er ukurant i forhold til dagens moderne landbruk og behov. Det vil kreve betydelige tiltak dersom den skal tilpasses dagens moderne driftsformer. Bygningen fremstår som godt vedlikeholdt.

Stabbur
Oppført 1908.
Areal over 2 etasjer, 1. etasje 20 BTA og 2. etasje 31 BTA

Stabburet er fra 1906 og går over to plan med et samlet areal på ca. 51 kvm. Den nedre delen er av lafta tømmer og den øvre delen er kledd med stående panel.
Pent stabbur oppsatt på enklere fundamentering. Vegger er laftet og kledd med trepanel. Mønet saltak i trekonstruksjoner tekket med metallplater. Tilhørende takrenner, nedløp og beslag.  Bygningen er uisolert.
Bygningen er godt vedlikeholdt og tatt vare på, dog noe skjevheter i bæringer under.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset oppvarmes med vedfyring og strøm. Det er gulvvarme på badet og panelovner i flere rom. Både kjøkken og en stue har vedovner. Det er naturlig ventilasjon og mekanisk avtrekk på badet. Sikringsskapet er utstyrt med automatsikringer. Videre har boligen en 200 liters varmtvannsbereder montert i dusjrom.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i LNFR område. Kommuneplanens arealdel for 2021 - 2031 kan lastes ned på kommunens hjemmesider eller innhetes fra megler.
Planidentifikasjon: 0237202001
Plantype: Kommuneplanens arealdel
Planstatus: Planforslag
Plannavn: Kommuneplan 2020-2031

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 145
  • Bruksnummer: 2
  • Fylkesnummer: 32
  • Fylkesnavn: Akershus
  • Kommunenummer: 3240
  • Kommuneområde: Eidsvoll
Les mer