Meglerinformasjon
Indre Østfold - Trøgstad
Landbrukseiendom

Velholdt landbrukseiendom med 2 bolighus, stort ammekufjøs, låve med fjøs/stall og vognskjul/verksted. Mange muligheter.

Sluppenveien 290 og 292, 1860 Trøgstad
Prisantydning:
17 000 000 kr
 • Primærrom:504 kvm
 • Bruksareal:604 kvm
 • Soverom:6
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:
 • Tomteareal:
 • Byggeår:1930
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Grønn - Energikarakter G
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

 • 28.09.2023 13.00 - 14.00

Adresse:

Sluppenveien 290 og 292, Trøgstad 1860

Velkommen

Velkommen til Brattås gård. Gården er beliggende i Trøgstad, Indre Østfold kommune. Brattås har en sentral beliggenhet i kommunen, kun 4 km. fra Skjønhaug med skoler, barnehage, idrettsanlegg og flere butikker. Eiendommen er på 449,3 daa og har et pent gårdstun med velholdt bygningsmasse. Det er blant annet to bolighus, en stor låve med fjøs, samt et vognskjul med isolert verksted og to bilgarasjer. Like syd for tunet er det oppført et nyere ammekufjøs/ "ridehall" for ca. 100 dyr. Denne bygningen anses også å være anvennelig for alternativt bruk, dersom kjøper ikke har planer om å drive med ammeku.

Hovedhuset har god plass til storfamilien, med tre stuer, fem soverom og stort spisekjøkken. Kårboligen er innredet med to leiligheter, en i hver etasje.

Gårdsbruket har mange muligheter, og det er tilrettelagt med møterom, kontorer og mer til. Muligheten for å etablere en gård med hestehold, i stort omfang, anses også som meget god. I dag brukes hele det fulldyrka arealet til grovforproduksjon. Noe av skogen er de siste årene avvirket og arealet inngjerdet til utmarksbeite.

Kort fortalt

- Landbrukseiendom på totalt ca. 449,3 daa.
- Stort våningshus.
- Kårbolig med to leiligheter.
- Tradisjonell låve med fjøs.
- Vognskjul/isolert verksted
- Flisfyringsanlegg med flislager og fyrkjele i vognskjul.
- Vannbåren gulvvarme.
- Nyere ammekufjøs/ "ridehall".
- Dobbelgarasje i vognskjul.
- Hybel etablert over garasje.
- Godt egnet fo omgjøring til hestehold.
- Møterom og kontorer.

Beliggenhet

Eiendommen ligger ca. 4 km nord for Skjønhaug i Indre Østfold kommune. Landskapet er preget av åpne innmarks arealer, noe skog og spredt boligbebyggelse. Det er gode veiforbindelser til Mysen, Askim og mot Oslo-området. Nærheten til Skjønhaug gjør stedet attraktivt for barnefamilier, nettopp på grunn av nærheten til skoler, barnehager og butikker. Det er et godt hestemiljø i nærområdet hvor bl.a. naboeiendommen er en hestegård med gode fasiliteter.

Skjønhaug har også idrettshall, svømmehall og et aktivt idrettslag som tilbyr flere idrettsformer for store og små. Motorsport er populært, og Trøgstad NMK har gokartbane, fasiliteter for 2-hjulsaktiviteter og klubbhus, samt rallycross og bilcross en kort biltur unna.

Ungdomsskolen har en meget fin beliggenhet i utkanten av Skjønhaug sentrum. Like ved skolen ligger Trøgstadhallen, og Trøgstad stadion med kunstgressbane, gressbane og løpebane. Her er det også bygget ny barneskole og idrettshall. Øst for skolen er det store skogsområder og et rikt sti- og løypenett. Stedets lysløype og andre skiløyper har utgangspunkt fra ungdomsskolen.

Trøgstad har flere gode fiskevann, som bl.a. Hemnessjøen, Øyeren, Grefslisjøen, Kroktjern, Nestjerna og Haugtjern. Det er ca. 10 minutter å kjøre til Gravstjern, med tilrettelagt badeplass og gode fiskemuligheter, samt Sandstangen med badested og kiosk. Sandtangen er også et ypperlig utgangspunkt for båtturer.

Servicetilbud
Dagligvarehandelen kan blant annet gjøres på Kiwi, Rema 1000 og Bunnpris. Ønsker du ytterligere servicetilbud har Skjønhaug sentrum flere butikker og servicetilbud. Det er også kort vei til Mysen, Askim og Ski, som har det meste av bymessige fasiliteter og servicetilbud. Töcksfors i Sverige ligger ca. 45 minutters kjøretur unna.

Nærområdet har ikke offentlig kommunikasjon, foruten skolebussordning. Nærmeste bussholdeplass for rutebuss er Sluppenkrysset, som ligger 1,7 km unna. Med bil fra Skjønhaug tar det ca. 8 min til Båstad, 11 min til Mysen, 15 min til Askim, 34 min til Ski og 45 min til Töcksfors i Sverige.

Fra eiendommen er det skolebussordning til Skjønhaug barneskole og Trøgstad ungdomsskole, som begge ligger sentralt på Skjønhaug. Barnehage ligger også i samme område som skolene. Nærmeste videregående skoler er i Mysen og Askim.

Adkomst

Fra Oslo området er det 2 hovedveier som fører Brattås.
Fra Østsiden og Lillestrøm-området anbefales fylkesvei 22 via Fetsund. Følg denne til Heiås før Båstad kirke og ta inn til venstre på Sentvetveien. Følg denne ca. 3,7 km. før du igjen tar til venstre inn på Sluppenveien. Sluppen veien 290 og 292 vil du få på venstre side etter ca. 1,7 km.
Fra sørsiden av Oslo følger man E18 mot Mysen og tar ved skilt Lillestrøm. Trøgstad, Mysen. Følg veien (FV22) til Skjønhaug og ta av mot Bjørkelangen. Rett etter Trøgstad Mølle vil du få Sluppenveien på venstre side. Følg Sluppenveien ca. 3 km og du vil få Brattås på høyre side.

Jord, skog og tun

Brattås har en god arrondering hvor jorder og beiter ligger samlet og omkring tunet. Landbrukseiendommen er på 449,3 daa og har et pent opparbeidet gårdstun med velholdt bygningsmasse.

Landbruksarealet er fordelt på følgende kategorier;

Fulldyrket jord ca. 140 daa.
Fulldyrka areal er fordelt på fem skifter beliggende rundt tunet eller inntil Sluppenveien på begge sider. Alle skiftene er godt arrondert, flate og lettdrevet. Arealet grenser i vest ned til en bekk. Arealet er systematisk og jordsmonnkart definerer areal som jord av svært god kvalitet. Jorda utgjør for det meste mellomleire og hele arealet er i dag lagt igjen til gras. Selv med årets forsommertørke synes graset å være i god vekst. Arealet spredes jevnlig med husdyrgjødsel. Hele arealet benyttes i dag til forproduksjon og beite, men det er også egnet for kornproduksjon.

Skog av høg bonitet ca. 42 daa.
Skog av middel bonitet ca. 43 daa.
Skog av lav bonitet 187 daa.
Totalt produktiv skog ca. 273,0 daa.

Skogarealet er samlet i en teig øst for tunet. Terrenget stiger bratt rett øst for tunet men flater raskt ut. Det er bygd traktorvei fra tunet og østover i forbindelse med etablering av viltgjerde. Driftsforholdene er godt egnet for maskinell drift med relativt kort driftstilstand. Gjennomsnittlig drift avstand på ca. 250 m. Hele den sørøstlig delen av arealet er inngjerdet med viltgjerde til utmarskbeite for storfe. Innmålt ca. 1.400 kbm. tilsvarer ca. 1.650 stående virke. Det ble utarbeidet en skogbruksplan av Prevista i 2002.

Uproduktiv skog ca. 14 daa.
Annet ca. 23 daa.
Bebygd, samf, vann, bre ca. 18 daa.

Sum total for hele eiendommen er ca. 449 daa

Tunet dannes av et hovedhus, kårbolig, vognskjul/verksted og en tradisjonell låve med kjørebane og fjøs. Øst for indre tun er det oppført et stort ammekufjøs med et stort driftstun i front. Bygningen er fra år 2014 og er oppgradert, sist gang i 2022. Bygget er oppført med limtrebuer som gir stor takhøyde og mange  muligheter. Syd for fjøset er det gjødselkum.

I forbindelse med hovedhuset er det en stor hage med plen, enkelte prydbusker og trær, samt en steinlagt gangsti til hovedinngangen. Fra ett av soverommene i andre etasje er det utgang til en sydvestvendt veranda med gode solforhold og fin utsikt.

Det er også hage med plen i tilknytning til kårboligen, samt steinlagt gårdsplass, støttemur og hekk. Boligen har veranda langs fasaden mot sydvest og nordvest, med adkomst fra stuen og inngangspartiet i første etasje.

Det er gode parkeringsmuligheter på tunet, for biler, traktorer, hengere og redskaper. I vognskjulet er det en dobbel bilgarasje med en overliggende hybel.

Jakt

Brattås har rettigheter til elg, rådyr og småviltjakt. Eiendommen inngår i Vestre Trøgstad elgjaktlag

Innhold og standard

Brattås Gård er velholdt og oppgradert over tid. Både i form av oppgradering av eldre bygningsmasse og ved tilføying av nyere bygg. Som landbrukseiendom kan det sies at dette er en gård med "relativt nyere" bygningsmasse, selv om deler av det opprinnelige våningshuset er fra år 1930. Kårboligen og vognskjul er fra 80 tallet mens Ammekufjøs og Gjødselkum er fra år 2014. Det er gjort oppgraderinger på gården helt frem til inneværende år. Begge boligene på tunet fremstår som moderne. Våningshuset har en gjenoppbygd 2. etasje fra år 2003.

Våningshus/Hovedhus
1. etasje: Entré, stue, peisestue, kjøkken/dagligstue, kjøkkeninngang og bad/wc.
2. etasje: Gang, 5 soverom, toalett, påbegynt bad og garderoberom/boder.
Kjeller: Boder.

Entré: Boligens hovedinngang er på framsiden av huset. Det er steinlagt gangsti fra tunet til en støpt, bred trapp med overbygd repos foran inngangsdøren. Inne venter en romslig entré med garderobeløsning og dører inn til to av stuene.

Boligen har også egen kjøkkeninngang i første etasje, med nyere ytterdør. Denne fører inn til en romslig, nyere oppusset gang med skyvedørsgarderobe.

Kjøkken/dagligstue: Kjøkkenet er stort med god plass til spisebord og med åpen løsning til en hyggelig dagligstue - et allrom for matlaging, måltider, lekselesing og avslapning. Gulvet har vannbåren varme og fliser, mens veggene har malt panel. I kjøkkenet er det også pipeløp med tilkoblet peisovn.

Kjøkkeninnredningen er fra 2003, har lyse, profilerte fronter, benkeplater i laminat og takhøyde skap. Innredningen er montert langs to vegger og har i tillegg en praktisk kjøkkenøy med nedfelt koketopp. Over øya er det en takhengt ventilator hette i børstet stål. Videre er innredningen utstyrt med integrert stekeovn og innebygd oppvaskmaskin.

Stuer: Boligen har tre fine stuer i første etasje - dagligstuen i forbindelse med kjøkkenet, stue med varmepumpe og stue med peis. Her er det gode muligheter for å trekke seg tilbake for privatliv, men også god plass til å invitere til selskapeligheter. Alle stuene har bra lysinnslipp fra store vinduer og fine møbleringsmuligheter ut fra ønsket bruk. Fra dagligstuen er det trapp til andre etasje.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har bad i første etasje, samt toalettrom og et påbegynt bad i andre etasje. Badet har vannbåren gulvvarme, grå gulvfliser og våtromsplater på veggene. Rommet ble nyinnredet i 2022 og har gulvmontert toalett, dusjkabinett, vegghengt baderomsinnredning og opplegg til vaskemaskin. Innredningen består av hvitt skuffemøblement med heldekkende servant, og speil med belysning.

Soverom og garderobe: Boligen har fem soverom i andre etasje og flere boder som kan fungere som garderoberom. Flere av soverommene har dessuten garderobeskap. Det er ellers godt med oppbevaringsplass i kjøkkengangen og entreen, samt i flere boder i kjelleren.

Kårbolig/Sidebygning
1. etasje: Entré, vaskerom, wc, bad, gang, 2 soverom, kjøkken og stue/spisestue.
U. etasje: Entré/gang, soverom, vaskerom, bad/wc, stue, kjøkken og 4 boder.

Kårbolig er opprinnelig én boenhet med trapp mellom etasjene, men er i dag innredet med en leilighet i hver etasje. Boligen er registrert med 1. bo-enhet.

Entré: Inngangspartiet i første etasje er fra en overbygd, sydvestvendt veranda med trapp på hver side. I underetasjen har leiligheten inngang på endeveggen mot nordvest.

Kjøkken 1. etasje: Kjøkkenet i første etasje har innredning i U-form fra Norema, med god skapplass og bra arbeidsflater. Innredningen er av eldre årgang og har glatte fronter, laminatbenkeplater og heldekkende stålbeslag med oppvaskkum. Det er avsatt plass til komfyr og oppvaskmaskin i innredningen. Kjøkkenet er romslig og har plass til spisebord.

Kjøkken underetasje: Kjøkkenet i sokkeletasjen har gulvbelegg, panelvegger og paneltak. Innredningen har hvite profilerte fronter og er utstyrt med komfyr og oppvaskmaskin. Det er direkte inngang til en liten bod/spiskammers.

Stuer: I hoved leiligheten er det en stor, lys stue med god plass til både sofamøblement og spisestue. Rommet har parkett, tapetserte vegger og panel i himling. Store vinduer gir godt lysinnslipp og hyggelig utsyn mot tunet. Det er også utgang til veranda som strekker seg langs to sider av huset. Stuen har peisovn. Stuen i underetasjen har vinduer mot to retninger og et pipeløp med tilkoblet ildsted.

Bad 1. etasje: Hoved leiligheten har bad, toalettrom og vaskerom. Badet har varmekabler, gulvbelegg og våtromstapet. Det er montert dusjkabinett og en baderomsinnredning med flere skap, servant nedfelt i benkeplate og speil med belysning. Oppgradering av badet må påregnes.

Bad underetasje: Leiligheten i underetasjen har et bad av nyere dato pluss et vaskerom. Badet har flislagte overflater og varmekabler i gulvet, samt servant, toalett og badekar med dusjgarnityr.

Soverom og garderobe: Leiligheten i første etasje har to soverom med garderobeløsning, mens leiligheten i underetasjen har ett soverom. I underetasjen er det fire innvendige boder

Låve (Bta. 532 kvm.)
Låven er en tradisjonell kjørebrulåve med fjøs. Fjøset utgjør et areal på 153 kvm. Det er grei takhøyde i fjøset (2,1m.) så her kan man se for seg flere alternativer til bruk. Det er gjødselkjeller under ca. 2/3 av arealet til fjøset. Videre inneholder låven korntørkeanlegg med ei varmluftstørke, 6 lagersiloer med et samlet volum på ca. 150 kbm. Delvis med lufting. Separat brannsikkert fyrrom med oljefyr. Anlegget er fullt operativt men har ikke vært i bruk de siste årene. Sydøstre delen av bygget utgjør et kaldtlager med støpt gulv. Foldeport på vestvegg.

Vognskjul/verksted/flisfyr (Bta. 463 kvm)
Vognskjulet inneholder diverse garasje/lagerrom og et isolert verksted. I 2014 ble bygningen påbygd i sydvest med flislager og teknisk rom til flisfyr. I tillegg er det innredet en hybel over dobbelgarasje i vognskjulet. Hybel er innredet med kjøkken med utslagsvask og komfyr. Her er det sovemuligheter men arealet er ikke godkjent som boareal eller egen boenhet. Bygningen har 2 leddheisporter, fire skyveporter, en leddport og en ny foldeport. Verkstedet utgjør 135 kvm. brannsikret med dobbel gips. Oppvarming med vifter og konvektor med tilførsel fra flisfyr. Innlagt kaldt og varmt vann. Flisfyringsanlegget ble bygd og montert i 2014, Flislager på ca. 70 kvm. Selve fyrrommet er avdelt brannsikkert fyrrom. Flisfyren har automatisk skruemating som forsyner kontor/etc. i ammekufjøs, verksted, kårbolig og våningshus.

Ammekufjøs/ "ridehall"(Bta. 1 492 kvm)
Sydøst for indre tun er det oppført et stort ammekufjøs. Bygningen er av forholdsvis av nyere dato og er i de senere år oppgradedrt og tilpasset dagens bruk. Fjøset er oppgradert med nyere innredning tilpasset dagens drift som er ammeku. Det er 40 liggeplasser til ku med kalv. Det er i tillegg ca. 70 liggeplasser for ku uten kalv. Dette tilsier at det er plass til inntil 150 dyr i fjøset (ku og kalv). I fjøset er det innstallert en fullforblander med tilførsel fra utvendig kraftforsilo. Utforing skjer automatisk med bånd og avskyver. I nordenden av bygget er det et eget kalvefjøs. Bygningen inneholder også teknisk rom, kontor, toalett, bad/vaskerom og skifterom. Her er det tilrettelagt for vannbåren gulvvarme men det er ikke tilkoblet varmtvannstank. Det gjenstår noe arbeide med bad/vaskerom og skifterom.  I loftetasjen i nordre del av bygget er det en stor åpen sal, innredet til møte/forsamlingerlokale.Langs bygningen østvegg er det nylig drenert. Det er lufteventiler i overkant på vegg samt i himling og ventilasjon med automatstyring. Ny leddport på vest og nordvegg. Bygget anses å kunne omgjøres til aleternativt bruk. I det store åpne rommet kan man f.eks. se for seg en stor stall eller ridehall.

Gjødselkum (Bta. 2 300 kvm.)
Lengst sy på tunet er det oppført en gjødselskum som rommer 2 300 kbm.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshus: Boligen har vannbåren gulvvarme fra flisfyringsanlegg i første etasje, samt luft-til-luft varmepumpe i den ene stuen. Flere rom har også ildsted.
Kårboligen; Boligen har oppvarming med varmlufts anlegg (klimanett), og varmekilde er flisfyringsanlegg. I tillegg har boligen varmekabler på bad og vedfyring. Varmtvannsbereder er plassert i rom med sluk. Vanntilførsel er fra kommunalt anlegg, mens avløp er til minirenseanlegg. Sikringsskapet har automatsikringer.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i et område som i kommuneplanens arealdel er definert til et landbruk, natur og friluftsområde. LNFR areal for spredt bolig- fritids- eller næringsbebyggelse, mv, Nåværende. LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, Nåværende

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 669
 • Bruksnummer: 8
 • Fylkesnummer: 30
 • Fylkesnavn: Viken
 • Kommunenummer: 3014
 • Kommuneområde: Indre Østfold - Trøgstad
Les mer