Meglerinformasjon
Landbrukseiendom

Lahögen Gård i Nössemark, Sverige - Landsted m/bolighus, stall, ridebane, festlokale, kontorlokale, stabbur - 158 dekar

Nössemarks-Strand 970, 66891 Västra Götaland
Prisantydning:
4 990 000 kr
 • Primærrom:150 kvm
 • Bruksareal:160 kvm
 • Soverom:3
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:11373
 • Tomteareal:158 dekar
 • Byggeår:1991
 • Energimerking:
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Nössemarks-Strand 970, Västra Götaland 66891

Velkommen til Lahögen Gård

Lahögen Gård har en idyllisk og landlig beliggenhet i Nössemark, i Dals-Ed kommune, bare få minutter fra riksgrensen. Kjøretid på 2 t. og 15 min. fra Oslo, og ca. 30 min. fra Halden. Usjenert, omkranset av skogsterreng og åpne jordeområder. En perfekt plass for å leve drømmen om livet på landet.
Gården er på ca. 158,5 dekar og består av både mark og skog. På arealet er det etablert en ridebane og beitearealer for hest. Hovedhuset ble oppført i 1991 og ligger fint og hvitt på tunet, med skinnende glassert takstein. På tunet er det også en låve innredet med stallbokser, selskapslokaler, kontorlokaler m.m. Et hyggelig, nyrestaurert stabbur ligger i hagen.
Lahögen Gård egner seg godt for fast bosetting, eller som et hyggelig landsted, forretningsvirksomhet, gårdsdrift, hestehold og mye annet. Eiendommen selges fullt møblert og innredet, samt med en anseelig mengde nyere gårdsredskap som f.eks. gravemaskin. Alt inkludert i oppgitte prisantydning.

Beliggenhet

Lahögen Gård har en idyllisk og landlig beliggenhet i Nössemark, i Dals Ed kommune, bare få minutter fra riksgrensen til Norge. Her ligger eiendommen solrikt og usjenert til, omkranset av skogsterreng og åpne jordeområder. En perfekt plass for å leve ut drømmen om bonderomantikk og livet på landet.

Naturområdet rundt består av fine tur- og rekreasjonsmuligheter til vanns og/eller til fots. Sør-Sveriges største nasjonalpark, Tresticksland nasjonalpark er ikke langt unna. Her kan du oppleve urørte skogsområder, vakre innsjøer og særegent terreng.

Bare 800 meter unna ligger innsjøen Stora Le med badeplasser og bryggeanlegg. Stora Le er en av Sverige mest fiskerike innsjøer, kjent for sitt klare rene vann og grense mot Norge. Innsjøen tilbyr mange små og store øyer med usjenerte plasser og strender, et eldorado for kano/kajakkpadlere og båtfolk. I tillegg er Stora Le tilknyttet Dalslands kanal med mulighet for å seile hele veien ut til havet, igjennom nevnte Dalslands kanal, Vänern og Gøta-kanal.

En kort gåtur unna finnes en hyggelig nærbutikk med dagligvarer og ombud for systembolaget, samt Nössemark camping. På sommerstid holder campingplassen åpen en koselig restaurant/cafe, hvor man kan ta en hjemmelaget middag og noe godt å drikke. Her arrangeres også loppis og midtsommar med maistang, sang og dans. Campingen tilbyr også utleie av kano, båter og mindre sommerhytter/leiligheter.

Eiendommen ligger ca. 30 min. kjøring fra Halden sentrum, ca. 30 min. fra tettstedet Ed med systembolag og diverse service og ca. 1 times kjøring til Strømstad. Kjøretid fra Oslo er ca. 2 timer og 15 min.

Litt om Nössemark
Nössemark er ei bygd i Dals-Ed kommune i Dalsland, som ligger i Västra Götalands län i Sverige. Nössemark grenser til Aremark kommune i Norge.
Bygda har ca. 200 faste beboere, men Nössemark mottar mange sommergjester og besøkende, som kommer for å oppleve bl.a. båtlig, skimuligheter, jakt og fiske. Jakt er populært i Nössemark, særlig elgjakt som pågår i oktober-måned.
Tettstedet Ed, som er kommunens administrasjonssenter, ligger ca. 30 km. sør for Nössemark. Det finnes også en rekke gamle gårder i Nössemark, som har vært produktive gårder. Eksempler på dette er Timmermyra, prestegården Lahögen og Pagandre.

Litt om Dals-Ed
Innyggerne i Dals-Ed har god plass, 4700 mennesker har hele 825 kvadratkilometer å boltre seg på. Ifølge kommunen selv er "Dals-Ed mulighetenes, villmarkens og næringslivets kommune, men fremfor alt er det menneskenes kommune". Her finner du mye urørt natur og mange muligheter for fiske, bading, kano- og båtliv fordelt på de 400 innsjøene. Dals-Ed er også Vest-Sveriges eldste turistmål, og det er et av de største områdene med sammenhengende og uberørt natur. Tresticklands Nasjonalpark, Elgpark med tamme elger og de mange naturreservatene er populære turistmål.

Adkomst

Fra Halden sentrum: Følg Fv. 21 gjennom Tistedal og videre forbi Fjell Bru ved avkjøringen til Aremark. Hold rett frem mot Bengtsfors, over grensen til Sverige og Nössemark. Følg veien til du kommer til dagligvarebutikken og vannet. Ca. 800 m. etter butikken kommer det en gruslagt vei til venstre. Følg denne veien ca. 600 m. før gården kommer på venstre side.
Det vil bli skiltet under visning.

Jord, skog og tun

Tomten er eiet og utgjør iht. opplysninger fra Lantmäteriet 158.547 kvm, dvs. ca. 158,5 dekar. Av dette er ca. 50 dekar beitemark og ca. 100 dekar skogsmark.

I 2017 fikk skogsmarken en takst på kr. 850.000,- SEK. I ettertid har det vært tatt ut en del skog, så man bør påregne at skog med god bonitet er allerede tatt ut. I løpet av de siste tre årene er det ryddet kvist i den nærmeste del av tomten hvor det ble hugd tømmer før dagens eier overtok, og plantet ut nye trær.
Det er flotte beiter på tomta. Alt er inngjerdet med strømgjerde og stolpet med staur. På det ene beite er det satt opp et nybygd løsdrift (2015) med to rom. Det er også anlagt egen ridebane (2016) på 35x60 meter. Banen er drenert med drensrør og med riktig stein og sand.

Rundt gården er tomten pent opparbeidet med en stor gressplen på ca. 5 mål, store flotte eiketrær og diverse buskvekster og blomsterbed.

Jakt

Nössemark har et rikt dyreliv, og på eiendommen kan det fritt i sesong jaktes på alt småvilt, villsvin og rådyr. Med gården følger det også plass i det lokale elgjaktlaget, samt båtplass i Stora Le i følge forrige eier. Dette er ikke sjekket ut av nåværende eier, men forrige eier viste frem plassen.

Innhold og standard

Lahögen Gård er en innholdsrik landbrukseiendom med en meget idyllisk beliggenhet i Nössemark. I tiden da gården var en prestegård var den kjent som en av de mest produktive gårdene i området. Mellom 1970 og 2015 har eiendommen blitt benyttet som sommersted og det har blitt gjort betydelige oppgraderinger som bl.a. renovering av låve/stall, etablering av ridebane og oppgradering av vei/innkjørsel mm. På tunet er det følgende bygninger:

Hovedhuset:
1. etg: Entré, hall m/trapp, peisestue, bad/wc, kjøkken m/spiseplass
2. etg: Hall m/trapp, 3 soverom, bad/wc og to boder

Bruksareal:
1. etasje: ca. 94 kvm.
2. etasje: ca. 66 kvm.
Sum bruksareal: ca. 160 kvm.

Primærrom 1. etasje: Entré, hall m/trapp, bad/wc, kjøkken, stue.
Primærrom 2. etasje: Hall m/trapp, 3 soverm, bad/wc.

Arealoppmåling er basert på en eldre verditakst fra 2014. Arealene er ikke kontrollmålt i ettertid og det må derfor tas høyde for at avvik kan forekomme.

Når det gjelder innvendig standard kan det nevnes;
Gulv: Furugulv, belegg og fliser.
Vegger: Panel, mønstertapet
Himling: Panel

Boligen er tilkoblet fibernett for tv og internett.
Via et opphøyd og overbygd inngangsparti med skiferstein og søyler kommer en flislagt entré med innbygde garderobeskap. Videre kommer en romslig hall med hvitmalt trapp i heltre opp til 2. etasje. Hallen har lyse overflater og to kontrastvegger med stilfull Ralph Lauren-tapet.

Et stort flislagt kjøkken med god plass til egen spiseavdeling og en flott plassbygd vedovn. En profilert kjøkkeninnredning i tradisjonelle farger med heltre benkeplate og hvite fliser mellom benk og overskap. Her er det nedfelt kjøkkenvask, integrert oppvaskmaskin og komfyr med ventilator, samt et frittstående kjøleskap med frys. Fra kjøkkenet kan du bevege deg direkte ut på en fin lufteveranda og nyte en god kopp kaffe i morgensolen.

En hyggelig og romslig peisestue med overflater i furu. Her er det en flott plassbygd peis i tegl med peishylle og stålplate rundt. I stuen er det god plass til flere intime sittegrupper og egen utgangsdør til en mindre lufteveranda.

Bad/wc i 1. etasje har flislagte gulv og pene baderomsplater på vegger. Her er det satt inn en fin innredning med enkel servant og dusjkabinett. Opp trappen til boligens 2. etasje kommer et større bad/wc med gulvbelegg og veggpanel. Badet har enkel servant med speil, badekar, dusjkabinett, wc og opplegg til vaskemaskin.

Videre i 2. etasje finnes en lys hall med loftsluke og 3 soverom med slipt tregulv og hvitmalt furupanel på vegger. Hovedsoverommet er meget romslig. Soverommene og hallen er nymalt i 2017. Her finnes også to innvendig lagringsboder for oppbevaring.

Påkostninger og oppgraderinger på hovedhuset siste 3 år:
- Installert avtrekksvifter i begge pipeløp
- Hatt blikkenslager til å legge sort metall rundt begge piper for å unngå vanninntrenging
- Renset og lagt ett nytt dren fra takrenne


Låvebygningen:
1. etg: Stall med stallgang, 1 ponniboks og 3 hestebokser, garasje/verksted, og festlokale
2. etg: Nyinnredet kontorlokale, samt råbygg, tiltenkt som treningsrom/badstue, utstyrsrom, verksted/lagring
3. etg: Oppbevaring/lagringsplass

Låven er betydelig oppgradert de seneste årene og er fordelt på tre etasjer. I 1. etasje er det en romslig stall med stallgang, 1 ponniboks og 3 bokser for hester. Det er også etablert en fin garasje/verksted på ca. 45 kvm med en isolert elektrisk garasjeport fra 2017. Videre kommer et stort festlokale som kan huse opp imot 40 gjester med et mindre kjøkken. Her er det satt inn store solide langbord og restaurant-stoler som medfølger. Låvens 2. etasje er dels et isolert og innredet kontorlokale. Videre er det i etasjen også et råbygg med gode muligheter for lagring av stallutstyr ol. Det er lagt gulv for en 3.etasje med gode lagrings- og oppbevaringsmuligheter. Låven har innlagt vann med varmtvannstank.
Det er etablert isolert garasjedel (ca. 45 kvm) i låvebygningen med elektrisk garasjeport fra 2017. Ellers gode parkeringsmuligheter i egen gårdsplass.

I mars 2021 bli det gitt tillatelse til et tilbygg til låven på totalt 160 kvm. + kjeller, fordelt på to etasjer, dvs. tilbygget grunnflate på 80 kvm. Godkjennelse og tegninger for tilbygget ligger vedlagt i salgsoppgaven.

Påkostninger og oppgraderinger på låven siste 3 år:
- Tetting mot fugler
- Fullført investering i et nytt kontor, hvor det er lagt rør-i-rør i gulvet med tanke på fremtidig varme.
- Benyttet arkitekt og søkt om å bygge på ca. 80 kvm. i to etg, og delvis kjeller, mottatt godkjent beskjed fra kommunen.
- Innkjøpt materialer for isolasjon m.v.
- Musetettet festlokale.


Stabburet:
1. etg: Overnattingsrom
2. etg: (via utvendig trapp) Overnattingsrom

Et klassisk stabbur i laftet treverk over to plan med utvendig trapp. Stabburet benyttes som anneks ved at det er innredet til gjestesoverom med egen dør til hver av etasjene.
I hagen står også oppført en hyggelig lekestue som også er innredet til gjestesoverom.

Påkostninger og oppgraderinger på stabburet siste 3 år:
- Taket er skiftet og lagt på norsk torvtak
- Ny trykkimpregnert terrasse i 2. etg.
- Ny trykkimpregnert trapp til 2. etg.
- Lagt laminat i begge etasjer med gips-isolasjon under
- Oljebeiset hele stabburet
- Innredet med antikviteter

Oppvarming, piper og ildsteder

Eiendommen oppvarmes ved hjelp av elektrisitet og vedfyring.
I hovedhuset er det installert en luft-til-luft varmepumpe.

Reguleringsforhold

Eiendommen er i hht. taxeringsuppgifter registrert som landbruksenhet Skattekode: 120.
Eiendommen ligger utenfor reguleringsområdet for detaljplanen.

Informasjon ved kjøp av eiendom i Sverige

Ved kjøp og salg av fast eiendom i Sverige er det lovene Jordabalken (tilsvarende Avhendingsloven i Norge) og dels Köplagen som gjelder. For mer informasjon om lovgivningen, eller å få de oversendt i sin helhet, ta kontakt med eiendomsmegler.

Ved kjøp og salg av eiendommer i Sverige er hverken selger eller kjøper bundet av noen form for avtale før en skriftlig avtale er undertegnet av partene. Inntil endelig kjøpekontrakt er signert kan både kjøperen og selgeren trekke seg eller komme med endringsforslag, uten at noen av partene kan rette eventuelle økonomiske krav eller andre krav mot motparten.
Det innebærer at frem til både kjøper og selger har inngått og signert en endelig kjøpekontrakt, er transaksjonen helt åpen og ingen av partene er juridisk bundet til sin muntlige avtale eller skriftlig bud. Av det følger at eiendomsmegleren er forpliktet til å videreformidle alle nye interessenter og bud til selgeren inntil endelig kjøpekontrakt er signert. I tilfeller hvor en ny interessent eller et nytt bud kommer inn, er det selgeren som deretter bestemmer hvordan han eller hun vil fortsette.
Det er alltid selgeren som bestemmer hvem man vil selge til, når man gjør det og til hvilken pris man gjør det. Selgeren har dermed rett til når som helst under en pågående budgivning å selge til den han ønsker, uavhengig av om noen andre har inngitt et høyere bud eller ikke.

Utgangspunkt for ansvarsfordelingen
Utgangspunktet er at eiendommen skal stemme overens med hva som avtales mellom partene og heller ikke avvike med hva kjøperen hadde grunn til å forutsette ved kjøpet. Utover det gjelder at eiendommen kjøpes i den tilstand den faktisk befinner seg ved kontraktsinngåelse, og at kjøperen, for å sikre seg, gjør en nøye undersøkelse av eiendommen i forkant.

Selgers opplysningsplikt:
Selgeren har ingen generell opplysningsplikt om alt denne kjenner til. Utgangspunktet er isteden at selgeren ikke kan gjøres ansvarlig for feil som kan oppdages av kjøperen. Til tross for dette, har selgeren i visse situasjoner allikevel et ansvar å opplyse om slike feil selgeren kjenner til og burde innse/forstå er av betydning. En forutsetning for slikt ansvar er dog at det er en vesentlig feil eller mangel, dvs. noe som kjøperen burde ha kunnet regne med å bli opplyst om, samt at utelatt opplysning med feilen/mangelen kan antas å ha innvirket på kjøpet.

Kjøperens undersøkelsesplikt
Betydning av undersøkelsesplikten, som går meget langt, er å varsomt og omsorgsfullt undersøke alt som er tilgjengelig uten inngrep i bygningen. Kjøperen må for eksempel flytte på møbler og løfte på tepper og gardiner for å granske overflater på gulv og vegger. Trange rom i grunn, kjellere og loft skal også undersøkes. I undersøkelsesplikten inngår også å inspisere f.eks. bygningers tak/fasader, piper, og alle øvrige anlegg, slik som el-installasjoner, varmeanlegg, vann- og avløpsanlegg. Vannkvaliteten er også noe som ligger på kjøperen å undersøke, samt forekomst av radon i vann, grunn og bygning.

Skriftlig kjøpekontrakt
For at et kjøp av eiendom skal bli gyldig, kreves det at visse formkrav i henhold til loven er oppfylt. Det viktigste formkravet er at kjøpet blir gyldig først når samtlige selgere og kjøpere har undertegnet kjøpekontrakten. Et muntlig eller skriftlig løfte om å selge, eller lovnad om kjøp, er altså ikke bindende. Når formkravene er oppfylte går det ikke å "angre" kjøpet.

Hvem har ansvaret for feil?
Utgangspunktet er at eiendommen kjøpes i den stand den faktisk er på kontraktdagen. De faktiske feil som selgeren normalt kan bli ansvarlig for er såkalte skjulte feil. Feil som kjøperen ikke har oppdaget, ikke burde ha oppdaget, eller ikke burde ha mistenkt finnes med hensyn til eiendommens alder, pris og øvrig stand. Selgeren er alltid ansvarlig for sine garantier og løfter og for om tilstanden forverres på grunn av en ulykkeshendelse mellom kjøpekontrakten og overtakelsen. Derimot kan selgeren ikke holdes ansvarlig for normal slitasje og aldersrelaterte feil.
Etter kjøpet oppstår i blant en diskusjon mellom kjøperen og selgeren om hvem som skal bekoste en feil som oppdages på eiendommen. Om partene ikke blir enige om saken gir Jordabalkens feilregler veiledning. Først må man avgjøre om feilen hadde kunnet oppdages ved en nøye undersøkelse innen kjøpet. Det kan være vanskelig å fullstendig gjennomføre sin undersøkelsesplikt selv og derfor er det klokt å engasjere en sakkyndig person eller profesjonell takstmann for dette. Gjøres vurderingen at kjøperen ikke kunne oppdaget feilen, og ikke heller ikke kunne forventet seg feilen, så anses det som regel å være snakk om en skjult feil. For det andre kreves det at den skjulte feilen også er av større grad, det vil si at det kan antas å ha påvirket eiendommens markedsverdi om feilen hadde vært kjent før kjøpet. Oppfylles disse to forutsetninger har kjøperen rett til erstatning fra selgeren.
Det er altså i stor grad kjøperens undersøkelsesplikt som avgjør om noe kan anses som en skjult feil. Kjøperens undersøkelsesplikt utvides om kjøperen ser tegn på f.eks. feil på bygningen eller om feil kan mistenkes pga. tilstanden. Selgerens opplysninger påvirker også omfanget av kjøperens undersøkelsesplikt. Om selgeren f.eks. opplyser kjøperen om at det av og til har vært fukt i kjelleren kan det utvide kjøperens undersøkelsesplikt.

Reklamasjon til selgeren
Selgeren er ansvarlig for skjulte feil på den solgte eiendommen i 10 år etter kjøperens overtakelse. Om kjøperen vil påberope feil ved eiendommen, skal kjøperen reklamere (fremstille krav) til selgeren. Reklamasjonen må skje innen rimelig tid etter at kjøperen har oppdaget, eller burde ha oppdaget, feilen. Om kjøperen reklamerer for sent, mister kjøperen under normale omstendigheter, retten til å kreve kompensasjon av selger.

Skatt
Det gjøres oppmerksom på at det er andre skatteregler i Sverige enn i Norge, blant annet gevinstbeskatning ved salg. For en norsk eier kan det i tilfeller hvor det blir gevinstbeskatning til både Sverige og Norge. Som norsk skatteyter med bostedsadresse i Norge kan det være beskatning til både Sverige og Norge for leieinntekter. Som norsk skatteyter vil man også betale en formuesskatt for eiendom som ligger utenlands. I Sverige er det ingen formuesskatt. I Sverige er eiendomsskatten erstattet med en kommunal avgift. Avgiften utgjør 0,75 prosent av takseringsverdien, med en maksimumssats. Takseringsverdien er satt av staten. Det er verdien av boligen som reflekteres i denne summen, og beliggenheten har ingenting å si.

I Sverige er eiendomsskatten som nevnt erstattet med en kommunal avgift. Den kommunale avgiften er et årlig beløp på 0,75% av boligens takst (offentlig eiendomsverdi), dog høyst kr. 7 812,- pr. år. Eiendomsskatten for denne eiendommen betales for tiden med 0,75% av takstverdi kr. 1 319 000,- SEK som utgjør en høyere kostnad enn maksimal verdi. Dermed betales eiendomsskatten for denne eiendommen med kr. 7 812,- SEK pr. år.

Formuesskatt i Norge:
Fast eiendom i et annet nordisk land er også skattepliktig i Norge. I Norge skal både formuesverdien og inntekten fastsettes etter norske regler, uavhengig av hvordan eiendommen beskattes i utlandet.

Skatt ved salg:
I Sverige må man som selger betale gevinstbeskatning. Gevinst ved salg av fast eiendom i et annet nordisk land er også skattepliktig i Norge etter de norske skattereglene. Skatt som er betalt i utlandet, kan kreves trukket fra den norske skatten på gevinsten.

Förvärvstillstånd (Konsesjon)

Det kreves "förvärvstillstånd" i henhold til Jordförvärvslagen. Det er kjøpers risiko og kostnad å få förvärvstillstånd. Ettersom eiendommen er registrert som Lantbruksenhet plikter kjøper å undertegne dokumenter i forbindelse med søknad om förvärvstillstånd. Dokumentene sendes inn til tinglysning i forbindelse med overskjøting av eiendommen.
Det praktiseres ikke boplikt på eiendommen.

På hjemmesidene til Jorbruksverket står det følgende om bakgrunnen for å søke om förvärvstillstånd (ervervstillatelse):
I Sverige er det en lov om erverv av landbrukseiendommer, Jordförvärvslagen (jordskifteloven). Det er den loven som sier at du må søke tillatelse når du overtar en gårdseiendom. Lovens formål er å:
- få flere til å bo og arbeide i grisgrendte strøk
- bevare balansen av jordeiendommer mellom fysiske og juridiske personer.
Når du søker om förvärvstillstånd, kontrollerer Länsstyrelsen (eller i noen tilfeller Jordbruksverket) om anskaffelsen din er i samsvar med lovgivningen. På denne måten sikres det at lovens formål oppfylles.

Gebyr for søknad om förvärvstillstånd betales av kjøper.
Dersom kjøper er fysisk person ligger gebyret på kr. 4 600,- SEK.
Dersom kjøper er juridisk person (selskap etc.) ligger gebyret på kr. 7 100,- SEK.

Les mer på https://jordbruksverket.se/utveckla-foretagande-pa-landsbygden/forvarvstillstand

Boligkjøperforsikring

x

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet.

Ved kjøp av eiendom i Sverige skal svensk avtalerett følges. Kjøp og salg av eiendom i Sverige reguleres gjennom Jordabalken. For dette salget samarbeider Landkreditt Eiendom AS med svensk eiendomsmegler som bl.a. bistår med utarbeidelse av kjøpekontrakt og tinglysningsarbeider i Sverige. Det gjøres oppmerksom på at det kan ta mellom 3-4 uker fra overleveringen av eiendommen skjer, til oppgjør ovenfor selger utbetales.

Svensk samarbeidspartner for kjøpekontrakt og tinglysning er:
Lina Henke
Fastighetsmäklare
Fastighetsbyrån - Dals-Ed / Bengtsfors
Torget 1, 668 30 Ed

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

x

Budgivning

Budgivning vil gjennomføres etter norsk standard og krav. Samtidig gjøres oppmerksom på de svenske kjøpsreglene ved at bud og aksept av bud ikke er bindende før en skriftlig avtale er undertegnet av partene. Inntil endelig kjøpekontrakt er signert kan både kjøperen og selgeren trekke seg eller komme med endringsforslag, uten at noen av partene kan rette eventuelle økonomiske krav eller andre krav mot motparten.

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt.

Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.
Det er ønskelig at bud som mottas skal ha en tidligst budfrist første virkedag kl. 12.00 etter siste annonserte visning. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.

Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis.
Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Kjøpers undersøkelsesplikt i Sverige:
Når du kjøper en eiendom i Sverige har du en stor og omfattende undersøkelsesplikt. Det er derfor svært viktig at du går nøye igjennom boligen/eiendommen og gjør de nødvendige undersøkelser. Som kjøper kan du ikke gjøre gjeldende en mangel som du ble kjent med eller burde vært kjent med ved undersøkelsen/besiktigelsen. Selger er ikke ansvarlig for de feil og mangler som er mulig å oppdage, eller som burde forventes med hensyn til eiendommens alder, pris, tilstand og bruk. Dersom kjøperen får mistanker om feil eller mangler ved eiendommen, så er han pliktig til å gjøre nærmere undersøkelser vedrørende dette. Kjøpers undersøkelsesplikt er regulert i Jordabalken 4:19.

Selgers opplysningsplikt i Sverige
Selgeren av eiendom i Sverige skal opplyse om alle feil og mangler ved boligen som man kjenner til og som man ikke kan forvente ut ifra boligens tilstand og alder. Eiendommen kjøpes som den er. Det betyr at selgeren ikke er ansvarlig for feil og mangler som kjøperen burde ha oppdaget under sin besiktigelse. Selgeren er ansvarlig for skjulte feil og mangler som kjøperen ikke hadde mulighet til å oppdage gjennom sin undersøkelse/besiktigelse. Selgeren har under normale omstendigheter 10 års ansvar overfor kjøperen for skjulte feil og mangler. Se Jordabalken 4:19.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 1
 • Bruksnummer: 54
 • Fylkesnummer:
 • Fylkesnavn:
 • Kommunenummer:
 • Kommuneområde:
Les mer