Semb Hovedgård - Unik, historisk, innholdsrik hovedgård i AS. Prakteiendom m/golf, tennis, næring, hest.

Eskebekkveien 98, 3186 Horten
Prisantydning:
95 000 000,–
 • Primærrom: 743 kvm
 • Bruksareal: 890 kvm
 • Soverom: 8
 • Boligtype: Gaardsbruk
 • Eieform: Eiet tomt
 • Kommunale avg:
 • Tomteareal: 1 672 500 kvm
 • Byggeår: 1910
 • Energimerking:
Hva koster lånet?

Velkommen til idylliske Semb Hovedgård

Muligheten for å overta eierskapet til en slik eiendom dukker kanskje opp bare én gang per generasjon. Semb Hovedgård regnes som en av landets desidert flotteste eiendommer. Det er eierselskapet Semb Hovedgård AS som selges, noe som gjør det mulig med fordelaktig kjøp for både holdingselskaper, stiftelser og privatpersoner. Naturskjønt og idyllisk beliggende ved Borrevannet. Ca. 30. min. til Torp flyplass og ca. én time til Oslo.
Med et totalareal på 1672,5 dekar inneholder hovedgården det vakre tunet med hovedbygningen og det elegante parkanlegget, ca. 50 stallbokser, ridehall mm., 18-hulls mesterskapsgolfbane, 4 tennisbaner, jordbruksareal og skog med bl.a. rådyrtroféjakt.
Det er utviklingsmuligheter i mer næringsrelatert retning. Det elegante hovedhuset på Semb egner seg for selskapelige sammenkomster og ble gjenreist på begynnelsen av 1900-tallet rundt tiden hvor Sam Eyde i sin tid overtok hovedgården.
Det er ingen boplikt for eierselskapet Semb Hovedgård AS.
Se film blant bildene i annonsen.

Privatvisning kun ved forhåndsavtale. Ta kontakt for interesse.

Beliggenhet

Hovedgården ligger naturskjønt og vakkert til ved Borrevannet.

Historisk eiendom

Semb Hovedgårds historie er mangfoldig og spesiell i norsk målestokk. Det antas at det var bosetting ved Borrevannet så langt tilbake som for 5000 år siden ifølge funn på eiendommen. Eiendommen tjente sannsynligvis også som hovedsete for Vestfoldkongene fra gammelt av. Navnet Semb kommer av det norrøne Sæeimr som betyr gården (heimr) ved sjøen. Allerede på 1400-tallet finnes de første registreringer av gården, da den mektige Torstein av Sæme bodde her. Under en storbrann i 1908 gikk den gamle hovedbygningen tapt, og dagens storslagne, hvite hovedbygning med åtte soverom ble oppført etter tegninger av arkitekt Herman Backer, som etter 1890-tallet ble kjent for sine flotte nye renessanseanlegg for datidens rike og mektige.

Semb Hovedgård var også Norges første landbruksskole. Jacob Sverdrup kjøpte eiendommen i 1825 og etablerte så landbruksskolen. Semb ble et mønsterbruk, og et samlingssted både for bønder fra Borre og andre bygder. Allerede i 1835 overtok sønnen Peter Sverdrup eiendommen, da hans far ble bestyrer på Fritzøe Jernverk. Til minne om grunnleggeren av Norges første landbruksskole er det på Semb reist en bauta over Jacob Sverdrup.

Eiendommens nyere historie begynner imidlertid i 1916 da industribyggeren Sam Eyde trakk seg tilbake som generaldirektør i Norsk Hydro og kjøpte gården og tilliggende områder og utviklet den videre. Eyde kjøpte ca. 6 500 dekar og valgte Semb for å etablere industrielt jordbruk i Norge. Fra den opprinnelige gårdsdriften er dagens eiendom forvandlet til et praktanlegg bestående av et unikt golfanlegg som regnes som et av landets beste, parkanlegg av ypperste kvalitet, turområder/ naturreservat og et av Nordens mest moderne og komplette hesteanlegg. Alt er lagt til rette for avl og trening av hester av høy kvalitet.

Jord, skog og tun

Arealet har følgende inndeling iflg. NIBIOs gårdskart, fratrukket den ene teigen vest for Borrevannet som overdras til nabo:
Fulldyrka jord: ca. 178,9 dekar.
Overflatedyrka jord: ca. 31,9 dekar.
Innmarksbeite: ca. 14,1 dekar.
Produktiv skog: ca. 837,6 dekar.
Annet markslag, bl.a. golfbane: ca. 553,9 dekar.
Bebygd og annet: ca. 56,1 dekar.
Totalareal: ca. 1672,5 dekar.

Av skogarealet og annet markslag er det blant annet skog, turområder, ridebaner, nasjonalpark samt park med interne veier og golfområde.
Golfanlegget har 18-hulls golfbane, 4-baners tennisanlegg av ypperste kvalitet og med tilliggende funksjoner og bebyggelse. Anlegget er utleid på årsbasis.
Eiendommen har 1100 meter treningsbane for hest med to-sidig plastgjerde, og tre kilometer skogsrideløype.

Golfbaneselskapet kan besørge hagestell, snømåking og annen pleie på hele eiendommen.

Bygningsmassen på hovedtunet er på over 5000 kvm. Integrert i dette er det blant annet opparbeidet et fullverdig og moderne stutteri med kapasitet til ca. 50 hester.

Jakt

Eiendommen har rett til jakt på rådyr og småvilt.
Det er gitt fellingstillatelse på 10 rådyr i 2020. Videre er det gås,- due- og andejakt, samt fiske av abbor, gjedde og gjørs i Borrevannet.

Innhold og standard

Elegant hovedhus med tilhørende parkanlegg. Hovedhuset har et bruttoareal på ca. 1.010 kvm. + sidefløyen. Arealer fordeler seg over 4 plan.
Oppført i ca. 1910 og totalrenovert i 1998 av dagens eier.

Trolig har gården vært et av kongesetene som er omtalt i Snorres kongesagaer, siden har det vært adelssete og mønsterbruk.
Når man entrer hovedinngangen ser man i en perfekt linje rett igjennom bygningen, videre gjennom parkalléen, over Borrevannet til paviljongen som ligger på andre siden. Det har vært en helhetlig plan ved gjenreising av bygningen og etableringen av parkanlegget.

Dagens hovedhus ble bygget opp igjen i 1910 etter at den gamle trebygningen brant. Rett etter ble gården kjøpt av Sam Eyde. Da dagens eier overtok på slutten av 1990-tallet ble det igangsatt en omfattende restaurering. Dette ble utført særs møysommelig for å ivareta bygningens originale særpreg, men samtidig få inn mer tidsriktige installasjoner. Bygningen inneholder flere gode stuer fordelt på flere etasjer, og egner seg godt for både representasjon og som privatbolig. Av de mer moderniserte innslagene i hovedbygningen, i tillegg til tilknytning til jordvarmeanlegg, er det integrerte sorroundanleggsystemet med høyttalere både ute og inne, ventilasjonsanlegg, sentralstøvsuger mm. På to av badene er det steambad i de innebygde dusjrommene.

Bruksareal:
1. etasje: ca. 350 kvm.
2. etasje: ca. 314 kvm.
3. etasje: ca. 130 kvm.
Kjeller: ca. 96 kvm.
Sum bygning: ca. 890 kvm.

Primærrom:
1. etasje: Hall med garderobe og wc, kontor og bibliotek med peis og tv-stue, penstue med svenskeovn, dagligstue med peis og adkomst til 2. etasje, spisestue, kjøkken med peis og spiseplass, gang m/trapp, grovinngang, gang, flere garderoberom, liten hybel med kjøkkeninnredning, vaskerom/bad og toalettrom. ca. 341 kvm.
2. etasje: Allrom med hovedtrapp og svenskeovn, gang, teknisk rom, gang med trapp til 1. etasje, 4,5 bad og 5 soverom. ca. 314 kvm.
3. etasje: Stue med trapp, bad og 3 soverom. ca. 88 kvm.
Kjeller: Ingen primærrom.
Sum bygning: ca. 743 kvm.

I tillegg til ovennevnte er det følgende sekundærrom:
1. etasje: Kjølerom, fryserom og garderobe.
2. etasje: Ingen sekundærrom.
3. etasje: 4 råloft som bodareal.
Loft med ventilasjonsanlegg.
Kjeller: Adkomsthall med peis og utgang, teknisk rom, rom med hvelvinger og peis, samt en liten bod og tre kjellerboder.

Kjelleretasjen inneholder noen virkelig spennende rom. Midtrommet med de romanske kjellerhvelvene og peis er enestående i seg selv. Kombinert med vinkjeller blir det en hyggeplass i spesielle omgivelser. Langbordet og benker er i heltre eik fra egen skog. Kjelleren på Semb pirrer nysgjerrigheten; hvem som bygde de metertykke romanske kjellerhvelvene er ukjent. Var det en tidligere kirke her, kloster eller annet? Meningene er forskjellige, og diskusjonene rundt langbordet i kjelleren kan blir mange.
Både utvendige vegger og vinduer ble pusset og malt i 2020.

Sidebygningen:
Oppført i ca. 1910. Sidebygningen er tilknyttet hovedbygningen via et lengere mellombygg. I dag er boligene adskilt ved at gjennomgang er lukket. Sidebygningen kan benyttes som egen privatbolig om man vil beholde hovedbygningen som representasjon.

Bruksareal:
1. etasje: ca. 83 kvm.
2. etasje: ca. 92 kvm.
Kjeller: 0 kvm. Kjelleren er ikke målbar grunnet høyden. Adkomst fra boligen og fra utsiden. Inneholder vaskekjeller.
Sum bygning: ca. 175 kvm.

Primærrom:
1. etasje: Vindfang m/trapp, gang, kjøkken, spisestue, stue, mellomgang, bad og wc. ca. 83 kvm.
2. etasje: Trappegang, bad, 3 soverom og wc. ca. 80 kvm.
Kjeller: Ingen primærrom.
Sum bygning: ca. 163 kvm.

Bygget er SEFRAK-registrert. Stedelig brannvesen må foreta kontroll av pipe før bruk da det er gitt fyringsforbud.

Stabbur m/klokketårn:
Oppført på 1800-tallet.
Burom fordelt på tre etasjer.
1. etasje: ca. 75 kvm. BRA.
2. etasje: ca. 75 kvm. BTA.
3. etasje: ca. 20 kvm. BTA.

Oppført i tømmer og utvendig malt m/panel med delingslist i etasjeskille.

Driftsbygning: (låve)
Oppført i 1998.
1. etasje: ca. 1200 kvm. BTA, 25 stallbokser "Windsor" og 3 utebokser, selerom/tørkerom, teknisk rom, toaletter, vaskerom, fôr- og gjødselrom mm., og dobbel garasje i en sidefløy.
2. etasje: ca. 725 kvm. BTA. 15 stallbokser, veterinærrom, sosiale rom med dusjer/toaletter, spiserom, kontor for ansatte, eksklusivt VIP-rom med tilstøtende terrasse, toalett og bad.
3. etasje: ca. 710 kvm. BTA. Lagerrom, fôrsilo, flissilo, tekniske innretninger og rom m.m.
Bygningen ble utvendig malt i 2020.

Driftsbygning II: (låve)
1. etasje: ca. 240 kvm. BTA. 6/8 karantenebokser og høylager.
Oppført i 1950. Bygningen ble oppgradert i 1998, og stallinnredningen ble satt inn da.

Ridehus med tribune.
Oppført i 1998 og renovert taket i 2019.
Ca. 1094 kvm. BTA. Treningsrom for hester.

Walker:
Oppført i 1998.
Ca. 323 kvm. BTA. Treningsmaskin for 6-8 hester.

Potetkjeller:
Ca. 80 kvm. BTA. Lagerrom.


GOLFPARK OG TENNISANLEGG
Golfanlegget ved Semb Hovedgård er storslått. Det er et av Norges vakreste og høyest rangerte 18-hulls golfanlegg. Golfanlegget arrangerte Norges første profesjonelle golfturnering, og har blant annet vært vertskap for internasjonale turneringer og flere NM. Golfparken inneholder golfkro med kjøkken, stuer, butikk, møterom og garderober. I tillegg har anlegget et kontorbygg på ca 60 kvm. Treningsanlegget er blant Norges beste, og inneholder blant annet studio for analyse og tilpasning av utstyr og golfsving, eid av eget aksjeselskap.

Tennisanlegget har 4 plexipave baner, hvorav to av de er innendørs i oppvarmet "boblehall", klubbhus med toalett og minikjøkken samt to plexipavebaner utendørs. Innbo og løsøre eies av Borre Golfbane AS.

Du finner informasjon om Golfklubben på https://borregb.no/

ANNEN BEBYGGELSE
Semb Hovedgård har i tillegg til hovedhus, golftun, låve og ridehall etc. også en rekke andre utleide bygninger som supplement til hovedhusene, og som også gir andre viktige drifts- og publikumstilbud.
Eksempelvis er det egen redskapshall/verksted for golf.

I tillegg er det også flere mindre bygninger bl.a. "Hovet", "Slettemyra", "Huset på Haugen", "Frukthuset", "OL-hytta" og "Speiderhytta".

"Hovet"
Antatt oppført i 1920.
1. etasje: Stue, kjøkken, toalett, bad, 2 soverom, gang og loft.
Det ble pusset opp noe innvendig i 2019.

"Huset på haugen" m/garasje.
Oppført i 1920.
Bruksareal:
1. etasje: ca. 58 kvm.
2. etasje: ca. 43 kvm.
Kjeller: 0 kvm. Kjelleren er ikke målbar grunnet høyden. Adkomst fra utsiden. Inneholder boder.
Sum bygning: ca. 101 kvm.

Primærrom:
1. etasje: Entré, bad, kjøkken, trappegang og stue. ca. 57 kvm.
2. etasje: 3 soverom. ca. 41 kvm.
Kjeller: Ingen primærrom.
Sum bygning: ca. 98 kvm.
Det ble pusset opp noe innvendig i 2019, og malt utvendig i 2020.

"Frukthuset" - bolig og hybel.
Oppført i 1950.
Bruksareal:
1. etasje hoveddel: ca. 100 kvm.
1. etasje hybel: ca. 30 kvm.
Råkjeller: ca. 104 kvm.
Sum bygning: ca. 234 kvm.

Primærrom:
1. etasje hoveddel: Vindfang, gang, kjøkken, stue,vaskerom og bad. ca. 100 kvm.
1. etasje hybel: Gang, kjøkken/stue/soverom og bad. ca. 30 kvm.
Kjeller: Ingen primærrom.
Sum bygning: ca. 130 kvm.
Bygningen ble utvendig malt og oppgradert inngangsparti i 2020.
Stedlig brannvesen har kontrollert pipe.

Tilstandsrapporter fås av eiendomsmegler for hovedhuset, sidebygningen, "Huset på haugen" og "Frukthuset" og forutsettes gjennomgått før budgivning.

Oppvarming, piper og ildsteder

På slutten av 1990-tallet i forbindelse med restaureringsarbeider og gjenoppbygging av gården, ble det etablert et jordvarmeanlegg. Dette sørger for hovedoppvarmingen i hovedbygningen, med vannbåren gulvvarme i 2. etasje, og tilknyttet radiatorene i hovedetasjen. I 3. etasje er det elektrisk oppvarming. Jordvarmen sørger også for opppvarming av gårdsplassene utenfor stallbygningen.
I 2020 ble det investert i et nytt solcellepanel for ca. én million eks. mva. som produserer ca. 6000 kWh. Dette gir en besparelse på ca. kr. 100 000,- i elutgifter pr. år.

Det foreligger pålegg fra Vestfold Interkommunale Brannvesen vedrørende piper i Eskebekkveien 31 (Slettemyra) og sidebygning i hovedhuset.
Rapporter fra Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS fås av megler og forutsatt gjennomgått før budgivning.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i uregulert område og i kommuneplanens arealdel for landbruks,- natur og friluftsformål (LNF) basert på gårdens ressursgrunnlag, nåværende og fremtidig.
Iht. til bestemmelser og retningslinjer til kommuneplanens arealdel ligger Semb Hovedgård med formål LNF - spredt næringsbebyggelse og bolig. Eksisterende landbruksbebyggelse kan benyttes til kontor og næringsvirksomhet. Trafikksikker adkomst må utredes og sees i sammenheng med Golftunet og Bjerketun næringsområde. Det tillates ikke nybygg. Utearealer skal ikke benyttes til lagring og/eller deponering.

Det foreligger egen reguleringsplan med bestemmelser til golfbanen.
Det er en rekke reguleringsplaner som grenser inntil eiendommen.

Kommuneplanens arealdel med bestemmelser, samt reguleringsplan med bestemmelser for golfbanen, og reguleringsplaner for tilgrensende arealer til eiendommen er innhentet og kan fåes fra eiendomsmegler.

Eiendommens betegnelse

Gnr. 24, bnr. 1 og gnr. 17, bnr. 21 i Horten kommune.
Til eiendommen ligger i dag matriklene gnr. 19, bnr. 39 og 40. Begge matriklene ligger til den nordre teigen på Kongsodden vest for Borrevannet, og skal iht. Fylkesmannens konsesjonsvedtak skilles fra eiendommen og overdras til tilgrensende jordbrukseiendom. Selger besørger gjennomføring av dette i forbindelse med overdragelse av aksjene.

Hovedbygningen har adresse Eskebekkveien 98, 3186 Horten.
Øvrige adresser som ligger til eiendommen er:
Eskebekkveien 31, 68, 80, 84, 86, 100, 109, 113 og 115, 3186 Horten.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 24
 • Bruksnummer: 1
 • Fylkesnummer: 38
 • Fylkesnavn: Vestfold og Telemark
 • Kommunenummer: 3801
 • Kommuneområde: Horten