Meglerinformasjon
Kongsberg
Landbrukseiendom

Søum Gård - Flott beliggende gårdsbruk med 275 dekar fulldyrket jord, strandlinje til Lågen med 2 bolighus og korntørke

Komnesveien 117 og 119, 3647 Hvittingfoss
Prisantydning:
9 100 000 kr
 • Primærrom:170 kvm
 • Bruksareal:245 kvm
 • Soverom:4
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:8169.5
 • Tomteareal:633 dekar
 • Byggeår:1975
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter E
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

 • 25.09.2023 17.00 - 18.00

Adresse:

Komnesveien 117 og 119, Hvittingfoss 3647

Velkommen

Velkommen til Søum Gård på Komnes ved Hvittingfoss i Kongsberg kommune. Et flott beliggende og innholdsrik gårdsbruk med relativt sentral beliggenhet mellom Hvittingfoss og Efteløt. Eiendommen er på totalt ca. 633,9 dekar hvorav ca. 275 dekar er produktiv jord fordelt på 3 teiger hvor den største er på ca. 176 dekar. Jorbruksarealene har tilgang på vanning fra Lågen, og det har de seneste år vært dyrket korn, gulrøtter og poteter på arealene. Eiendommen har ca. 351 dekar hvorav 300 dekar er betegnet som produktiv skog. Videre er det lang strandlinje mot Lågen.

Tunet er romslig med en flott og tilbaketrukket beliggenhet i kulturlandskapet med utsikt mot Lågen. Tunet er flott opparbeidet med gressarealer, trær, bærbusker og blomster. Tunet består av to bolighus hvorav det ene er bygd i 1971 og påbygget i 1990 med et bruksareal på 245 kvm. Videre er det et eldre hus som har behov for renovering med et bruksareal på 280 kvm. Låven fungerer godt til dagens drift med varm/kaldluftstørke fra 1981 med tippesjakt og god kapasitet til eget areal. Videre er det redskapslager, snekkerverksted og lager i den gamle møkkakjelleren. Det er tre garasjer på tunet, samt et eldre bryggerhus i dårlig forfatning.

Beliggenhet

Søum Gård ligger landlig til ca. 4,6 km fra Hvittingfoss sentrum i Kongsberg kommune. Ikke langt fra eiendommen går det  nettverk av stier inn til Hajeren og over til Hof. Området har flere fine utsiktspunkter som gjør turene ekstra hyggelig. Lågen passerer 200 meter nedenfor tunet hvor det går både laks og sjøørret opp til Hvittingfossen, på oversiden av fossen går det ørrett, abbor og gjedde.  Hajerenområdet har også mange fine badeplasser, fiskemuligheter og skiløyper.

Hvittingfoss byr på et aktivt foreningsliv, kulturhus, bibliotek, ungdomsklubb og kinofasiliteter. Hvittingfoss IL har fotballgruppe, trimgruppe og allidrett, og har anlegg like ved sentrum. Anlegget består av fotballbaner, fotballhall, friidrettsanlegg, skatepark og flerbruksflater.

Skrimfjella er et eldorado for friluftsentusiaster. Området har et omfattende merket løypenett for både sommer og vinter, og er en del av det regionale løypenettet som forbinder området med Hardangervidda. En biltur unna på ca. 25 minutter ligger klatreparken Høyt og lavt Vestfold. Parken er Skandinavias største klatrepark med utfordringer for folk i alle aldersgrupper, perfekt for både familieopplevelser, vennelag og bedriftsarrangementer.


Servicetilbud
Dagligvarehandelen kan blant annet gjøres på Kiwi og Spar Hvittingfoss. Ved sistnevnte tilbys ferskvare, lokale matspesialiteter og cateringmeny. I hovedgaten i sentrum ligger det lokale butikker, frisør, sport og bensinstasjon. Kongsberg og Holmestrand ligger innenfor en radius av ca. 30 minutter, med et bredere utvalg av butikker, servicetilbud og fasiliteter.

Området gir mulighet for offentlig kommunikasjon via buss. Nærmeste holdeplass er Sødem som ligger ca. 300 meter borti veien. Ved å benytte bil tar det ca. 13 min til Svarstad, 30 min til Holmestrand, 30 min til Kongsberg, 42 min til Drammen, 43 min til Tønsberg, 52 minutter til Skien og 1 time og 13 min til Oslo.

Fra eiendommen er det gangavstand til Hvittingfoss barne- og ungdomsskole. Kommunen har flere barnehager ikke langt fra tunet. Videregående skole ligger i Kongsberg og Holmestrand

Adkomst

Eiendommen har adkomst fra fylkesveien og via privat vei.

Jord, skog og tun

Det er totalt ca. 275 daa fulldyrka jord fordelt på 3 teiger hvor den største er på ca. 176 daa. Ifølge eier er det tilgang til vanning fra Lågen.
- Jordkvaliteten er definert som svært god og noe god.
- Fulldyrka er registrert med middels og noe stor overflateerosjonsrisiko.
- Organisk materiale i klasse 6 i overflatesjiktet.
-  Dominerende teksturgruppe i plogsjikt er siltig lettleire, siltig sand og noe mellomsand
-  Dreneringstilstanden oppgis å være tilfredsstillende
-  Fulldyrka har små driftstekniske begrensinger.
-  Det dyrkes korn, gulrøtter og poteter.
-  Deler av fulldyrka aral på ca. 15 daa er planert.
- Teigen på 175 dekar er forpaktet bort, og det er 5 år igjen på avtalen.

Skog
Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 351 daa med ca. 300 daa produktivt areal. Det er avholdt en Skogplan (SP) med takstår 2001 og gjeldende for perioden 2002-2012. SP har definert ca. 286 daa som
produktivt og ca. 246 daa som produktivt og drivverdig. Forskjellen mellom NIBIO og SP er innenfor normalen. Skogen er dominert av høy og middels bonitet.
Det framkommer ikke naturvernområder på kartet, men to MIS-figurer (Miljøregistreringer I Skog)

Ifølge kommunen er siste avvirkning i 2022 hvor det er levert 121 m3 og er det er eneste hogst etter avholdt SP. Tillagt ca. 20% gir dette et skogsvolum på ca. 150 m3. Stående volum er pr 2002 var oppgitt til å være ca. 1.518 m3 på drivverdig areal. Tilveksten er beregnet til ca. 65 m3/år/. Fra og med 2002 gir dette en samlet tilvekst ut 2022 på ca. 1.300 m3,men det er avvirket ca. 150 m3. Et anslag på dagens stående volum på drivverdig areal er derfor ca. 2.650 m3 som utgjør ca. 9.3 m3/daa.

Det er ifølge kommunen ikke utført skogkultur eller planting etter avholdt SP.

Hoveddelen av skogen ligger nord for hovedveien og stiger fra ca. 100 moh til ca. 400 moh. Det går en driftsvei fra Komnesveien og i sydenenden av skogen og bort til Sauefaret. Selv om ca. 246 daa er definert som produktivt og drivverdig er det i hovedsak krevende driftsforhold.

Treslag i skogen er fordelt på 57% furu, 36% gran og 7% lauv. Skogen hadde i 2002 en stor hogstklasse 5 som utgjorde 35%. Hogstklassesammensetningen i 2023 er ikke kjent eller beregnet.

Jakt

Jakta vil fra 2024 bli organisert i et nytt jaktlag som omfatter Ca. 22.000 mål. Antatt kvote vil være på 4 elg. Jaktlaget leier areal av denne eiendommen og grunneier kan delta i jaktlaget mot en redusert leie. Jaktlaget vil også organisere rådyrjakta. Fugl og hare kan jaktes på egen eiendom.

Innhold og standard

Våninghus - Komnesveien 119 - 245 kvm BRA - Byggeår 1975
Våninghuset er oppført i 1975 og påbygget 2. etasje i 1991. Boligen er over to etasje pluss kjeller og har totalt 2 soverom i 1. etasje og 2 soverom i 2. etasje.

Entrè: Fra gårdsplassen er det adkomst til en liten gang med plass til oppheng av klær. VIdere er det adkomst til gang som har adkomst til bad, to soverom, kjøkken og stue.

Bad/vaskerom og WC-rom. Badet i 1. etasje har nyere innreding og speilskap over servant. Videre er det dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin. Det er plater på vegg og laminat på gulv. Det er også et praktisk WC-rom i 1. etasje.

Kjøkken: Kjøkkenet har ny innredning fra 2011 med profilerte fronter, laminert benkeplate, rustfri oppvaskkum, komfyr, opplegg for oppvaskmaskin og plass for kjøleskap. Det er godt med oppbevaringsplass i over- og underskap. Videre er det plass til et spisebord på kjøkkenet.

Stue: Stuen i 1. etasje er romslig og går i en L-form fra kjøkkenet og tilbake til gangen. Her er det god plass til både sofa og spisebord. Videre er det flott utsyn sydover mot Lågen. Varmepumpe montert i stuen samt en flott peisovn i stuen fra 2021. Fra stuen er det en terrassedør med adkomst ut til hagen og en vestvendt terrasse med terrassetak.

Soverom: Det er to soverom i 1. etasje. Det største soverom har innebygd garderobe, samt adkomst til en Walk-In garderobe. Her er det god plass til dobbeltseng og tilhørende nattbord. Det andre soverommet har også garderobeskap og plass til seng.

2. etasje:  I 2. etasje er det en romslig loftsstue med god plass til både sofa og annet møblement. Her er det flott utsikt mot Lågen. Videre er det to romslige soverom og et baderom fra 1991. Her er det dusjkabinett, toalett og servant. Varmekabler på gulv.

Boligen har kjeller med et areal på 75 kvm som inneholder trapperom, gang og 4 stk boder/kjellerrom.

Tekniske installasjoner
Boligen har vannrør av kobber og avløpsrør av plast. Naturlig ventilasjon. Oppvarming via varmepumpe og varmekabler i gulv samt peisovn. Varmtvannsbereder på 287 liter. Avløp til privat septiktank med kommunal tømming. Vann fra privat brønn som er koblet til oppkomme. Ny pumpe og trykktank montert i 2023.

Utdrag fra tilstandsrapport: Det er avvik fra godkjente tegninger: Enkelte vegger i 2.etg er flyttet sett ut fra tegninger fra 1991. En gang er etablert. I 1.etg inngår opptegnet garderobe i soverommet. I kjeller er det færre rom en på opprinnelig tegning.

Kårbolig - Komnesveien 117 - Oppført ca. 1775 - 269 kvm BRA.
1. etasje, 144 kvm P-rom som inneholder: Bad, kjøkken, 3 stuer, hall m/trapp, gang og vindfang.
2. etasje, 76 kvm P-rom som inneholder: 4 soverom og gang. S-rom 37 kvm som er 4 stk loftsboder.
Kjeller, 12 kvm som inneholder trapperom og bod/kjeller.

Kårboligen er opprinnelig fra ca. 1775, men er påbygget i flere omganger, sist i 1984. Tak på hoveddel er lagt om i 2001, øvrig tak er fra 1984. Det er generelt et stort vedlikeholdsbehov på dette huset.

Tekniske installasjoner
Boligen har vannrør av kobber og avløpsrør av soil og plast. Naturlig ventilasjon. Varmepumpe fra 2008. Varmtvannstank på ca. 200 liter. Forøvrig oppvarming via 4 stk eldre vedovner og en plassmurt peis. Boligen har 2 stk teglsteinspiper. Vann fra privat brønn via uthus. Avløp til privat septiktank med kommunal tømming.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i uregulert område som i kommuneplans arealdel er avsatt til LNF (landbruk, friluft og natur).
Eiendommen ligger under flere henssynssoner:
Delareal: 247 704 m2, hensyssone H320: Flomfare
Delareal: 267 654 m2, Hensynsone 310_17: Ras- og skredfare
Delarea:l 8 989 m2, Hensynsone H370_54: Høyspenningsanlegg (inkl høyspentkabler). Det går høyspentkabler over eiendommen(dyrka mark).
Delareal 490 m2, Arealbruk: bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone,Nåværende
Delareal 35 777 m2, Hensynsone H220: Støy Gul sone iht. T-1442
Delareal 288 644 m2, Hensynsone H310: Ras- og skredfare
Delareal 4.940 m2, Hensynsone H210: Støy Rød sone iht. T-1442

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 31
 • Bruksnummer: 2
 • Fylkesnummer: 30
 • Fylkesnavn: Viken
 • Kommunenummer: 3006
 • Kommuneområde: Kongsberg
Les mer