Meglerinformasjon
Sandefjord - Unneberg
Landbrukseiendom

Sandefjord | Nordre Bergan Gård på Råstad. Innholdsrik gård i full drift med variert produksjon

Råstadveien 241, 3239 Sandefjord
Prisantydning:
15 000 000 kr
 • Primærrom:166 kvm
 • Bruksareal:234 kvm
 • Soverom:4
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:10972.5
 • Tomteareal:371 dekar
 • Byggeår:1900
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter G
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Råstadveien 241, Sandefjord 3239

Velkommen

Velkommen til Nordre Bergan Gård på Råstad i Sandefjord kommune. Eiendommen er på totalt 371,9 daa, hvor 249,3 daa er fulldyrket jord. I dag er gården i full drift med variert produksjon, og er godt kjent for sin innholdsrike gårdsbutikk med kortreist mat.

Gårdstunet er solrikt og flott opparbeidet, og omkranses av flere velholdte bygninger. Her er det driftsbygning, lagerbygg, presseribygg og sidebygning. Våningshuset er over tre plan og er svært innbydende. Kjøkkenet fikk ny, smakfull innredning i 2014 og ligger i åpen løsning mot spisestuen. Stuen er lun og koselig.

Videre er det bad, vaskerom og fire gode soverom med garderobe. Førstnevnte ble pusset opp i 2021 med delikat resultat. I 2022 ble det montert varmepumpe, og for øvrig er oppvarming med fire ildsteder. Velkommen!

Beliggenhet

Eiendommen ligger i et landlig og naturskjønt område på Råstad i Sandefjord kommune. Bussen stopper rett på utsiden, og like ved finner du både togstasjon og Torp flyplass. Det tar 10 minutter å kjøre til sentrum med alt av bymessige fasiliteter.

Sandefjord er kjent som en fantastisk sommerby, og her er rike muligheter for vannsport både på og under vann. I sentrum finner du nydelige parker, stor lekeplass og påkostede idrettsanlegg. Byen har også mye å tilby deg som er glad i vinter, med en rekke oppkjørte skiløyper, lysløyper, skøytebaner, ishall og helårs hoppbakke. For golfentusiaster byr Sandefjord Golfklubb på en flott, 18-hulls golfbane på Marum, få kilometer utenfor byen.

Vest for sentrum ligger Bugårdsparken, Sandefjords hovedanlegg for idrett. Her er det tilrettelagt for 18 idretter og ute er et stort friområde med stier og vannspeil. Ved ungdomsskolen er det en nyere aktivitetspark med hinderløype, ballbaner, skileikområde, skatepark, volleyballbane og petanquebanen.

Det tar ca. 12 min å kjøre til Lahellefjorden med Lahelle badeplass som har fin sandstrand og gressbakke. Skjellvika ligger også kun en liten kjøretur unna og har langgrunn, barnevennlig strand med nydelige svaberg, stupebrett, kiosk og toalett


Servicetilbud
Dagligvarehandelen kan blant annet gjøres på Obs Sandefjord, Meny Haslesenteret og Extra Haslebakken. Ønsker du ytterligere servicetilbud har Sandefjord flotte handlegater og Hvaltorvet kjøpesenter med over 50 butikker. Fra sentrum går det også daglige avganger med båt til Strømstad, noe som gir mulighet for hyggelig grensehandel.

Nærmeste bussholdeplass er Bergan nordre som ligger ved hovedveien. Ved å benytte bil tar det ca. 3 min til Sandefjord lufthavn Torp, 10 min til Sandefjord sentrum, 25 min til Larvik, 25 min til Tønsberg, samt 1 time og 30 min til Oslo.

Fra eiendommen er det 2,8 km til Unneberg barneskole og 5,3 km til Breidablikk ungdomsskole. Det finnes flere videregående skoler i nærliggende områder, samt et godt utvalg av både private og kommunale barnehager.

Kort fortalt
- Landbrukseiendom i full drift.
- Totalareal på 371,9 daa. hvorav 249,3 daa er fulldyrket jord.
- ca. 5.500 epletrær fordelt på 43 daa.
- Flere velholdte bygninger.
- Sidebygning med kontor/oppholdsrom(ikke søkt).
- Naturskjønt gårdstun.
- Sol fra morgen til kveld.
- Våningshus over tre plan.
- Smakfullt kjøkken fra 2014.
- Åpen løsning mot spisestuen.
- Koselig stue med åpen peis.
- Delikat bad pusset opp i 2021.
- Romslig vaskerom i kjelleren.
- Fire soverom med garderobe.
- Varmepumper fra 2022.
- Totalt fire ildsteder.
- Enkelte vinduer fra 2015-2017.
- Elskap med automatsikringer.

Uteområde
Landbruket har landlig og naturskjønn beliggenhet og er 371,9 daa stor, hvor 249,3 av disse er fulldyrket jord. Gårdstunet er solrikt og pent opparbeidet med plenarealer, hekk, trær, prydbusker, hellelagte uteplasser og en stor, gruset gårdsplass.


Hele området er svært velstelt og legger til rette for utvendig hygge gjennom sommeren - her er det bare å lene seg tilbake og nyte de idylliske omgivelsene. I tillegg til våningshuset er det oppført en driftsbygning, lagerbygg, presseribygg og garasje med leilighet, som alle holder god standard. 


Parkering
Det er god plass til både små og store kjøretøy på gårdsplassen, samt i driftsbygningen.

Adkomst

Eiendommen har adkomst fra kommunal vei via privat stikkvei.

Jord, skog og jakt

Dyrket mark
Dyrka mark er oppgitt å være 249,3 dekar. Dette er fordelt på 6 skifter fra 4,4-85,3 dekar. Produksjonen pr. i dag er korn, epler og gresskar. Det er 3 kummer/tilkoblinger for vanning som dekker ca 80 dekar. Kilde er kommunalt ledning med m3 pris. Dominerende tekstur består av mellomsand, finsand, litt grus, sandig silt og noe innsalg av lettleire. Deler av jorda er brutt opp på 1970 tallet. Det meste opplyses å være drenert på
1970/80 tallet samt vedlikehold av grøfter etter behov. Hovedsakelig lite erosjonsfare men enkelte partier kan det forekomme. I dalbunner mot nord er det vesentlig at avløp/ åpen grøft har god avrenning. Forekommer noe uønsket kantvegetasjon men i mindre grad. Det oppgis at avling på korn ligger mellom 400-600 kg.

Epleproduksjon:
Sorter på eiendommen
Rød Gravenstein
Rød Elstar
Aroma
Rød aroma
R-Granest.
Summerred
Discovery
Aroma spindel
Aroma Danmark
Det er ca 5500 trær fordelt på 43 dekar over 3 skifter. Varierende alder fra 5-42 år. Snittalder er 22 år. I 2022 opplyser eier at det var en avling på ca 80 tonn epler.

Skog
Skogen består av 4 teiger. De har god tilgang fra offentlig vei. I følge tall fra NIBIO er det 105,3 dekar produktiv skog. I tillegg er det 10,8 dekar annet uproduktivt areal. Skogbruksplanen fra 2008 oppgir et totalt produktivt skogareal på 98 dekar. Da dette er et marginalt avvik er 105 dekar lagt
til grunn for beregning. Data fra sist oppgraderte skogbruksplanen fremskrevet til 2021. Etter takseringsåret er det tatt ut ca 727 m3. Ut fra tilvekst er
dette kompensert slik at oppgitte tall er ca det som planen oppgir. Total kubikkmasse er oppgitt til 1184 m3. Dette hovedsakelig i hogstklasse 2 og 3.
Tilvekst totalt 48 m3 og produksjonsevne under optimale forhold og fordeling 79 m3,  produksjonsevne pr dekar 0,81 m3.
Bonitetsfordeling: Høy bonitet 60,4 dekar(57%), middels 40,7  dekar(39%) og lav bonitet 4,2 dekar(4%)
Fordeling treslag: Gran 72 %. furu 15 % og lauv 13 %.
Det kan være noe avvik på dette da det er avviket endel etter takst året.

Skogkultur:
Det er plantet etter hogst foruten sist i 2021. Dette skal gjøres 2023 ifølge eier.

Innhold og standard

Våningshus
1. etasje: Entré, gang, kjøkken/spisestue, stue og wc-rom.
2. etasje: Gang, bad/wc, 4 soverom og 2 kott.
Kjeller: Vaskerom og to innredede rom.

Entré: Fra gårdsplassen er det skifertrapp opp til en tram med mørk ytterdør og to sidefelt i glass. Vel inne venter en romslig entré med flott lysinnslipp fra flere vinduer. Entreen har flislagt gulv og hvitmalte panelvegger, og langs den ene veggen er det flere garderobeskap. Det er også plass til annet møblement.

Kjøkken/spisestue: Boligen har et stort og smakfullt kjøkken i åpen løsning med spisestuen. Den åpne løsningen gir gjennomgående lys og danner et herlig allrom for matlaging, måltider og hyggelige samtaler. Gulvet er i heltre eik, mens veggene har malt panel. Himlingen over spisestuen har synlige dragere, mens himlingen over kjøkkenet er slett med innfelte downlights. Videre har rommet en peisovn og varmepumpe for ekstra komfort.

Kjøkkenet fikk en ny og rikt utstyrt innredning med integrerte hvitevarer i 2014. Innredningen er montert langs to vegger og har i tillegg en bred halvøy med ekstra oppbevaringsplass. I forlengelse av innredningen, under vindu, er det laget barløsning med sitteplasser.

Skap og skuffer har mørke profilerte fronter, som gir en fin kontrast til de hvite laminatbenkeplatene. Videre er kjøkkenet utstyrt med oppvaskkum, koketopp, stekeovn i høyskap og oppvaskmaskin, samt plass til kjøleskap. Det er verdt å merke seg at det er bakerovn i kjelleren. Fra spisestuen er det tofløyet vitrinedør inn til stuen.

Stue: Boligen har en koselig stue med vegger malt i en stilig, brent oransjefarge. Gulvet er i heltre eik, og i hvitmalt himling er det dragere. Også stuen har gjennomgående lys, samt en åpen peis som gjør det lille ekstra. Stuen har plass til både sofa, tv-løsning og godstoler.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har bad, toalettrom og vaskerom. Badet ligger i andre etasje og ble pusset opp i 2021 med delikat resultat. Gulv og vegger har fliser, og det er varme i gulvet. Himlingen er kledd med stilige treplater og har innfelte downlights i sort utførelse. Øvrige detaljer er også sorte. Badet har dusjnisje med regnfallsdusj og hånddusj, vegghengt toalett og plassbygd benkeinnredning med nedfelt servant. Bak innredningen er det et stort speil.

Vaskerom: I kjelleren er det et romslig vaskerom med betonggulv og vegger. Vaskerommet har utslagsvask og opplegg for vaskemaskin/tørketrommel, og rommets størrelse gjør det enkelt å innrede med benk, hyller og lignende.

Soverom og garderobe: Boligen har fire gode soverom i andre etasje. Hovedsoverommet er pusset opp i nyere tid med malte vegger, downlights i himling og en bred skyvedørsgarderobe med mørke fronter. De andre soverommene har plassbygde garderobeskap, og i samme etasje er det to kott. Gården har for øvrig gode lagringsmuligheter. 

Sidebygning
1. etasje: Stue, soverom, kontor, bad/wc, hems og lager. Omgjøringen i sidebygningen er ikke omsøkt eller godkjent.

Ved siden av våningshuset er det en sidebygning som er innredet med stue, soverom, kontor, bad og lager. Sidebygningen er på nærmere 90 kvm og ble oppgradert i 2007 med nye vinduer og dører. Stuen er romslig og har mønet tak, samt trappestige opp til en hems. Stilen er sjarmerende med en kombinasjon av hvitmalt panel, laftet tømmer og synlige åser. Badet er flislagt og utstyrt med dusjnisje, toalett og benkeplate med nedfelt servant.

Oppvarming - Teknisk
Våningshuset har oppvarming med elektrisitet og vedfyring. Enkelte rom har panelovner, det er gulvvarme på badet og montert varmepumpe i spisestuen i 2022. Boligen har for øvrig vedovn, peisovn og to gruepeiser, hvor en benyttes som bakerovn. Varmtvann er fra en 200 liters bereder fra 2008.I sidebygningen er det også varmepumpe fra 2022.

Ventilasjonen er naturlig, utenom på bad og kjøkken som har mekanisk avtrekk. Boligen er tilkoblet offentlig vann, men har avløp til privat septiktank. Enkelte steder i boligen er det rør-i-rør system fra 2021. Sikringsskapet har automatsikringer.

Reguleringsforhold

Hoveddelen av eiendommen ligger i et uregulert område som i kommuneplans arealdel for LNF (landbruk, friluft og natur).
Deler av eiendommen ligger under hensynssone H210, H220, H310 og H710.
H210 og H220 gjelder støysone for Torp flyplass.
H310: Er betegnet som kvikkleireområder i kommuneplanen. Dette gjelder 163 dekar av eiendommen.  Innenfor områder angitt som faresone kvikkleire skal det utføres geotekniske undersøkelser før tiltak iverksettes. Dette gjelder også terrengmessige inngrep som er unntatt søknadsplikten etter plan- og bygningsloven § 20-1.
H710 gjelder et område på eiendommen på ca. 77 dekar. Dette er båndlagt for regulering og er under Torp regionale næringsområde.
Videre er det et lite areal på eiendommen som er avsatt til helårsboliger i LNF, samt et område på 48 kvm som er underlagt vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er/er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 62
 • Bruksnummer: 3
 • Fylkesnummer: 38
 • Fylkesnavn: Vestfold og Telemark
 • Kommunenummer: 3804
 • Kommuneområde: Sandefjord - Unneberg
Les mer