Meglerinformasjon
Hjartdal - Sauland
Landbrukseiendom

Sauland - Ny pris! Sentrumsnær landbrukseiendom i naturskjønne omgivelser ved Hjartdøla. 2.158 daa med jakt- og fiske

Saulandsvegen 361, 3692 Sauland
Prisantydning:
4 200 000 kr
 • Primærrom:145 kvm
 • Bruksareal:178 kvm
 • Soverom:3
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:18190.6
 • Tomteareal:2158 dekar
 • Byggeår:1985
 • Energimerking:Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter F
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Saulandsvegen 361, Sauland 3692

Velkommen

Åmot Nedre gård er en flott landbrukseiendom i naturskjønne omgivelser, grensende til elva Heddøla. Det er få minutter å kjøre til Sauland sentrum med matbutikk, barnehage og skole. Gården er på 2158,8 daa hvorav  31,4 daa er dyrka mark, 215,5 daa produktig skog og 1885,8 daa utmark. Tunet er bebygget med et koselig våningshus, en eldre bolig med total behov for restaurering fra 1803, en driftsbygning, vognskjul og garasje. Eiendommen har også jakt- og fiskerettigheter.

Våningshuset ble bygget i 1986 og fremstår velholdt og ble sist oppdatert i 2005 med nytt kjøkken og enkelte overflater. Kjøkkenet har en landlig stil med de fleste hvitevarer integrert. Utenfor kjøkkenet er det spisestue og stue med nyere vedovn. Videre har boligen et bad, toalettrom og vaskekjeller, samt kjellerstue, tre soverom og kjellerinngang.

Kort fortalt
- Landbrukseiendom på 2158,8 daa.
- Naturskjønn beliggenhet ved Heddøla.
- Få min kjøring til Sauland sentrum.
- Driftsbygning, vognskjul og garasje.
- Pent våningshus og eldre kårbolig.
- Vakker utsikt over mark og åskammer.
- Dyrka mark, skog og utmark.
- Jakt- og fiskerettigheter medfølger.
- Entré i første og egen kjellerinngang.
- Kjøkkeninnredningen var ny i 2005.
- Stue og spisestue med vedovn.
- Rentbrennende vedovn fra 2017.
- Kjellerstue for ytterligere privatliv.
- Baderom med dusjhjørne og wc.
- Eget toalettrom og vaskekjeller.
- Tre soverom med plass til skap.

Beliggenhet

Gården ligger i idylliske omgivelser, grensende til elven Heddøla, og med vakker utsikt mot åkerlapper og skogkledde åser. Våningshuset, sammen med en eldre kårbolig og driftsbygning, danner et stort tun med gruslagt gårdsplass, hellelagte gangareal, plen og naturlig vegetasjon. Plenen er velstelt og legger til rette for ballspill, trampoline, lek og moro. På eiendommen er det også oppført et vognskjul og garasje som ligger noe mer tilbaketrukket fra øvrige bygninger.

Fra stuen i våningshuset er det utgang til en terrasse med plass for grilling og avslapping. Terrassen har beisede gulvbord, rekkverk med stående panel og trapp ned til gårdstunet. Deler av terrassen er overbygget av en balkong som har utgang fra ett soverom i andre etasje. Utsikten fra balkongen er nydelig over store deler av eiendommen og omkringliggende jorder.

Eiendommen er på totalt 2158,8 daa, bestående av dyrket mark, skog og utmark med jakt- og fiskerettigheter.

Adkomst

Tunet har adkomst fra Saulandsvegen. Det er gode parkeringsmuligheter på gårdstunet, i tillegg er det en vognskjul med tilbygget garasje.

Jord, skog og tun

Eiendommens totale areal er på 2158,8 dekar i henhold til NIBIOs gårdskart og består av 6 teiger. Arealene er fordelt på følgende måte. 31,4 dekar fulldyrket jord, 215,5 dekar produktiv skog, 1.885,8 dekar annet markslag og 26,1 dekar bebygd, vann, vei.

Dyrka mark
Den fulldyrka jorda er på totalt 31,4 dekar og er samlet i en teig rett utenfor tunet. Jordart er betegnet som sand og morene, kulturtilstand ansees som god og det er selvdrenerende med lukket bekk tvers over. Området kan være flomutsatt. Arronderingen er god og det er tilgang på vann for eventuell vanning. Teigen er flat.

Skog
Den produktive skogen er på totalt 215,5 dekar og består av tre teiger. Det er veinett sammen med andre eiendommer som gir tilgang til skogen. Det er 250 meter til bilvei i snitt.

Stående drivbare arealer: 1 452 m3
Tilvekst: 65 m3
Produksjonsevne: 72 m3
Bonitet i %
H: 4%
M: 58%
L: 38%
Aldersfordeling i % HKL: I: 0, II: 25, IV 2, V: 51
Foredling treslag: Gran: 62%, Furu: 33%, Lauvskog: 5%
Registereringsår: 2011, det skal være tatt ut ved siden registreringen.
Skogen ansees for å ha greie maskinelle forhold.

Utmark/annet areal
Utmarka er på 1885,8 dekar og strekker seg fra dalen på ca 600 moh og opp til Heksfjell på ca. 1050 moh. Det er veinett som går helt inn til der utmarka begynner nederst i dalen. Utmarka inneholder Flisetjønn som er to mindre vann på toppen av fjellet. Ca. 1830 dekar utmark er under vern mot fjell (det aller meste av den sørvestlige teigen).

Jakt og fiske

Eiendommen er en del av et Storvald hvor det jaktes hjort, elg og rådyr. Eiendommen er pliktig til å ta del i dette jaktlaget, og får årlig kjøtt som betaling. Ny grunneier blir tatt inn som medlem. Årsmøtet godkjenner nye jegere til jaktlaget. 
Forøvrig har eiendommen rett til småviltjakt på egen eiendom.
I følge eier har eiendommen fiskerett i Heddøla, samt vann på fjellet som ligger på eiendommen.

Ta kontakt med megler for mer informasjon.

Innhold og standard

Hovedbolig

Entré: Våningshuset har et trivelig, overbygd inngangsparti med nyere gulv av impregnerte materialer og hvitmalt rekkverk. Ytterdøren er fra 2018 og har glassfelt. På innsiden har entreen hvitmalt panel på veggene og vinylbelegg på gulvet. Det er direkte adkomst til toalett og videre innover er det en gang med plass til garderobeskap.

I tillegg til innvendig trapp er det også egen adkomst til kjelleren via utvendig trapp og en ytterdør fra 2008. I entreen innenfor er det hvitmalte vegger, vinylbelegg og rikelig med oppbevaringsplass i flere garderobeskap.

Kjøkken: Kjøkkenet ligger i eget rom med enkel tilgang til spisestuen som ligger vegg-i-vegg. Kjøkkeninnredningen var ny i 2005 og har en praktisk hesteskoform med god skap- og benkeplass. Skuffer og skap er i landlig stil med hvite profilfronter og sposseglass. Det hele gjøres komplett med heltre benkeplate, nedfelt, dobbel kum i hjørneløsning og hvite fliser på veggene i bakkant.

Koketopp, stekeovn og kjøl/frys er integrert. Over koketoppen er det avtrekk fra kjøkkenventilator i grue og det er opplegg for oppvaskmaskin i kjøkkenbenken.

Stue og spisestue: Boligen har en romslig stue med tilliggende spisestue, kun adskilt av trapperom og pipe. Begge stuene har lysmalt panel på veggene og parkettgulv fra 2005. Tilknyttet pipen er det en stor, rentbrennende vedovn fra 2017. Hver av stuene har vinduer med nydelig utsikt og fra stuen er det utgang til en herlig terrasse.

Kjellerstue: Boligen har også en trivelig kjellerstue hvor man kan trekke seg tilbake og nyte egentid, se på en god film eller bare være sammen. Stuen har tregulv, trehvitt panel på veggene og god plass til møblement. To høytsittende vinduer tilfører naturlig lys, og en vedovn gjør det varmt og godt.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har ett bad i andre etasje, toalettrom i første etasje og vaskekjeller. Baderommet er i original stand med lyst, sandfarget vinylbelegg på gulvet og hvitsjatterte våtromsplater på veggene. Baderomsinnredningen er i hvit, profilert utførelse.

Den består av over- og underskap, servant nedfelt i benkeplate og speil med belysning. Videre er badet innredet med et gulvmontert toalett under skråhimling og et åpent dusjhjørne med høyt bunnkar og dusjgarnityr montert på vegg.

Toalettrom og vaskerom: Toalettrommet ligger rett innenfor inngangsdøren. Her er det rutet gulvbelegg i en rustrød farge og vegger kledd med hvit tapet. Av innredning har rommet speil over servant og et gulvmontert toalett. I vaskekjelleren er det skyllekum og opplegg for vaskemaskin.

Soverom og garderobe: Boligen har tre soverom som ligger tilbaketrukket i andre etasje sammen med badet. Hver av rommene har malte vegger, vinylbelegg på gulvet og skråhimling. Det ene rommet har i tillegg utgang til lun balkong med nydelig utsikt. I kjelleren har boligen det meste av oppbevarings- og lagringsplass. Her er det flere garderobeskap i entreen, kott og en bod. For øvrig er det mer lagringsplass i omkringliggende bygninger.

Planløsning - Gammelt våningshus
Boligen er av eldre standard og krever full rehabilitering/renovering.
Kjeller: Jordkjeller.
1. etasje: Hall, stue, kammers og kjøkken.
2. etasje: Gang, kott og 3 soverom.


Det gamle våningshuset er plassert ytterst på tunet. Huset ble antatt bygget i 1803 og står oppført i SEFRAK-registeret. Med unntak av taket som ble tekket om i 1960 er det ikke utført  oppgraderinger, og huset har stått ubebodd fra 1986.

I første etasje av kårboligen er det hall, stue, kammers og et kjøkken. I andre etasje er det gang, kott og tre "soverom". De innvendige overflatene består hovedsakelig av malt eller ubehandlet panel på veggene, og malte, eller teppebelagte gulv. Boligen har innlagt strøm, men ingen varmekilder.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset oppvarmes med stedvis panelovner. I tillegg er det muligheter for vedfyring med stor vedovn fra 2017 i stuen og vedovn i kjellerstuen. Ildstedene er tilknyttet pipe som ble rehabilitert med stålrør i 2011. Det er mekanisk avtrekk fra kjøkken og wc. De øvrige rommene ventileres naturlig.

Sikringsskapet har skru- og automatsikringer. Videre har boligen en varmtvannsbereder på ca. 200 liter. Boligen har vann fra egen brønn, men er klargjort for tilkobling til kommunalt vann.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i uregulert område og i kommuneplans arealdel for LNF-noverande (landbruk, friluft og natur).
Tunet og den nordlige delen av eiendommen ligger i faresone for flom ihht. kommunedelplan.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt.

Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.

Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.

Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis.
Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 77
 • Bruksnummer: 3
 • Fylkesnummer: 38
 • Fylkesnavn: Vestfold og Telemark
 • Kommunenummer: 3819
 • Kommuneområde: Hjartdal - Sauland
Les mer