Meglerinformasjon
Bykle
Landbrukseiendom

Småbruksdrøm i Setesdalen med nytt bolighus, utleiehytte og to bra driftsbygninger. Ingen boplikt, ingen odel.

Livegen 18, 4754 Bykle
Prisantydning:
10 500 000 kr
 • Primærrom:219 kvm
 • Bruksareal:224 kvm
 • Soverom:5
 • Boligtype:Landbrukseiendom
 • Eieform:Eiet tomt
 • Kommunale avg:26552.5
 • Tomteareal:86 dekar
 • Byggeår:2018
 • Energimerking:
Hva koster lånet?

Husk å bestille/laste ned prospekt så du kan stille godt forberedt på visning.

Visning:

Kontakt megler

Adresse:

Livegen 18, Bykle 4754

Velkommen

Velkommen til Livegen 18 og 20 i Bykle kommune! Spennende småbruksmulighet med flott våningshus, nyere utleiehus, og to bra driftsbygninger som gjør at det her bare er å iverksette drømmen om livet på landet. Dagens eiere har førtien vinterfora villsauer, to hester, 18 dyktige høner, fire katter og en hundt, men her er det plass til både mer og flere. Sjekk gjerne ut www.liigard.no for å bli inspirert!

Beliggenhet

Eiendommen ligger rolig og usjenert til i Bykle sentrum med gangavstand til skoler, barnehage, butikk og offentlig tjenestetilbud, Det er ca. 29 kilometer til Hovden skisenter og til Valle som har videregående skoler. Kristiansand og Kjevik lufthavn er ca. 185 kilometer unna. Flotte turmuligheter hele året gjennom med turstier, oppkjørte og snøsikre skiløyper, alpinanlegget på Hovden og fine muligheter for frikjøring. Bykle er den største Agderkommunen når det gjelder areal og høyeste fjell i kommunen er på hele 1507 moh, faktisk ligger 6/7 av kommunen over 900 moh. En stor del av kommunen er også innenfor landskapsvernområde og er både trekkområde og kalvingsområde for villrein.

Adkomst

Dersom du kjører Riksveg 9 i nordlig retning mot Bykle tar du av til Livegen som er første kjørbare veg på høyre side etter å ha passer Bykle kyrkje. Følg Livegen ca. 300 meter og du kommer til eiendommen. Det vil bli skiltet til eiendommen fra hovedvegen ved fellesvisning.

Jord, skog og tun

Ifølge Nibios gårdskart for eiendommen har denne en teig med følgende arealfordeling:

Fulldyrka jord: 14,8 daa
Overflatedyrka jord: 3,3 daa
Innmarksbeite: 2,3 daa
Produktiv skog 36,2 daa
Annet markslag: 26,0 daa
Bebygd, samf. vann: 4,1 daa
Til sammen: 86,7 dekar

Dyrka jorda, beiter og skog blir benytta til beite for sauer og hester i dag, samt at på en del av det fulldyrka arealet er det anlagt en ridebane.
Skogen gir ved til eget bruk og god livd for dyr som er på beite.
Eiendommen grenser til elva Otra mot sørøst.
Bolighuset er plassert midt på eiendommen sammen med den nye driftsbygningen, og gamlefjøsen ligger sammen med "hytta" til høyre ved adkomsten til eiendommen.

Dagens eiere har tilgang til fjellbeiter i Bykle og dette vil trolig kunne videreføres.

Jakt

Det er mulighet for småviltjakt og reinsjakt gjennom Bykle fjellstyre. Se opplysninger om dette på byklefjellstyre.no.
Innbyggere i Bykle kommune kan fiske gratis med stang og inntil 5 garn per husstand i vann innenfor Bykle statsalmenning.

Innhold og standard

Våningshus:

Innhold:

1. etasje:
Entre, TV-stue med trapp til 2. etasje, soverom 1 med tilhørende bad i egen gjestedel, garderobe, bad, stue, kjøkken/allrom, gang med trapp til 2. etasje, soverom 2, vaskerom, bod.
2. etasje:
Gang, soverom 1, soverom 2, soverom 3, bad, kott.

Standard:

Kjøkken:
Pent og innholdsrikt kjøkken med glatte, mørke mdf-fronter og hvit benkeplate i stein. God plass til stort spisebord og direkte utgang til fin terrasse. Kjøkkenet er utstyrt med dobbel kjøkkenvask, kokeplater med gassbluss, stekeovn, oppvaskmaskin og frittstående kjøleskap som medfølger.
Innmurt peisovn på kjøkken og delvis åpen løsning til stue.

Bad 1, 1. etasje:
Pent og praktisk bad som har fliser på gulv og panel på vegger. Rommet er utstyrt med vegghengt wc, dusjhjørne med innfellbare dører, speil og servant med underskap. Gulvvarme og avtrekk via felles ventilleringssystem.

Bad 2, 1. etasje:
Stilfult baderom som har fliser på gulvet og panel på veggene. Det er utstyrt med badekar med svingbar dusjvegg, vegghengt wc, dobbel servant, speilskap og gulvvarme. Felles ventilering.

Bad 3, 2. etasje:
Dette badet står godt i stil med de to i første etasje, og har fliser på gulv og panel på vegger. Dette badet er utstyrt med dusjhjørne med innfellbare dører, servant med underskap, speilskap, vegghengt wc og gulvvarme.

Gulv:
Eikeparkett, fliser, malt furugulv, belegg.

Vegger:
Trepanel.

Himling:
Trepanel.

Vinduer:
Isolerglass.

Taktekking:
Torvtak.

Annet:
Balansert ventilasjon. Varmepumpe i TV-stue.

Fritidsbolig/utleiebolig:

Innhold:

1. etasje:
Entre med bodplass, bad, kjøkken og stue i åpen løsning med utgang til terrasse og veranda. Trapp til andre etasje fra stuen.
2. etasje:
Gang, soverom 1, soverom 2, soverom 3, soverom 4, bad.

Standard:

Kjøkken:
Innholdsrikt kjøkken i åpen løsning med stuen. Hvite, glatte fronter på benkeskap og høyskap. Heltre benkeplate i eik. Integrerte hvitevarer bestående av oppvaskmaskin, koketopp, stekeovn, mikrobølgeovn og kombiskap med kjøl- og frysedel. God plass til et stort spisebord.

Bad 1. etasje:
Greit bad som har fliser på gulv og panel på vegger. Det er utsyrt med dusjkabinett, dobbel servant i seksjon, speil med lys, vegghengt wc, opplegg for vaskemaskin og varmekabler. Avtrekk ved elektrisk vifte på yttervegg. 

Bad 2. etasje:
Begge bad er i samme stil med grå fliser på gulv og beiset panel på veggene. Dette badet har dusjkabinett, dobbel servant i seksjon, vegghengt wc og varmekabler. Avtrekk ved elektrisk vifte på yttervegg.

Gulv:
Fliser, parkett.

Vegger:
Trepanel.

Himling:
Trepanel.

Vinduer:
Isolerglass.

Taktekking:
Torvtak på utstikk, tretak på hovedtak.

Ny driftsbygning:
Den nye driftbygningen har ferdigattest fra 2023, og har et bruksareal på 225 kvm. Bygget inneholder en tallefjøs med plass til ca. 100 vinterforede sauer, lagerrom/kontor og garasjedel. Det er god plass til parkering av biler/landbruksutstyr under tak i carporter mot sør. Driftsbygningen har støpt dekke og er oppført i elementlaft fra Østerdalstre. Takplater og isolerglass. Kontoret er isolert og varmekabler i gulv. Bygget er i meget god stand og kan ha flere bruksmåter.

Gamlefjøsen:
Den eldre fjøsen har ukjent opprinnelsesår, men ble påbygget i 2017. Bygget inneholder staller, hønsehus og gjødselrom i underetasjen. I første etasje er det staller, lagerrom, toalett/vaskerom, forrom og oppholdsrom. I andre etasje er det kontor, atelier/oppholdsrom, verksted og et åpent låverom som har vært brukt blant annet til selskapslokale. Bygget er i alminnelig god stand, men har en vannlekkasje ved låvebroa.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset har to innebygde peiser, og for øvrig elektrisk oppvarming med varmepumpe i TV-stue, samt varmekabler på alle tre bad, gang. entre, vaskerom og i TV-stue. 

Utleiehuset har peisovn på stua, samt elektrisk oppvarming med varmekabler i entre, begge bad og på stue/kjøkken.

Begge driftsbygninger har elektrisitet og med varmekilder. I påbygget på gamlefjøsen er det vedovn i verksted/oppholdsrom 2. etasje, samt varmekabler i toalett/vaskerom og oppholdsrom i 1. etasje.
Den nye driftsbygningen har varmekabler på kontor/lagerrom.

Reguleringsforhold

Eiendommen er beliggende i LNF-område og det er en reguleringsplan for ridebanen. Deler av eiendommen er beliggende i vernet område, og en mindre del er innenfor områder omfattet av ras- og flomfare.

Odel - Konsesjon

Det er ikke konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt.

Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.

Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.

Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis.
Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.
Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor:

Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*:
* Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.
Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.
Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen.
Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven.
Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper):
Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9:
Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving.
Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.
I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

 • Gårdsnummer: 14
 • Bruksnummer: 3
 • Fylkesnummer: 42
 • Fylkesnavn: Agder
 • Kommunenummer: 4222
 • Kommuneområde: Bykle
Les mer