Nye regler for kortbruk på nett

Fra 1. januar 2021 vil du oftere bli bedt om å bekrefte kjøp med BankID eller BankID på mobil når du handler i nettbutikker. På denne måten skal det bli enda tryggere å bruke kort på nett.

Det er endringer i EUs betalingstjenestedirektiv som gjør at nye krav, kalt sterk kundeautentisering (SKA), innføres. Kravene skal øke sikkerheten ved netthandel i EU/EØS-området. Dette gjelder dermed også norske nettbutikker.

Hva betyr dette for deg?

Sterk kundeautentisering innebærer at du som kunde må identifisere deg ved hjelp av to av følgende tre elementer:

  1. Noe du har (som telefon eller nettbrett).
  2. Noe du er (som ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk).
  3. Noe du vet (som PIN eller passord).

BankID møter SKA-kravene ved å kombinere noe du har (telefon) med noe du vet (PIN/passord).

Når du handler med kortet ditt i en fysisk butikk, bruker du PIN-koden som normalt.

Betalinger kan blir avvist

Det er nettbutikkene selv som må sørge for å møte de tekniske kravene som gjør det mulig å gjennomføre salg med SKA. Hvis ikke disse kravene er oppfylt, vil du som kunde kunne oppleve at betalingen din blir avvist.

Blir betalingen din avvist, har du to valg. Du kan enten velge å handle et annet sted frem til nettbutikken møter SKA-kravene, eller du kan benytte en annen betalingsform, gitt at nettbutikken tilbyr det.  

De fleste nettbutikker har allerede tatt i bruk 3D Secure-løsningen, som er løsningen som kreves for at en handel skal kunne gjennomføres etter 1. januar 2021.  

Hvordan bør du forberede deg?

Som en forberedelse på at de nye kravene kommer, anbefaler vi at du forsikrer deg om at du har tilgang til BankID eller BankID på mobil, og at du kjenner til kode/passord.

Har du dette under kontroll, er du klar for å fortsette å handle på nett i EU/EØS-området, også etter at de nye kravene trer i kraft.