Spareavtaler i fond til nye høyder

I koronaåret 2020 startet rekordmange nordmenn fast sparing i fond, viser tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF). Den største andelen nye spareavtaler er det kvinner som står for. Sparer du fast i fond?

Ifølge Verdipapirfondenes forenings (VFF) årlige spareavtaleundersøkelse, hadde norske privatpersoner 1.245.976 spareavtaler i fond ved utgangen av desember 2020. Hele 173.228 av disse ble opprettet i koronaåret 2020, en økning på 16 prosent.

Nøkkeltall fra undersøkelsen

 • Nye spareavtaler i fond i 2020: 173.228
 • Totalt antall spareavtaler i fond: 1.245.976
 • Gjennomsnittlig sparebeløp: 974 kroner
 • Aldersgruppen 40-59 år har flest spareavtaler
 • Aldersgruppen 15-24 år øker mest (økning på 27 prosent fra 2019)
 • Menn står for 61 prosent av spareavtalene, mot kvinners 39 prosent
 • Nye spareavtaler i 2020:
  • Kvinner - 88.000
  • Menn - 85.000

Kilde: VFF.no

Det gjennomsnittlige månedlige sparebeløpet per spareavtale økte med 48 kroner til 974 kroner i fjor.

– Den beste formen for langsiktig sparing

– Den kraftige økningen i antall spareavtaler som vi har sett de siste årene fortsatte for fullt i fjor. Aldri før har så mange startet spareavtaler i fond som i fjor. Fast månedlig sparing i aksje– og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing. Derfor er det gledelig å se at flere tar i bruk denne spareformen, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening.

Med en spareavtale i fond sprer du dine investeringer i aksjemarkedet over tid, og dermed reduseres risikoen som du får ved plassering av store enkeltbeløp.

Kvinnene tar innpå

Kvinner står for den største økningen i antall spareavtaler i 2020, med 88.000 nystartede avtaler. Til sammenligning ble 85.000 nye avtaler startet av menn i 2020.

– Menn har fortsatt flest spareavtaler og sparer høyest beløp, men forspranget blir mindre. At stadig flere kvinner får øynene opp for fordelene ved fast sparing i fond, er en svært gledelig utvikling, sier Anders Petter Wik, administrerende direktør i Landkreditt Forvaltning.

Menn står for 61 prosent av sparingen gjennom spareavtaler, men det har vært en utjevning mellom menn og kvinner på rundt ett prosentpoeng fra 2019 til 2020.

Det er aldersgruppen mellom 40 og 59 år som har flest spareavtaler.

Hvordan kan din sparing se ut?

Er du nysgjerrig på hvordan din sparing kan se ut over tid? Da kan du teste vår sparekalkulator. 

Figur sparekalkulator.png

Eksempelet her viser at ved et engangsinnskudd på 50.000 kroner og månedlig sparing på 3.000 kroner i 20 år vil gi deg en saldo på oppunder 1,3 millioner kroner. Regnestykket forutsetter en årlig avkastning på fond på 5,5 prosent.

Les om våre fond.

Kom i gang med spareavtale

Sparer du jevnt og trutt med en spareavtale i aksjefond, kan det bli store summer over tid. Med et automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv.

Har du spørsmål om spareavtaler? Ta gjerne kontakt med våre sparerådgivere på telefon 23 00 08 00, eller send oss en melding via vårt kontaktskjema.

Spareavtalen er enkel å sette opp. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned. Når avtalen først er etablert, blir beløpet automatisk trukket fra din bankkonto og du får nye andeler i fondet. Det er fullt mulig å endre det månedlige beløpet underveis i en spareavtale.

Vil du også starte spareavtale i aksjefond? Da kan du starte her.

Er du en av de som allerede har etablert spareavtale i fond? Hvis du ønsker å endre det månedlige sparebeløpet, kan du logge inn i nettbanken og enkelt gjøre endringer der.