Gjør bilen klar for våren

Skal du være hjemme i påsken? Hvorfor ikke bruke tiden til å gjøre bilen klar for vår- og sommersesongen?

Etter en vinter med snø, is, grus og veisalt, trenger bilen litt ekstra pleie. Å gjøre bilen klar for vår- og sommersesongen, handler ikke bare om å skifte dekk.

Nå er tiden inne for å ta en skikkelig bilvask. Vasker du bilen selv, så husk at bilen skal stå i skyggen og være avkjølt, slik at produktene du bruker ikke tørker eller fordamper. Da kan du i verste fall skade lakken.

Fjern asfalt og tjære før du setter i gang med bøtte og svamp. Og rengjør godt inni hjulkassene.

Se etter rust samtidig som du vasker bilen. Finner du rust, bør du gjøre noe med det med én gang.

Dekkskift og mønsterdybde

Bil

Sjekk hvilken bilforsikring som passer for deg. 

Se bilforsikring

Vanligvis er det frist for bilister i Sør- og Midt-Norge å skifte fra piggdekk til sommerdekk første mandagen etter påske, mens bilister i Nord-Norge har frist 1. mai. Med bakgrunn i koronasituasjonen, er denne fristen nå satt til 1. mai for hele landet.

Det er ingen frist for å skifte fra piggfrie dekk, men det betyr ikke at de ikke bør skiftes. Gummiblandingen i de piggfrie dekkene er beregnet på kaldere vær, snø og is. De har derfor dårligere gripeevne på varm og våt asfalt enn sommerdekk. 

Skifter du dekk i løpet av påsken, må du først sjekke at sommerdekkene du bytter til er i orden. Sjekk at mønsterdybden ikke er mindre enn 3 millimeter. Ikke fall for fristelsen til å «bruke opp» de piggfrie vinterdekkene.

Glem ikke å etterstramme hjulboltene etter at du har kjørt litt.