Advarer om SMS-svindel

Har du mottatt SMS med lenke til en talemelding? Da er det grunn til å være på vakt. I disse dager pågår det nemlig en ny og alvorlig type svindel rettet mot norske mobiltelefoner.

Med SMS-kampanjen, forsøker svindlere å lure til seg dine nettbank-detaljer.

Tekstmeldingen du mottar kan se troverdig ut. Den inneholder en lenke enten til en MMS eller til talemelding.

SvindelSMS med talemelding

Du blir bedt om å laste ned en app for å høre talemeldingen eller se bildet. Når du laster ned appen, gir du svindlerne tilgang til å plukke opp brukernavn, passord og betalingsinformasjon - og mest sannsynlig også alle kontaktene dine, i tillegg til andre personlige opplysninger på mobilen din. 

Sunn skepsis

Vi minner nå og som alltid om viktigheten av å unngå å trykke på lenker og laste ned innhold du mottar på denne måten.

Svindelmetodene blir stadig mer sofistikerte. Det å ha en sunn skepsis til det du mottar, kan være lur en strategi. Venter du på en pakke, er det tryggere å gå inn via den offisielle kanalen til leverandøren for å finne informasjon enn å trykke via lenker i e-post eller tekstmeldinger.  

Bruk kun App Store og Google Play til å laste ned apper.

Hva gjør du hvis du rammes?

Har du vært uheldig og allerede rukket å laste ned Flubot på mobilen, så er det et par umiddelbare tips som bør følges ifølge Telenors sikkerhetseksperter:

  • Bytt passord på sider du har vært innom, og sperr eventuelle bankkort du har brukt siden du fikk Flubot på mobilen
  • Tilbakestill telefonen til fabrikkinnstillingene, eller til en sikkerhetskopi som ble tatt før mobilen ble infisert med Flubot.