Advarer om SMS-svindel

Har du mottatt SMS om en pakke som er på vei til deg? Da er det grunn til å være på vakt. I disse dager pågår det nemlig en ny og alvorlig type svindel rettet mot norske mobiltelefoner.

Med SMS-kampanjen, forsøker svindlere å lure til seg dine nettbank-detaljer.

Tekstmeldingen du mottar kan se troverdig ut, og tilsynelatende gjerne komme fra et transportselskap eller lignende om en pakke som du har bestilt.

SMSsvindel.jpg

Netthandelen har økt i koronatiden, og det er slett ikke utenkelig at du faktisk har bestilt en pakke og opplever meldingen som relevant. Dermed er det fort gjort å trykke på lenken i meldingen.

Lenken vil laste ned en malware-applikasjon, en såkalt Flubot, til din mobil hvis du trykker på den. Fluboten vil i sin tur laste ned personlig informasjon og forsøke å få deg til å oppgi nettbank-detaljer. Svindel kan dermed fort bli en realitet. Programmet vil også bruke din telefon i det skjulte til å sende ut lignende SMS til andre, slik at din telefon blir en del av spredningen av meldingen videre.

Foreløpig virker denne kampanjen å rette seg mot Android-mobiler.

Sunn skepsis

Vi minner nå og som alltid om viktigheten av å unngå å trykke på lenker og laste ned innhold du mottar på denne måten.

Svindelmetodene blir stadig mer sofistikerte. Det å ha en sunn skepsis til det du mottar, kan være lur en strategi. Venter du på en pakke, er det tryggere å gå inn via den offisielle kanalen til leverandøren for å finne informasjon enn å trykke via lenker i e-post eller tekstmeldinger.  

Bruk kun App Store og Google Play til å laste ned apper.

Hva gjør du hvis du rammes?

Har du vært uheldig og allerede rukket å laste ned Flubot på mobilen, så er det et par umiddelbare tips som bør følges ifølge Telenors sikkerhetseksperter:

  • Bytt passord på sider du har vært innom, og sperr eventuelle bankkort du har brukt siden du fikk Flubot på mobilen
  • Tilbakestill telefonen til fabrikkinnstillingene, eller til en sikkerhetskopi som ble tatt før mobilen ble infisert med Flubot.