Rekordår for spareavtalene

Nordmenn opprettet 167.000 nye spareavtaler i fjor, og for første gang passerte antallet spareavtaler én million. Sparer du i fond?

Hvem sparer?

  • Aldersgruppen 40 til 59 år har flest spareavtaler. Gruppen står for nær halvparten av alle spareavtaler.
  • Aldersgruppen 25 til 39 økte mest i fjor. Gruppen er registrert med 59.393 flere spareavtaler enn året før, tilsvarende en økning på 26 prosent.
  • Kvinner sparer mer enn før og står nå for 44,4 prosent av det totale antallet spareavtaler, mot 43,6 prosent året før.
  • Det gjennomsnittlige månedlige sparebeløpet per spareavtale ble redusert med 32 kroner til 926 kroner i 2019.

I følge Verdipapirfondenes forenings (VFF) årlige undersøkelse om spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond, hadde norske privatpersoner 1.072.748 spareavtaler i fond ved utgangen av desember 2019. Dette utgjorde en økning på hele 18 prosent fra året før.

– For første gang har antallet spareavtaler blant nordmenn passert en million. Fast månedlig spareavtale i aksje– og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing. Derfor er det gledelig å se at flere tar i bruk denne spareformen, uttaler Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

Zakariassen påpeker at du med en spareavtale sprer dine investeringer i aksjemarkedet over tid, og dermed reduserer risikoen som du får ved plassering av store enkeltbeløp i aksjefond.

Tiden er din venn

Koronautbrudd og oljeprisfall har bragt med seg en usikkerhet i markedet den siste tiden, og mange fondssparere har lurt på hvordan de skal forholde seg til dette.

Administrerende direktør i Landkreditt Forvaltning, Per Erling Mikkelsen, var tidlig ute med en påminnelse om at den som investerer i aksjemarkedene må ha et langsiktig perspektiv.

Husk at tiden er din venn, skriver han i artikkelen. Har du anledning til å fortsette med den faste sparingen – la dine spareavtaler fortsette å løpe. Slik er det med spareavtaler - du kjøper noe billig og noe dyrt, men over tid viser det seg å gi god avkastning!

Hvordan kan din sparing se ut?

Er du nysgjerrig på hvordan din sparing kan se ut over tid? Da kan du teste vår sparekalkulator.

Eksempelet her viser at ved et engangsinnskudd på 50.000 kroner og månedlig sparing på 3.000 kroner i 15 år vil gi deg en saldo på nær 1 million kroner. Regnestykket forutsetter en årlig avkastning på fond på 5,5 prosent.

Les om våre fond.

Kom i gang med spareavtale

Har du spørsmål om spareavtaler?

Ta gjerne kontakt med våre sparerådgivere på telefon 23 00 08 00, eller send oss en melding via vårt kontaktskjema.

Sparer du jevnt og trutt med en spareavtale i aksjefond, kan det bli store summer over tid. Med et automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv.

Spareavtalen er enkel å sette opp. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare hver måned. Når avtalen først er etablert, blir beløpet automatisk trukket fra din bankkonto og du får nye andeler i fondet. Det er fullt mulig å endre det månedlige beløpet underveis i en spareavtale.

Vil du også starte spareavtale i aksjefond? Da kan du starte her.

Er du en av de som allerede har etablert spareavtale i fond? Hvis du ønsker å endre det månedlige sparebeløpet, kan du logge inn i nettbanken og enkelt gjøre endringer der.