Hvorfor selge gårdsbruk tidlig på året?

En av de viktigste tingene å ha i bakhodet når du skal selge er timing; når skal din landbrukseiendom ut på markedet?

Du har bestemt deg for å selge landbrukseiendommen din. Kanskje har avgjørelsen vokst fram over tid, eller kanskje har det nylig dukket opp en fin mulighet til forandring. Uansett er avgjørelsen tatt, og nå skal det selges. En av de viktigste tingene å ha i bakhodet er timing; når skal din landbrukseiendom ut på markedet?

Vår erfaring viser at selgere flest ønsker å legge sin landbrukseiendom ut for salg i eller rundt mai måned. Da er det grønt og pent på gården, mye fint vær – og gårdstun, skog og jorder tar seg godt ut på bildene i salgsoppgaven.

Tenk "utenfor boksen"

De siste 15 årene har vi sett en kraftig økning i antall gårdsbruk for salg. Stadig flere kjøpere ønsker seg en landlig tilværelse med ro og god plass, og det blir stadig vanligere å selge landbrukseiendom ut av familien. Det er vel og bra med fine bilder, men det finnes gode grunner til å tenke litt "utenfor boksen" når du skal selge gårdsbruket, slik at akkurat din landbrukseiendom får maksimal mulighet til å synes i et travelt marked.

1. Selger du tidlig på året, unngår du boomen.

Dette er det viktigste punktet. Når de fleste selgere sikter seg inn på sommermånedene, skaper det trengsel i markedet. Høysesongen er mellom mai og september, ellers i året er det relativt lite nytt på markedet. Legges din eiendom ut for salg i en av årets første måneder, vil den nyte godt av mindre konkurranse, og det er lettere å skille seg ut. Etterspørselen etter landbrukseiendom er nokså konstant, og er du synlig i markedet når tilbudet er lavest, kan det gjøre en stor forskjell.

2: Langsiktige kjøpere

Noen kjøpere har kontakt med oss i flere år før de finner den eiendommen de er på jakt etter. Hvis ditt gårdsbruk matcher deres ønsker, betyr det mye mer for dem enn når på året du selger.

3: Nytt år, nye idéer
Vi mennesker har en tendens til å følge kalenderen når vi skal forandre noe i livet eller tenke nytt. Mange potensielle kjøpere sitter lenge på gjerdet og tenker, før de kommer fram til at «neste år gjør vi det.» Da er det smart å være klar i januar.

Hvis du ønsker å selge tidlig på året, lønner det seg å ta kontakt med landbruksmegler i november eller desember. Det gir oss tiden vi trenger til å forberede salget. Det er fullt mulig å ta like flotte bilder av gården din i strålende vintersol med litt snødekke som det er i vårsola, men det krever litt mer tålmodighet og planlegging, og tid til å vente på de riktige værforholdene.

Taksering og innhenting av all informasjon om eiendommen kan også ta litt tid, så det lønner seg å starte prosessen allerede på høsten.

Med en godt forberedt salgsoppgave, vakre bilder og riktig pris – og god synlighet i markedet utenfor høysesongen – vil vi ha veldig gode muligheter til å finne riktig kjøper til din landbrukseiendom.