FOTO: Interiør i gårdshus

Det er mange faktorer som påvirker hvor lett det er å selge gården – og om du får solgt til riktig pris. Landkreditt Eiendom har de gode rådene for et vellykket gårdssalg.

Hadde du egentlig tenkt å selge gården nå i sommer? Mange ønsker å selge i høysesongen fra mai til september. Dette fører til økt konkurranse om kjøperne.

– Det er derfor ofte lurt å unngå høysesongen, så det er fortsatt mange gode salgsmåneder igjen av 2020. Prissetting er et annet viktig punkt. Det er viktig å legge seg på et prisnivå som potensielle kjøpere responderer på, for å få økt konkurranse og flest mulig budgivere, sier Kim André Johansen, eiendomsmegler i Landkreditt Eiendom.

I sommer har han blant annet oppdraget med å selge Semb Hovedgård ved Horten.

- Semb er en storslagen eiendom, som ikke bare er svært velholdt og innholdsrik, men som også har en spennende historie som strekker seg langt bakover i tid. Eiendommen representerer en helt spesiell og sjelden kjøpsmulighet, sier Johansen.

Johansen (bildet) er likevel tydelig på at Semb Hovedgård hører med til de sjeldne eiendommene som selges i Landkreditt Eiendom.

– Vi selger alle typer gårder og næringseiendommer over store deler av landet. For oss er det viktig at selger får god rådgivning i forbindelse med salget, og at vi finner den rette kjøperen. Kjøperen på sin side skal være trygg på at det som kjøpes er i den stand som det fremlegges og har en riktig pris.

Johansen har allsidig erfaring etter snart 15 år som megler. I Landkreditt Eiendom, tidligere kjent som Koppang Landbruks- og næringsmegling, er han en del av et meglerhus med spesialkompetanse på landbruk. Selskapet ble kjøpt opp av Landkreditt i vår, og har distriktskontorer på både Østlandet, Innlandet og i Trøndelag.

Her finner du Landkreditt Eiendom

Spesialkompetansen innen landbruk kommer kundene til gode, og Johansen har mange gode råd til de som skal selge en landbrukseiendom.

– Den viktigste jobben du som selger kan gjøre er å legge til rette for at salgsoppgaven blir så tiltalende som mulig. Vår erfaring er at det er øynene som selger. Bilder, tekst og presentasjon betyr mye for å pirre kjøpernes nysgjerrighet og interesse, og førsteinntrykket er viktig.

Landkreditt Eiendom har dyktige fotografer som venter på det riktig vær og lys, for å få de fineste bildene av landbrukseiendommen din, men et bilde blir alltid best når motivet er flottest mulig i utgangspunktet.

Her er derfor fem råd for hva du selv kan gjøre, for at gården skal få et best mulig utgangspunkt for et vellykket salg:

1: Rydde
Ta en sjau i og rundt alle hus. Ting har en tendens til å samle seg opp i kriker og kroker. Har du samlet opp ting som egentlig skulle vært kjørt på gjenvinningsstasjonen? Få det bort. Buskas og ugress som skulle vært klippet rundt låven, eller et hageprosjektet som bare delvis ble noe av? Få det gjort. Det er mye rot du kan ignorere i det daglige, men dette kan trekke ned førsteinntrykket. Plast og emballasje, materialer og hageavfall… Bort med det!

2: Fikse
Hus har slitasjedeler: vindskier, lister, sprosser og beslag. Et sprukket glass i utelyset, eller de slitte hengslene som gjør at døra til bryggerhuset henger bitte litt på skeive. Slike detaljer er ofte ganske lette å fikse, og du vinner mye på helhetsinntrykket med å ha detaljene i orden. Her er det også viktig å huske på at takstmannen ikke kan ta hensyn til lovnader om utbedring, men må sette taksten etter dagens standard.

3: Vaske
Husvask er viktig, spesielt på hovedhuset. Et nyvasket og blankt låvetak gjør også et solid inntrykk. Det er en stor fordel om mose, møkk og grønske fjernes fra vegger og tak på alle hus, og avleiringer av jord og sand fjernes fra steinlagte områder. Rent og ryddig utemiljø gjør underverker for attraktiviteten.

4: Male
Lenge siden siste malingsstrøk på kledningen? Slitasje på overflatene i hovedhuset? Oppfriskning av malte vegger innvendig og utvendig er en liten investering i tid og penger, men kan gjøre en stor forskjell på salgsprisen. Kjøperen er oftest innstilt på å pusse opp etter egen smak og sette sitt preg på eiendommen, så de store investeringene i interiøret er ikke nødvendige for salgsoppgavens skyld. Men lyse, rene vegger og nymalte overflater lønner seg alltid.

5: Pynte
For å virkelig sette prikken over i-en, bruk litt tid før fotografen kommer på å pynte huset. Ikke som til fest, men små grep her og der betyr mye. Kan møblene flyttes litt på for å slippe lyset bedre inn i stua? Henger bildene på riktig sted? Kanskje trengs det bare noen friske blomster? Bruk gjerne interiørblader eller andre prospekter som inspirasjon. Vi har også dyktige boligstylister som kan fremstille huset ditt i best mulig lys.

Trenger du hjelp til salg av gården? Ikke nøl med å kontakte Landkreditt Eiendom. Lykke til med salget!