Det går mot avlingssvikt i nord

Halmball på åker i solnedgang

Det meldes om svært varierende avlinger i Trøndelag og Nord-Norge, og dette kan by på problemer for bøndenes økonomi.

– Det rapporteres om at det er vesentlig lavere ­avlinger i forhold til normalen, og at det er store variasjoner. Dette gjelder spesielt i Trøndelag og nordover.

Dette sier Johnny Foss, Landkredit sin årsmøte­representant fra Trøndelag. Han oppfordrer nå de som får problemer med gårdens økonomi til å ta kontakt med banken.

– Landkreditt stiller opp så langt det lar seg gjøre, og har mulighet for å bidra til å finne løsninger. Det viktigste er at du tar kontakt tidlig, da er det enklere å lage en god plan, oppfordrer Foss.

Kan være aktuelt å søke avlingsskadeerstatning

Det er også viktig å huske på at når avlingen har et stort avvik fra normalen, og det er klimaet som er årsaken, så kan det kvalifisere for å få avlingsskadeerstatning.

Spesielt i år er at du også kan søke avlingsskadeerstatning dersom du ikke har kunnet høste frukt, bær, grønnsaker og potet som følge av manglende arbeidskraft, på grunn av restriksjoner i forbindelse med korona­epidemien.

Er det aktuelt å søke avlingsskadeerstatning bør du kontakte landbrukskontoret i din kommune. Søknadsfristen for avlingsskadeerstatning er 31. oktober, og du kan søke elektronisk fra Landbruks­direktoratets nettsider.

Også problemer i Nord-Norge

Vi har også vært i kontakt med årsmøteutsending Lars-Ivar Fause i Troms/Finnmark. Han kan fortelle om et utfordrende avlingsår også i sin region.

– Noen har normale avlinger, mens ­andre har helt ned i 50-60 % avling, så det er en betydelig avlingssvikt i vente her også, sier Fause.

Er du bekymret for økonomien i forbindelse med avlinggsvikt? Kontakt oss på 23 00 08 00.